PrintFrendly

2018. január 19., péntek

Sütőtökös fahéjas koszorú kalács



Még az ünnepre készült ez a kívül picit ropogós, belül puha koszorú kalács, de nem került fel a blogra a bejegyzése. Megkérdeztem a Facebookos követőktől, hogy lenne-e rá igény, hogy bár a karácsonyt már magunk mögött hagytuk, de elmondjam, hogyan is készült ez a fahéjas finomság. Nagyon sokan kérték, ezért most mutatom. 
Tényleg egyszerű, nincs benne nagy rafinéria, egy kevés maradék sütőtök is került bele. Azt hiszem egy jó kis kalácsot mindig érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
Tésztához:
*40 dkg liszt
*1 nagy csipet só
*1 dl tej
*2 dkg friss élesztő
*2 ek cukor
*10 dkg sült, áttört sütőtök
*1 kisebb tojás
*5 dkg puha margarin

Töltelékhez:
*7 dkg puha margarin
*3 ek cukor
*1 ek őrölt fahéj

Tetejére:
*1 kisebb tojás
*2-3 ek tej

Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukorral a meleg tejben, majd a többi hozzávalóval rugalmas tésztát dagasztunk, amit meleg helyen a duplájára kelesztünk. 
Lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyra és téglalap alakúra elnyújtjuk. Megkenjük a cukorral, fahéjjak kikevert margarinnal. 
A szélesebbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük. Középen kettévágjuk, majd a két szálat összetekerjük úgy, hogy a vágott felük kerüljön felülre. A szálak két végét összefordítva és összeillesztve koszorúra formázzuk. 
Egy sütőpapíros gáz tepsibe átemeljük, és letakarva addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik. 
Lekenjük egy kissé felvert egész tojással és 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük. Azonnal lekenjük tejjel, konyharuhával letakarjuk. Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése