2022. augusztus 29., hétfő
Lecsós nokedli
Könnyű kis húsmentes étel a nyár közelgő zárásaként.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. A gluténmentes
és egyben vegán nokedli lisztkeveréket a Wise Pasta biztosította.
*20 dkg Wise Pasta Nokedli lisztkeverék
*26,5 dkg víz
Továbbá:
*1 nagy vöröshagyma
*2 nagy lecsó paprika
*3 nagyobb lédús paradicsom
*1/2 kk só
*1/3 kk gm őrölt fekete bors
*1 csapott kk gm fűszerpaprika
*4-5 ek olaj
A lisztkeveréket a vízzel jól összekeverjük és addig pihentetjük, míg a főzővíz forrni nem kezd. A galuskát a vízbe
szaggatjuk, kifőzzük, leszűrjük és 2 percre hideg vízbe tesszük.
A vöröshagymát és a paprikát vékonyra csíkozzuk, a meghámozott paradicsomot
nagyobb darabokra vágjuk. A felforrósított olajon a hagymát megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot. Ízesítjük sóval, borssal. Készre
sütjük. Beleforgatjuk a lecsepegett nokedlit. Átmelegítjük, megszórjuk a fűszerpaprikával. Ha szükséges utánízesítjük és azonnal
kínáljuk.
2022. augusztus 28., vasárnap
Márványos egyszarvú
Amikor a gyerek napok óta a fülemet rágja, hogy süssünk már egyszarvú sütit, mert már csak ez hiányzik a nyári bakancslista
befejezéséhez. Ezennel a bakancslista is kipipálva és a hétvégi édesség is megvan. Omlós apró süti a végeredmény.
A cuki egyszarvú kiszúrót a Cookorinál tudjátok beszerezni.
*30 dkg liszt
*1 csipet só
*1 késhegynyi sütőpor
*10 dkg porcukor
*1 ek vaníliás cukor
*1 nagyobb tojás sárgája
*20 dkg vaj
*1 jó púpozott ek cukrozatlan kakaópor
A lisztet elvegyítjük a sóval, sütőporral és a kétféle cukorral. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a vajjal és a tojás
sárgájával. Amikor gombóccá összeáll a tészta, rászórjuk a kakaóport és csak pár mozdulattal átgyúrjuk.
Lisztezett felületen
4 mm vékonyra nyújtjuk. Lisztbe mártott egyszarvú formával kiszaggatjuk.
Óvatosan egy szilikon spatulával felvéve sütőpapíros lemezre sorakoztatjuk és 30 percet a hűtőben pihentetjük.
180 fokra
előmelegített hőlégkeveréses sütőben 8 perc alatt megsütjük. A lemezen hagyjuk pár percet pihenni, majd rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Légmentesen záródó dobozban tároljuk.
2022. augusztus 26., péntek
Kapros túrótorta sütés nélkül
Nagy kaporrajongóként készítettem el ezt a könnyű kis sütés nélküli tortát. Roppant egyszerű és gyorsan összeállítható.
Majd csak várni kell türelemmel, hogy picit pihenjen. Ezután már szépen szeletelhető.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A torta elkészítéséhez
a kézi mixert a Russell Hobbs biztosította.
Alaphoz:
*10 dkg édes omlós keksz
*6 dkg vaj
Túrókrémhez:
*20 dkg túró
*2 ek cukor
*1 ek vaníliás cukor
*1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
*1 ek finomra vágott friss kapor
*2 dl habtejszín (30%-os)
*1 csomag habfixáló
A kekszet morzsásra törjük, majd az olvasztott vajjal összedolgozzuk és egy 17 cm-es , sütőpapírral bélelt kapcsos tortaforma aljába
nyomkodjuk.
A túrót áttörjük, hozzáadjuk a kétféle cukrot és a citrom héját. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá
verjük, összeforgatjuk a túróval. A legvégén beleszórjuk a finomra vágott kaprot. A túrókrémet a kekszes alapra simítjuk.
Lefedve egy éjszakát
a hűtőben pihentetjük.
2022. augusztus 21., vasárnap
Citromos-levendulás pisztráng
A gyerek gyakran kéri, hogy süssek pisztrángot. Szívesen teszek neki eleget, mert a hal nagyon egészséges. Bár az ára nem mondható
alacsonynak, de ha sikerül találni akciósan, akkor érdemes belőle vásárolni. Remekül fagyasztható, kiolvadva sem romlik a textúrája. A recept megjelent
a Kifőztük oldalon is.
*2 szivárványos pisztráng
*4 kezeletlen citrom szelet
*2 friss rozmaringág
*2 szárított levendulaág
*só
*őrölt bors
*olívaolaj
A halakat alaposan megtisztítjuk és szárazra töröljük.
A hasüreget sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a citrom szeleteket, a rozmaring- és
a levendulaágat. Kívülről is megszórjuk sóval, borssal és tepsibe fektetjük. Vékonyan lefújjuk olajjal.
Előmelegített sütőben 190 fokon
25-30 perc alatt készre sütjük.
2022. augusztus 20., szombat
Fűszeres rántott almakarikák
Ez egy igazán egyszerű kis desszert. Amikor elkészítettem, a gyerekeknek (is) annyira ízlett, hogy azt kérdezték, hogy anya csak ennyit csináltál?
Hamarosan újra étlapra kerül majd.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
*4 nagyobb savanykás alma
*10 dkg liszt
*3 nagyobb tojás
*15 dkg zsemlemorzsa
Sütéshez:
*2 dl olaj
Tálaláshoz:
*3 ek porcukor
*1/2 kk őrölt fahéj
*1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
*1 késhegynyi őrölt ánizsmag
*1 késhegynyi őrölt citromhéj
*1 nagy csipet őrölt bourbon vanília
Az almákat meghámozzuk, 1 cm vastag karikára vágjuk és a magházát kivájjuk. A gyümölcskarikákat először
lisztbe, majd villával felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk. Felforrósított olajban barnára sütjük. Lecsepegtetjük a felesleges olajat. A porcukrot
elvegyítjük a fűszerekkel. Az almakarikákat a fűszeres porcukorral megszórva kínáljuk.
2022. augusztus 17., szerda
Füstölt sajtos, kovászos uborkás tésztasaláta
Idén nálunk nagy sláger lett a kovászos uborka, többször is készítettem. Eddig kísérőként, köretként
fogyasztottuk, most más formában próbáltam ki. Egy könnyű tésztasaláta alapanyagaként használtam fel. Egyszerű, laktató és finom.
A recept
megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált tésztát a Wise Pasta biztosította.
*20 dkg Wise Pasta szezámpenne
*2 púpozott ek tejföl
*1 ek cukormentes majonéz
*1 csipet só
*1 csipet őrölt bors
*2 kisebb kovászos uborka
*5 dkg füstölt sajt
*színes bors a tálaláshoz
A tésztát bő vízben kifőzzük, hideg vízben átöblítjük és hagyjuk lecsepegni.
A tejfölt kikeverjük a majonézzel,
sóval és borssal. Beleforgatjuk a tésztát, majd az apróra vágott kovászos uborkát és a felkockázott füstölt sajtot. Jól összekeverjük
és színes borssal megszórva kínáljuk.
2022. augusztus 16., kedd
Fetás-mentás uborkasaláta
A hétre is nagy meleget jósolnak. Ilyenkor jól tud esni egy könnyű grillezett hús vagy egy egyszerű serpenyős csirke szelet. Ehhez pedig nem
is kell más, mint egy roppant egyszerű saláta. Az uborka szerencsére a kertben megterem, a mentával együtt, a sajt pedig a hűtőben pihent. Így nem kellett a boltba sem
menni.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
*25 dkg uborka
*1 tk olívaolaj
*1 tk frissen facsart citromlé
*1 friss mentaág
*2 dkg fetasajt
*színes bors
Az uborkát megtisztítjuk, vékonyra karikázzuk. Meglocsoljuk az olajjal, citromlével és megszórjuk a csíkokra vágott mentalevelekkel.
Jól összeforgatjuk. Rámorzsoljuk a feta sajtot. Megszórjuk színes borssal. Azonnal kínáljuk.
2022. augusztus 14., vasárnap
Böllér módra töltött cukkini rántva
A cukkini ezer arca, avagy újabb ötlet ennek a szuper kis zöldségnek az elkészítésére. Igazán laktató és finom fogás.
Kínálhatjuk rizs körettel vagy sült krumplival, esetleg egy könnyű kis salátával.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált ízesítőket
a Fűszerész biztosította.
*1 közepes cukkini
*só
Töltelékhez:
*15 dkg finomra darált hús
*1/2 kk fokhagymás só
*1/3 kk őrölt fekete bors
*1 késhegynyi vöröshagyma granulátum
*1 csapott kk édes különleges fűszerpaprika
Továbbá:
*10 dkg liszt
*2 tojás
*15 dkg zsemlemorzsa
*olaj a sütéshez
A cukkinit 1 cm vastagra karikázzuk, meghámozzuk, a magvas részt kivágjuk. Megszórjuk sóval.
A húst ízesítjük a fűszerekkel
és alaposan összedolgozzuk. Kisebb diónyi golyókat sodrunk, a cukkini közepébe töltjük, a két tenyerünk között kicsit összenyomjuk.
Először
lisztbe, majd villával felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk.
Felforrósított olajban, közepestől mérsékeltebb lángon pirosra sütjük.
Hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Azonnal kínáljuk.
2022. augusztus 13., szombat
Egyszerű fahéjas kifli
Ismét elővettem a kedvenc sütőformámat és sütöttem egy kis édességet. Roppant egyszerű, csak összeállítom
a tésztát, picit pihen a hűtőben, majd a formába nyomkodom és a sütő végzi a maradék munkát. Az igazat megvallva az elkészítése tovább
tart, mint az idő, ami alatt elfogy. Ugyanis gyorsan illó anyagról van szó :-D
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A szilikon kifli formát a Cookori biztosította.
*15 dkg liszt
*1 csipet só
*1 csapott kk sütőpor
*7 dkg porcukor
*1 púpozott kk őrölt fahéj
*1 késhegynyi őrölt bourbon vanília
*1 nagyobb tojás sárgája
*10 dkg vaj
A lisztet elvegyítjük a sóval, sütőporral, porcukorral, fahéjjal és a vaníliával. Hozzáadjuk a tojás sárgáját
és a puha vajat.
Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk.
A tésztát becsomagolva a hűtőben pihentetjük egy fél órát.
A szilikon kifli forma mélyedéseit
peremig töltjük a masszával.
160 fokos sütőben 14-16 perc alatt készre sütjük, majd a formából óvatosan kifordítjuk.
Rácson hagyjuk teljesen
kifűlni.
2022. augusztus 5., péntek
Saláták gyűjteménye
Javában tombol a nyár, itt a hétvége is. Ha netán grilleznétek vagy sütögetnétek kicsit a szabadban, akkor ajánlok pár köretet, pár saláta változatot hozzá.
A receptek a címekre kattintva tekinthetők meg.
Savanyúkáposztás karfiolsaláta
Földimogyorókrémes karfiolsaláta
Tejfölös-majonézes fejes saláta
Majonézes lila káposzta-saláta
Köményes-ecetes lila káposzta-saláta
Mentás-joghurtos kígyóuborka-saláta
Egyszerű retek-uborka tzatziki
Fokhagymás-tejfölös cukkinisaláta
Almás-füstöltsajtos krumplisaláta
Savanyúkáposztás krumplisaláta
A legegyszerűbb paradicsomsaláta
Mediterrán paradicsomos gombasaláta
Süngombás-kecskesajtos céklalevél-saláta