PrintFrendly

2018. február 6., kedd

Teljes kiőrlésű gyökérkenyér


Már régen sütöttem kenyeret. Most egy olyat szerettem volna kipróbálni, ami kicsit egészségesebb és diétás is. Nem kísérleteztem, hanem egy bevált receptet készítettem el Nikk oldaláról. Ez egy egyszerű gyökérkenyér, ami részben teljes kiőrlésű lisztből sült, de a fűszereket most elhagytam. Nagyon tetszett a végeredmény, biztosan máskor is asztalra kerül majd.
Hozzávalók:
*28,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
*13,5 dkg búzaliszt
*2 csapott tk só
*2 dkg friss élesztő
*4 dl langyos víz
*1 ek olaj
*2 dkg habtejszín

Este minden hozzávalót egy kelesztő tálba mérünk, majd egy fakanállal összedolgozzuk. Nem kell dagasztani. A massza elég lágy, de ez így jó.
Lefedve egy éjszakát a konyhapulton hagyjuk pihenni.
Másnap lisztezett felületen ellapogatjuk, majd feltekerjük, mint a bejglit.
Letakarva 1 órát kelesztjük. Félidőben a sütőt előmelegítjük 230 fokra a sütő jénai fedelével együtt. (Én egy nagyobb fedeles jénait használok, aminek a fedele kerül alulra, az öblösebb része pedig felülre, így nem ragad bele és lesz helye kelni a kenyérnek.)
A tésztát sütőpapírra emeljük, óvatosan beletesszük a meleg jénaiba, rárakjuk a nagyobb részt.
230 fokon 25 percet sütjük, majd a tetejét levéve, a hőmérsékletet 200-ra csökkentve további 25 percet sütjük.
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Andi!

    Nagyon szuper recept, én is gyakran készítek így kenyeret, és mindig picit rosszul éreztem magam, hogy ilyen egyszerűen csinálom. (Nem dagasztom hosszan stb.) Mindig tettem hozzájuk tejet, mert rájöttem, hogy attól valamiért könnyebben összeáll a tészta. (Pizzatésztához is szoktam tenni.) A tejszín nagyon jó ötlet, ki fogom próbálni.

    Mostanában én is használok különféle liszteket: zabpehelyliszt, amarántliszt, napraforgómagliszt, és nagy kedvencem a szezámmagliszt. Nem is kell belőlük sok, és úgy feljavítják a kenyeret! Ezeket egy kedves ismerősömtől kapjuk mindig ajándékba. Sosem hallottam róluk ezelőtt, de már nagyon megszerettem őket.

    Köszönet ezért a cikkért és a lelki erősítésért, hogy lehet ezt könnyedén is! :)

    Andi (Orbán Andrea Viktória Budapestről)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andi,

      Örülök, hogy írtál, már hiányoltalak ;-)

      Ilyenek miatt nem kell rosszul érezned magadat, hisz az csak jó dolog, ha az ember lánya könnyít a dolgokon és mégis valami nagyon jó születik belőle :-)

      További kellemes sütögetést kívánok!
      Andi

      Törlés