2024. május 10., péntek

Bodzás tejbedara

Egy klasszikus egy kicsit másképpen, egy picit más ízesítéssel.
Hozzávalók 2 személyre
*5 dl cm mandulatej
*4 nagy bodzavirág
*1 nagy csipet só
*4 púpozott evőkanál barna rizsdara
*1 ek négyszeres erősségű édesítőszer
*1 késhegynyi őrölt bourbon vanília
*1 késhegynyi őrölt citromhéj
 
A tejbe áztatjuk a bodzavirágokat. Pár órát pihentetjük, majd leszűrjük. A tejet a sóval és az édesítővel felforraljuk. Hozzáadjuk a rizsdarát és sűrűre főzzük. Ízesítjük a citromhéjjal, a vaníliával és azonnal kínáljuk.
 

2024. május 9., csütörtök

Körözött válogatás

Az egyik nagy kedvenc kenyérre valóm a körözött. Egyszerű, gyorsan elkészül és nagyon finom. Számos változatban készítettem már. Ezeket gyűjtöttem most egy csokorba.
 
A receptek a címekre kattintva tekinthetők meg.
 
 

2024. május 8., szerda

Pikáns kolbászos laskaragu

Ez egy igazán egyszerű és viszonylag gyorsan elkészülő ragu. Rizs köret illik hozzá.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 3-4 személyre
*25 dkg Chef Gomba laskagomba
*1 közepes fej vöröshagyma (10 dkg)
*3-4 ek olaj
*2 púpozott ek paradicsomsűrítmény
*7 dkg lángolt kolbász
*5 közepes cm befőtt csemegeuborka
*1 nagy csipet só
*1 csipet őrölt bors
*1 csipet őrölt köménymag
*1 csipet morzsolt oregánó
*1 csipet morzsolt bazsalikom
 
A hagymát, a gombát, a kolbászt és az uborkát vékony csíkokra vágjuk. A felforrósított olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát. Együtt pirítjuk, majd rákanalazzuk a paradicsomsűrítményt és kb. 1 dl vízzel megpároljuk. Közben ízesítjük sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal, köménymaggal. Végül beleforgatjuk a kolbászt és a csemegeuborkát. Ha szükséges utánízesítjük. Melegen basmati rizs körettel kínáljuk.
 

2024. május 7., kedd

Bodzás limonádé

Könnyű kis ital készíthető a bodza virágából. Egy tartalmas ebéd könnyed lezárása lehet.
Hozzávalók
*2 liter víz
*6-8 nagy bodzavirág
*2 kezeletlen citrom
*1 ek négyszeres erősségű édesítő
 
A bodzavirágokat a vízbe áztatjuk pár órára. Közben belecsavarjuk a citromok levét és ízesítjük az édesítővel. Leszűrjük és jól behűtve kínáljuk. Hűtőben 1-2 napig biztosan eláll.
 

2024. május 6., hétfő

Shiitake gombás tonhalkrém

Egyszerű kenyérre való kence a hagyományos szendvics helyett.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók személyenként
*3 nagyobb Chef Gomba Shiitake gomba
*2 ek olaj
*só
*őrölt bors
Továbbá:
*5 dkg olajos tonhalkonzerv
*só
*őrölt bors
*1 púpozott evőkanál cm majonéz
Tálaláshoz:
*teljes kiőrlésű kenyér
 
A megtisztított gombát vékony csíkokra vágjuk, kevés felforrósított olajon megsütjük. Ízesítjük sóval, borssal. Hagyjuk kihűlni. A tonhalról az olajat leöntjük, villával nem túl pépesre nyomkodjuk, majd sózzuk, borsozzuk és a majonézzel krémesítjük. Végül beleforgatjuk az apróra vágott pirított gombát. Teljes kiőrlésű kenyérre kenve kínáljuk.
 

2024. május 5., vasárnap

Hagymás-narancsos sült kacsacomb

Igazi vasárnapi fogás. A hússal nincs túl sok munka, a dolog oroszlánrészét a sütő végzi.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon.
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*4 nagyobb egész kacsacomb
*1/2 kk őrölt bors
*1 ek mangalicazsír a tepsi kenéséhez
 
A megtisztított combokat szárazra töröljük, megszórjuk a kétféle só, a bors és a narancshéj keverékével. Zsírral kikent tepsibe fektetjük. Kb. 1 dl vizet öntünk a húsok mellé. Lefedve 180 fokos sütőben kb. 90 percet puhítjuk. Majd a fedőt eltávolítva a szaftjával locsolgatva pirosra sütjük. Azonnal párolt basmati rizzsel és cukormentes sóskamártással kínáljuk.
Tipp:
A sóskamártáshoz 50 dkg sóskát megtisztítunk, apróra vágunk és 2-3 evőkanál vízzel megfonnyasztjuk. Egy tojás és két evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt keverékét 1,5 dl cm mandulatejjel simára keverjük. A sóskát besűrítjük vele. 1 csipet sóval és egy evőkanál négyszeres erősségű édesítővel ízesítjük.
 

2024. május 4., szombat

Sajtos nigella magos zabtallér

Ez egy végtelenül egyszerű és mégis finom kis sós harapnivaló. Amikor elkészült, a gyerekeknek is nagyon ízlett. Mire megsül, a zabpehely tökéletesen megpuhul. A végeredményre pedig a Nigella mag teszi fel pontot. Szénhidrátdiétába is illeszthető.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A Nigella magot a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók kb. 10 db-hoz
*1 nagy tojás
*15 dkg tejföl
*2 nagy csipet só
*10 dkg apró szemű gm zabpehely
*10 dkg trappista sajt
 
A tejfölt a tojással és a sóval kikeverjük. Beleforgatjuk a reszelt sajtot és a zabpelyhet. Addig hagyjuk pihenni, míg a sütő 180 fokra bemelegszik. A masszából evőkanálnyi adagokból golyót sodrunk, sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. A tetejüket megszórjuk nigella maggal. 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.

Fitnesz nyárs

A jó idővel egyre többször készül nálunk valamilyen nyárs. Most épp egy könnyű, egyszerű zöldséges csirkenyárs. Igazán gyorsan összeállítható. Köretként akár rizs, bulgur vagy sült krumpli is kínálható hozzá. A gyerekek azt kérték, hogy máskor is csináljak majd ilyet.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók 2 személyre
*1 nagy pár csirkemellfilé
*2 kisebb cukkini
*1 vöröshagyma
*1 nagy csipet őrölt fekete bors
*kb. 6-7 db kisebb bambusznyárs
*olaj a sütéshez
 
A húst nagyobb darabokra kockázzuk és megszórjuk a fűszerkeverékkel. A hagymát nagyobb szeletekre, a cukkinit vékony karikára vágjuk. Mindkettőt meghintjük fokhagymás sóval és borssal. A húst felváltva a zöldségekkel bambusznyársra tűzzük. Grillen vagy felforrósított grillserpenyőben olajjal locsolgatva megsütjük. Azonnal kínáljuk.
 

2024. május 3., péntek

Krétai vad rozmaringos sajtos tallér

A családnak gyakran készítek sajtos tallért, mert igazán szeretik. Ilyenkor mindig próbálom az ízeket változtatni, hogy ne váljon unalmassá. Ebbe most vad krétai rozmaring került.
A felhasznált ízesítőt a Fűszerész biztosította.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók kb. 36 db-hoz
*18 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
*7 dkg búzaliszt
*1 tk só
*1/2 tasak sütőpor (6g)
*1 nagy tojás
*15 dkg puha vaj
*10 dkg tejföl
*15 dkg sajt
 
A kétféle lisztet elvegyítjük a sóval, sütőporral. Hozzáadjuk a tojást, a vajat, a tejfölt és a reszelt sajtot. Alaposan összedolgozzuk. A masszából 20 grammos golyókat sodrunk. Megszórjuk kevés krétai vad rozmaringgal. Felforrósított tallérsütőben mindet ropogósra sütjük.
 

2024. május 2., csütörtök

Gombás-spárgás csirkeraguleves

Induljon a hét második fele egy tartalmas ragulevessel, amibe gomba és persze spárga is került.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*40 dkg csirkemellfilé
*2 közepes sárgarépa
*1 petrezselyem
*1 kis darab karalábé
*4 közepes krumpli
*15 dkg zöld spárga
*3-4 ek olaj
*1 kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 tk házi ételízesítő
*1 csapott kk fűszerpaprika
*2 dl sűrű tejszín
*2 csapott ek teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
 
A húst kisebb kockára vágjuk és a felforrósított olajon fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, majd legalább háromszoros mennyiségű vízzel felengedjük. Lefedve a hús puhulásáig főzzük. Közben ízesítjük a fűszerekkel. Hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, petrezselymet és a felkockázott karalábét. Majd a kockára vágott krumplit és a vége előtt 10 perccel a felszeletelt gombát, 5 perccel pedig a feldarabolt spárgát. A lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel, majd hőkiegyenlítéssel besűrítjük a levest vele. Forralunk rajta egyet és azonnal kínáljuk.
 

2024. május 1., szerda

Gombás-spárgás tojásreggeli

Egyszerű, de mégis nagyszerű reggeli. A rövidke spárga szezont igyekszem kihasználni és minél több ételbe belecsempészni.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók személyenként
*3 szál zöld spárga
*2 nagyobb tojás
*2-3 ek olaj
*só
*őrölt bors
*rózsabors
 
A gombát és spárgát megtisztítjuk, előbbit vékony csíkokra vágjuk, utóbbi alsó részét letörjük, majd a spárgasípokat 3 cm-es darabokra vágjuk. Egy serpenyőben az olajat felforrósítjuk, a gombát és a spárgát megpirítjuk rajta. Ízesítjük sóval, borssal. Ráütjük a tojásokat, majd lefedve a tojás ízlés szerinti keménységéig hagyjuk sülni. Végül sóval és rózsaborssal megszórva, teljes kiőrlésű kenyérrel kínáljuk.
 

2024. április 30., kedd

2024. április 21., vasárnap

Kekszes piskóta

Tegnap vendégeink voltak és ezt az könnyű sütit készítettük a tiszteletükre. Igazán egyszerű, de mégis mutatós és finom.
Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez
Piskótához:
*4 nagy tojás
*1 csipet só
*4 púpozott ek cukor
*4 púpozott ek liszt
*1 csapott tk sütőpor
Tetejére:
*20 dkg porcukor
*1 vaníliás cukor
*2 dl főtt fekete kávé
*20 dkg vaj
*2 ek rum
*40 dkg darált háztartási keksz
*3 ek cukrozatlan kakaópor
*2 ek kókuszreszelék
 
Egy 4 tojásos piskótát sütünk. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval gépi habverővel kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot, azzal is kb. 2 percig verjük. Majd hozzáadjuk a sárgáját, azzal is kb. 2 percig verjük. Végül óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapíros tepsibe simítjuk. 180 fokos sütőben alul-felül sütési módban 20 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. A kétféle cukrot a kávéval, puha vajjal, rummal kikeverjük, végül összedolgozzuk a kekszmorzsával, kakaóporral. A masszát óvatosan a kihűlt piskótára nyomkodjuk és megszórjuk kókuszreszelékkel. Egy éles késsel szeleteljük és kínáljuk.
 
 
 

2024. április 13., szombat

Mustáros töltött karaj rántva

A hagyományos rántott hús egy kicsit átdolgozott, felturbózott változata készült nálunk.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált ízesítőt a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*8 nagyobb csont nélküli karaj szelet
Töltelékhez:
*2 közepes szelet teljes kiőrlésű kenyér (10 dkg)
*2 keményre főtt tojás
*1 nyers tojás
*1 csapott kk só
*1 késhegynyi fokhagymagranulátum
*1 púpozott ek cukormentes mustár
*1 kis csokor friss petrezselyemlevél
Panírozáshoz:
*10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
*2 nagy tojás
*15 dkg teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
*kevés olaj a sütéshez
 
A hús szeleteket vékonyra klopfoljuk és megszórjuk a fűszerkeverékkel.
A töltelékhez a kenyeret víz alá tartjuk, jól kicsavarjuk, és apró darabokra tépkedjük. Hozzáadjuk az apróra vágott főtt tojást, a petrezselyemlevelet, mustárt, nyers tojást, ízesítjük a fűszerekkel. Alaposan összedolgozzuk. A hús szeletet kiterítjük, a felére halmozzuk a tölteléket, a másik felét ráhajtjuk és a szélét egy hústűvel összetűzzük. A töltött húst először lisztbe, majd felvert tojásba, végül morzsába forgatjuk. Olajjal kikent tepsibe fektetjük mind, a tetejét is lekenjük vele. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Lefedve 30 percet puhítjuk, majd fedő nélkül 20 percet pirítjuk. Párolt rizs körettel, a hústűt eltávolítva kínáljuk.