PrintFrendly

2022. április 30., szombat

Mogyorós-kakaós kifli

Április utolsó receptje ez az egyszerű kifli, ami a kiürült kekszes dobozt hivatott betölteni, utána pedig természetesen a pocakunkat. 
A kedvenc szilikon formával készült, amit a Cookori biztosított. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók kb. 45 db-hoz
*20 dkg liszt
*8 dkg török mogyoró
*1 csipet só
*7 dkg porcukor
*13 dkg vaj
*2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
 
A lisztet elvegyítjük a sóval, kakaóporral, darált mogyoróval és porcukorral. Végül összedolgozzuk a vajjal. 
Kis adagnyi tésztával a szilikon forma mélyedéseit peremig töltjük. 180 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel kb. 10 perc alatt megsütjük. A formából óvatosan kifordítva, rácson hagyjuk kihűlni.

2022. április 28., csütörtök

Tejszínes-tárkonyos zöldségleves szárított gombával

Ebben az esős, nem épp tavaszi időben jól esik egy tányér melengető, tartalmas leves. Hús nem került bele, de a szárított gomba és a tárkony igazán intenzív ízt ad az ételnek. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált szárítmányt a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*1 nagyobb sárgarépa
*1 közepes petrezselyem
*1 kis karfiol negyede
*1 kis darab karalábé
*10 dkg zöldborsó
*1 kisebb vöröshagyma
*1 csipet só
*1 csipet őrölt bors
*1 tk morzsolt tárkony
*1liter zöldségleves alaplé
*2 dl tejszín
*3 ek olaj
 
A zöldségeket megpucoljuk, a répát és a petrezselymet karikára, a karalábét kockára vágjuk, a karfiolt apró rózsáira szedjük. A gombát beáztatjuk 2 dl alaplébe. 
A felforrósított olajon a felkockázott vöröshagymát megfonnyasztjuk, átforgatjuk rajta a zöldségeket. A maradék alaplével felengedve, a fűszerekkel ízesítve a zöldségek puhulásáig főzzük a levest. 
A végén hozzáadjuk az alapléből kivett gombát és a karfiolt. 
Végül hőkiegyenlítéssel a tejszínnel krémesítjük. Meleg kínáljuk.
 

2022. április 27., szerda

Bakonyi karfiol

Könnyű, egyszerű húsmentes fogás, ami pillanatok alatt elkészül. Egyik zöldségnek sem kell sok idő, hogy megpuhuljon. A végén pedig a tejföltől lesz igazán krémes. Párolt rizzsel vagy akár főtt tésztával is kínálhatjuk. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 2-3 személyre
*30 dkg karfiol
*7 dkg vöröshagyma
*3 ek olaj
*1 csapott kk fűszerpaprika
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 csapott kk só
*1 púpozott ek gluténmentes zabpehelyliszt
*2 púpozott ek tejföl
 
A karfiolt apró rózsáira szedjük, a gombát vékonyra szeleteljük, a vöröshagymát felkockázzuk. A felforrósított olajon a hagymát megfonnyasztjuk, a gombát és a karfiolt átforgatjuk rajta. Ízesítjük a fűszerekkel, felengedjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Ha a zöldségek megpuhultak és a levét elfőtte, megszórjuk a zabpehelyliszttel és és a tejföllel krémesítjük. Melegen, párolt basmati rizs körettel kínáljuk.
 

2022. április 26., kedd

Tavaszi tyúkhúrsaláta sajttal

Ismét a kert adta kezeletlen „zöldet“ használtam fel egy könnyű tavaszi köret elkészítéséhez. Egyszerű, könnyen elérhető és még az íze is finom. A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók személyenként
*1 nagy marék friss tyúkhúr
*1 újhagyma
*1 hónapos retek
*4 dkg sajt
*1 csipet só
*1 tk olívaolaj
*1 tk citromlé
 
A sajtot apróra kockázzuk, az újhagymát karikára, a retket félkarikára vágjuk. A tyúkhúrt alaposan megmossuk, szűrőkanálban lecsepegtetjük. A tyúkhúrt a többi zöldséggel egy tányérban meglocsoljuk az olajjal, a citromlével, megsózzuk, hozzáadjuk a sajtot. 
Sültekhez, grillezett húsokhoz kínáljuk.
 

2022. április 25., hétfő

Pirított gombanyárs

Könnyű, egyszerű húsmentes fogás. Némi friss salátával, esetleg egy kis tejfölös mártogatóssal is kínálhatjuk. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 3-4 személyre
*3 szelet teljes kiőrlésű kenyér
*2 ek vaj
*2-3 ek olaj
*1 friss ág rozmaring
*2 nagy gerezd fokhagyma
*só
*őrölt bors
 
A megtisztított gombákat a felkockázott kenyérrel felváltva bambusznyársra tűzzük. Felforrósított serpenyőben a vaj és olaj keverékén locsolgatva megpirítjuk a gombanyársakat. Rászórjuk az apróra vágott rozmaringot és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Közben megszórjuk sóval és borssal. Melegen azonnal kínáljuk.
 

2022. április 23., szombat

Gombás lencsefasírt

A lencse igen megosztó alapanyag. Sokan nem kedvelik. Régen én sem készítettem, de ez mostanára megváltozott. Próbálkoztam és megszerettük. A főzelék, raguk, saláták és levesek után most egész másképpen került az asztalra. Egy kevés gombával is megspékeltem. Finom húsmentes fogás lett belőle. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 3 személyre
*40 dkg cm lencsekonzerv
*5 dkg ChefGomba Shiitake gomba
*5 dkg vöröshagyma
*2 gerezd fokhagyma
*2 nagyobb tojás
*4 púpozott ek teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
*1 csapott kk só
*1/3 kk őrölt bors
*1/3 ek morzsolt majoránna
*olaj a sütéshez

A lencsét átmossuk, lecsepegtetjük és villával kissé áttörjük. 
A gombát és a vöröshagymát apróra vágjuk, majd a lencséhez adjuk a tojással és a zúzott fokhagymával együtt. A fűszerekkel ízesítjük. Annyi morzsával összedolgozzuk, hogy közepesen lágy masszát kapjunk. 
Púpozott evőkanálnyi adagból előbb gombócot sodrunk, majd kicsit ellapítjuk. 
Felforrósított olajban megsütjük. 
A felesleges olajat lecsepegtetjük. Friss salátával kínáljuk.
 

2022. április 22., péntek

Köményes-zabos sárgarépatallér

Egyszerű zöldséges lepényke, amit kínálhatunk köretként, de egy kevés mártogatóssal önálló ételként is megállja a helyét. 
A felhasznált zabpehelylisztet a Wise Pasta biztosította. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók 2 személyre
*2 nagyobb sárgarépa (25 dkg, tisztítva mért súly)
*1 közepes vöröshagyma (8 dkg)
*3 kisebb tojás
*1 csapott tk só
*1/3 kk gm őrölt bors
*1/3 kk gm őrölt köménymag
*kevés olaj a sütéshez
 
A megtisztított sárgarépát és a vöröshagymát a reszelő nagy lyukán lereszeljük, hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet és ízesítjük a fűszerekkel. Alaposan összekeverjük. 
Felforrósított serpenyőben kevés olajon púpozott evőkanálnyi masszát elterítünk és minkét oldalát megsütjük. 
Önmagában egy kis tejfölös mártogatóssal vagy sültekhez köretként kínáljuk.