Printfriendly

2018. május 4., péntek

Almás kakastaréj kalács


Nincs olyan hét, hogy ne készüljön valamilyen kalács a konyhánkban. Most volt pár fonnyadtabb alma, amit mindenképpen el kellett, hogy tüntessek. Ebben a kis kalácsban pedig új életre kelt. Magában, vagy egy pohár tejjel, kakaóval remek tízórai, vagy uzsonna.

Hozzávalók kb.7- 8 kalácshoz:

A tésztához:

*25 dkg liszt

*0,5 kk só

*1 ek cukor

*1 dl tej

*1,2 dkg friss élesztő

*1 kisebb tojás sárgája

*4,5 dkg vaj

A töltelékhez:

*2 közepes alma

*1 ek cukor


*2 tk őrölt fahéj

*2 ek olvasztott vaj

A lekenéshez:

*1 kisebb tojás


Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval rugalmas tésztát dagasztunk. 
Meleg helyen a duplájára kelesztjük. 
Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, és apróra daraboljuk. Összeforgatjuk a cukrokkal, és a fahéjjal. 
A megkelt tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra és téglalap alakúra elnyújtjuk. 
Megkenjük olvasztott vajjal, elosztjuk rajta a tölteléket. Feltekerjük, mint a bejglit, hogy a hajtás rész alulra kerüljön. 5 cm széles darabokat vágunk le belőle, amit kakastaréjszerűen egy nagyollóval bevágunk. 
Sütőpapíros tepsin kb. 20 percet pihentetjük. 
Lekenjük egy felvert tojással. 
180 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel kb. 12-15 perc alatt pirosra sütjük. 
Ha kihűlt porcukorral megszórva kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése