PrintFrendly

2024. január 7., vasárnap

Citromkrémes piskótatekercs

Nagyon szeretem a citromos sütiket. Ez egy próba sütés volt, hisz eddig nem igazán készítettem piskótatekercset. A végeredmény pedig tényleg finom lett, a család tetszését is elnyerte. 
A krém citromosságát mindenki egyéni ízlés szerint változtathatja további citrom levének hozzáadásával, illetve ha nem elég édes, még egy kevés porcukorral.
Hozzávalók kb. 13 szelethez
Tésztához:
*4 nagy tojás
*4 ek cukor
*4 csapott ek liszt
*1 kk sütőpor
*1 csipet só
 
Krémhez:
*12 dkg mascarpone
*2,5 dl habtejszín
*1 csomag habfixáló (10g)
*2 ek porcukor
*1 kezeletlen citrom kifacsart leve és reszelt héja
 
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a cukrot, amivel tovább verjük kb. 2-3 percig. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, azzal is verjük kb. 2-3 percet. Végül fakanállal óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elvegyített lisztet. Sütőpapírral bélelt, nagy gáztepsibe simítjuk a tésztát. 180 fokon alul-felül sütéssel kb. 15 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. 
A megsült tésztát konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és a keskenyebbik oldaláról kezdve azonnal, óvatosan feltekerjük. Így hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, ízesítjük a porcukorral, a citrom levével és a reszelt héjával. Megkóstoljuk, ha szükséges még ízesítjük. Óvatosan kibontjuk a tekercset, majd megtöltjük a krémmel és visszatekerjük. Kívülről is bevonjuk a piskótát. Pár órát hagyjuk pihenni. Szeletelve kínáljuk.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése