Printfriendly

2018. május 4., péntek

Almás kakastaréj kalács

Nincs olyan hét, hogy ne készüljön valamilyen kalács a konyhánkban. Most volt pár fonnyadtabb alma, amit mindenképpen el kellett, hogy tüntessek. Ebben a kis kalácsban pedig új életre kelt. Magában, vagy egy pohár tejjel, kakaóval remek tízórai, vagy uzsonna.
Hozzávalók kb.7- 8 kalácshoz:
A tésztához:
*25 dkg liszt
*0,5 kk só
*1 ek cukor
*1 dl tej
*1,2 dkg friss élesztő
*1 kisebb tojás sárgája
*4,5 dkg vaj
A töltelékhez:
*2 közepes alma
*1 ek cukor
*2 tk őrölt fahéj
*2 ek olvasztott vaj
A lekenéshez:
*1 kisebb tojás

Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval rugalmas tésztát dagasztunk. 
Meleg helyen a duplájára kelesztjük. 
Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, és apróra daraboljuk. Összeforgatjuk a cukrokkal, és a fahéjjal. 
A megkelt tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra és téglalap alakúra elnyújtjuk. 
Megkenjük olvasztott vajjal, elosztjuk rajta a tölteléket. Feltekerjük, mint a bejglit, hogy a hajtás rész alulra kerüljön. 5 cm széles darabokat vágunk le belőle, amit kakastaréjszerűen egy nagyollóval bevágunk. 
Sütőpapíros tepsin kb. 20 percet pihentetjük. 
Lekenjük egy felvert tojással. 
180 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel kb. 12-15 perc alatt pirosra sütjük. 
Ha kihűlt porcukorral megszórva kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése