Printfriendly

2018. szeptember 30., vasárnap

Szedres tarkedli


Nagy kedvencünk lett a cseh fánk, amit egy kis mélyedésekkel ellátott serpenyőben lehet sütni. Az a jó benne, hogy nem szükséges az elkészítéséhez sok olaj. Bár a végeredmény kicsit másabb jellegű, mint az olajban sült társáé, de mindenképpen könnyű, puha a tésztája és a mostani szedres változat jó szaftos a gyümölcstől. 
Nem túl édes, de igazi vasárnapi desszert. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin szeptemberi számában is.
Hozzávalók kb. 16 db-hoz:
*4,5 dl tej
*1 dkg friss élesztő
*2 púpozott ek cukor
*1 ek vaníliás cukor
*2 nagyobb tojás
*0,5 dl olaj
*35 dkg liszt
*1 nagy csipet só
*15 dkg szeder
*1-2 ek olvasztott vaj a sütéshez
*kevés porcukor a tálaláshoz

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, majd 1 evőkanál cukorral megszórva felfuttatjuk. 
A lisztet elkeverjük a sóval, a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olajat, és a tojást. Sűrű tésztát keverünk belőle. 
Lefedve legalább 1 órát kelesztjük. 
Óvatosan beleforgatjuk az apróra darabolt szedret. 
A tarkedli sütőt felforrósítjuk, majd olvasztott vajjal kikenjük a mélyedéseit, ezt minden adag előtt megismételjük. 
1-1 evőkanálnyi tésztát kanalazunk mindegyikbe, és közepestől mérsékeltebb lángon előbb az egyik, majd óvatosan megfordítva a másik oldalukat is megsütjük. 
A fánkokat porcukorral meghintve kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.

2 megjegyzés: