PrintFrendly

2020. március 13., péntek

Lassan sült sertéscomb


Már régen tervben volt, hogy kipróbálom ezt az egyszerű finomságot. Nagyon kevés munka van vele. A végeredmény pedig fogyasztható melegen egy finom krémes salátával, vagy habos krumplipürével, savanyúsággal. Hidegen pedig akár szendvicsként zsemlében is tálalhatjuk.
Hozzávalók 8 személyre
*1 kg sertéscomb egyben
*2 púpozott tk só
*1 púpozott kk őrölt fekete bors
*1 púpozott tk fokhagyma granulátum
*1 ek mangalica zsír
*1 dl víz
*1 nagyobb vöröshagyma
*2 púpozott ek barna cukor
*30 ml balzsamecet

A húst megtisztítjuk, szárazra töröljük. Bedörzsöljük a sóval, borssal, fokhagymával. Zsírral kikent, magasabb falu tepsibe fektetjük. Mellé öntünk kevés vizet, köré szórjuk a felkarikázott hagymát. 
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 110 fokon hőlégkeveréssel, lefedve 4 órát puhítjuk. Ha már könnyen belemegy a hústű, akkor lekenjük a cukor és balzsamecet keverékével. Fedés nélkül, a levével gyakran locsolgatva pirosra sütjük. 
Melegen és hidegen is finom fogás.

2020. március 8., vasárnap

Savanyúkáposztás krumplisaláta


Ez a köret mostanában elég gyakran asztalra került nálunk. Roppant egyszerű és igazán finom. Akár a vasárnapi rántott húshoz, akár sültekhez, töltött húsokhoz vagy fasírozotthoz is kínálhatjuk. Érdemes kipróbálni. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin márciusi számában is.
Hozzávalók 2 személyre
*30 dkg krumpli
*25 dkg savanyú káposzta
*3 púpozott ek tejföl
*2 púpozott ek majonéz
*1,5 tk mustár
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt fehér bors

A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és lecsepegtetjük. A káposztát átmossuk, kicsavarjuk, és apróra vágjuk. A tejfölt simára keverjük a majonézzel, mustárral, sóval, borssal, majd beleforgatjuk a kihűlt krumplit, és a káposztát. Pár órát a hűtőben pihentetjük, hogy az ízek jól összeérjenek. Sültekhez, húsokhoz köretként kínáljuk.

2020. március 7., szombat

Káposztás batyu


Ha batyut említünk, akkor legtöbben a túrósra és az édesre gondolnak. Pedig sós formában is készülhet. A már korábban említett kedvenccel, pirított káposztával is remek. Kérdezzétek csak meg nyugodtan a Férjemet, azt mondta, hogy ez abbahagyhatatlan.
A recept megjelent a Kifőztük magazin márciusi számában is.
Hozzávalók 12 db-hoz
Tésztához:
*50 dkg liszt
*1 púpozott tk só
*2,5 dkg friss élesztő
*2 dl tej
*1 tk cukor
*1 közepes tojás
*10 dkg vaj
Töltelékhez:
*50 dkg reszelt káposzta
*5-6 ek olaj
*1 tk só
*1 kk őrölt fekete bors
Lekenéshez:
*1 tojás
*3-4 ek tej

Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk a cukorral. Összedolgozzuk a sóval elvegyített liszttel, a tojással, és a puha vajjal. Alaposan kidagasztjuk, letakarva a duplájára kelesztjük. 
A káposztát az olajon megpirítjuk, ízesítjük sóval, borssal és kihűtjük. 
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra és 1 cm vékonyra nyújtjuk. 12 egyforma részre vágjuk, egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket. A tésztalap 4 sarkát összefogva batyut formázunk, sütőpapíros tepsiben addig pihentetjük, amíg a sütő bemelegszik. Lekenjük felvert tojással. 
180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük. 
Azonnal lekenjük tejjel és letakarva 10 percet hagyjuk átgőzölni.