Printfriendly

2017. április 21., péntek

Sonkás tönkölypizza



A kicsit egészségesebb vonalat követve, ma egy tönkölylisztes pizzát sütöttem. A tésztája egész remek lett, nem száraz, nem tömény. Csodásan megemelkedett a kelesztés alatt. Most én egy darab, ovális finomságot alakítottam belőle, amire fokhagymás tejföl és sovány csirkemell sonka került. A végén pedig megpakoltam zsenge újhagymával, lila hagymával és pár apró paradicsommal.
Hozzávalók 4-6 főre:
Tésztához:
*20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
*10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
*1 púpos tk só
*2 ek olívaolaj
*1,5 dkg friss élesztő
*1,8 dl langyos víz

Szószhoz:
*1,5 dl tejföl
*2 nagy csipet só
*1 csipet őrölt bors
*3 gerezd fokhagyma

Feltéthez:
*15 dkg csirkemell sonka
*15 dkg trappista sajt

A langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, amit jól elkeverünk. A liszteket a sóval egy tálban szórjuk és hozzáadjuk a vízben elkevert élesztőt, az olajat. Rugalmas tésztát dagasztunk. Ha picit ragad, akkor lisztezett felületen átdolgozzuk. Elképzelhető, hogy a lisztek miatt a víz mennyisége változhat.
A kidagasztott tésztát gombóccá formázzuk, majd lisztezett tálba rakjuk és lefedjük. Meleg helyen legalább egy órát kelesztjük.
 
A szószhoz a tejfölbe szórjuk a sót, borsot és belezúzzuk a megtisztított fokhagymát, majd jól elkeverjük.
A sajtot lereszeljük, a sonkát vékony darabokra vágjuk.

A megkelt tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd sütőpapíros tepsire fektetjük.
A pizzát egyenletesen megkenjük a tejfölös szósszal, rárakjuk a sonkát és megszórjuk a sajttal.
Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik.
180 fokon hőlégkeveréssel kb. 15 perc alatt megsütjük.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése