PrintFrendly

2016. november 2., szerda

Pizza tészta alapreceptA konyhai pályafutásom során már elég sokféle pizza tésztát használtam. Kezdetben 50 dkg lisztből készítettem és a vastag tésztás változatot kedvelte a család. Mára a vékonyabb és kerek lett a menő nálunk. A feltét az mindig aszerint változik, hogy épp mi van a hűtőben, mi az, amit épp gyorsan fel kell használni. Ebből az adag tésztából két darab 26 cm-es kerek vagy egy nagyobb tepsi pizza süthető.
Hozzávalók:
*30 dkg liszt
*1 púpos tk só
*1,6 dl víz
*2 dk friss élesztő
*1 tk zsír vagy 2 ek olaj

A lisztet először egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót. Ez azért fontos, hogy ne érintkezzen közvetlenül a só majd az élesztővel. Majd a langyos, de nem forró vízbe morzsoljuk az élesztőt. Ha túlságosan forró a folyadék, akkor elpusztulnak az élesztő gombák és nem fog megkelni a tészta.
Én ekkor nem szoktam futtatni az élesztőt, csak elkeverem a vízben.
Az élesztős vizet a liszthez öntjük. Hozzáadjuk az olvasztott zsírt vagy az olajat. Jó alaposan kidagasztjuk. Ha keménynek éreznénk a tésztát, akkor egy pici vízzel lazíthatunk rajta. A liszt minősége is eltérő, ezért a folyadék mennyisége változhat. Ha szakadna a tészta, akkor az a folyadékhiány jele. Inkább rugalmasabb legyen, mint kemény.
Ezután egy tálba rakjuk a gombóccá összeállt tésztát, lisztes kézzel végigsimítjuk a felületét, hogy ne ragadjon az edényhez kelés közben.
Lefedve hagyjuk legalább egy órát kelni. Érdemes vastagabb plédbe vagy paplanba becsomagolni, ezzel is gyorsítva a folyamatot. A huzat nem használ a tésztának, ezért ajánlott a szellőztetést későbbre halasztani.
Ha két kerek pizzát szeretnénk, akkor a megkelt tésztát két részre osztjuk és kikent, kilisztezett pizza sütő formába nyomkodjuk kézzel. Ennek hiányában természetesen el is nyújthatjuk, és sütőpapíros tepsin is tökéletesen megsül.
Tetszés szerinti szósszal és feltéttel gazdagítjuk.
Előmelegített sütőben sütjük. 

Pár ötlet a feltéthez. A receptek a címekre kattintva megtekinthetők:

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése