2025. június 28., szombat

Meggyes-cukkinis sütemény

A meggy és a cukkini jó páros, ez most is bebizonyosodott. A gyerek, aki nem szereti a cukkinit, is azt mondta, hogy anya, ez finom, még akkor is, ha cukkini van benne. Szóval érdemes kipróbálni.
Pár perc alatt összeállítható, puha, könnyű és igazán egyszerű zöldséges, gyümölcsös édesség.

Hozzávalók egy 20*30cm-es tepsihez
*20 dkg liszt
*1 csipet só
*1 csapott tk sütőpor
*1/3 kk szódabikarbóna
*1 púpozott tk őrölt fahéj
*2 nagy tojás
*13 dkg cukor
*2 ek vaníliás cukor
*1,2 dl olaj
*20 dkg zsenge cukkini
*1 csésze meggy
 
A lisztet elkeverjük a sóval, sütőporral, szódabikarbónával és fahéjjal. A tojásokat a kétféle cukorral és az olajjal simára keverjük. Beleforgatjuk a lisztes keveréket, majd a reszelő nagy lyukán lereszelt cukkinit. Jól összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Megszórjuk a tetejét magozott meggyel. 
180 fokra előmelegített sütőben alul-felülsütési módban kb. 25 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. 
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Porcukorral megszórva, szeletelve kínáljuk.

2025. június 27., péntek

Egyszerű virslis cukkinisaláta

Amikor ebben a hőségben hirtelen szeretnénk enni egy könnyű kis finomságot, akkor ez a fogás pont jól jön. Pikk-pakk kész is van.
Hozzávalók 2-3 személyre
*4 szál virsli
*1 kis zsenge cukkini
*néhány jégsalátalevél
*1 doboz kefir (450g)
*1 ek mustár
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
 
A virslit megfőzzük, hagyjuk kihűlni és felkarikázzuk. A zsenge cukkinit feldaraboljuk. A saláta leveleket apróra tépkedjük. A kefirt a mustárral és a fűszerekkel simára keverjük, végül beleforgatjuk a virslit és a zöldségeket. Ha szükséges utánízesítjük.

2025. június 23., hétfő

Babos-cukkinis csirkeragu

Eljött az idő, amikor is minden ételbe kerül egy kis cukkini, hisz finom, egészséges és a kertben is terem már.
Hozzávalók 4 személyre

*60 dkg csirkemellfilé
*1/5 kk só
*1 jó nagy csipet őrölt bors
*kevés olaj a sütéshez
*0,5 dl víz
*1 kisebb zsenge cukkini
*1 doboz sült bab konzerv (420g)

A húst megtisztítjuk, majd felkockázzuk. Kevés felforrósított olajon megpirítjuk. Közben ízesítjük sóval és borssal, hozzáadjuk a vizet, lefedve addig puhítjuk, míg a víz elfő. Ha a hús majdnem kész, hozzáadjuk az apróra vágott cukkinit, majd a paradicsomos babot. Átforraljuk. Ha szükséges utánízesítjük.
Melegen, párolt rizs körettel kínáljuk.
 

2025. június 22., vasárnap

Krémlevesek cukkiniből

Cukkiniből sokféle krémleves készíthető, francia, fokhagymás, juhtúrós, kukoricás és még sorolhatnál. Egy csokorba gyűjtöttem most ezeket.
 
A receptek a címekre kattintva tekinthetőek meg.
 

2025. június 21., szombat

Cukkinis sütemény válogatás

Végre beindultak a kertben a cukkinik, beértek az első termések. Ez az a zöldség, amit nem csak főételként kínálhatunk, de finom kis sütemény is sülhet a felhasználásával. Összegyűjtöttem az általam eddig készítetteket. 
 
A receptek a címekre kattintva tekinthetőek meg.