PrintFrendly

2019. március 24., vasárnap

Almáspite-gombóc


Ha gombócot emlegetünk, akkor elsősorban a szilvás és a túrós jut az eszünkbe. De érdemes kipróbálni az almával töltött változatot is. Kellemesen fűszeres, puha és szaftos. Remek desszert egy könnyű ebéd után. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin februári számában is. 
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók kb. 10 gombóchoz
a tésztához:
*35 dkg krumpli (tisztítva mérve)
*2 közepes tojás
*1 csapott kk só
*4 jó púpozott ek barna rizsliszt (+ egy kevés a formázáshoz)
*1 púpozott ek útifű maghéj

a töltelékhez:
*2 nagyobb alma
*1-2 ek cukor

a forgatáshoz:
*2 dl barna rizsdara
*3 ek olaj
*2 dl langyos víz

a tálaláshoz:
*fahéjas porcukor ízlés szerint

A megpucolt és apróra vágott krumplit puhára főzzük, leszűrjük és lecsepegtetjük. Melegen áttörjük. 
Ha kihűlt, összedolgozzuk a sóval, tojással, útifű maghéjjal, és a liszttel. 
Az almát megpucoljuk, a reszelő nagy lyukán lereszeljük, a levét kicsavarjuk, ízesítjük a fűszerekkel és a cukorral. 
A tésztát lisztezett felületen átdolgozzuk és hengert formázunk, 10 egyforma részre vágjuk. Egy darabot a tenyerünkben ellapítjuk, a közepére teszünk egy teáskanálnyi tölteléket, gombóccá formázzuk. Megismételjük a maradék tésztával és töltelékkel.
Egy felforrósított serpenyőben az olajon megpirítjuk a rizsdarát, majd lefedve 10 percet hagyjuk puhulni. 
A gombócokat bő vízben addig főzzük, míg a víz felszínére feljönnek. Szűrőkanálban lecsepegtetjük, és megforgatjuk a darában. Fahéjas porcukorral megszórva kínáljuk. 
A Facebookon is megtaláltok. 
Már Instagramon is fent vagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése