PrintFrendly

2024. július 24., szerda

Üveges lecsó befőzőautomatában

Ha nyár, akkor befőzés. Most egy olyan módszert próbáltam, amit eddig még nem.
Már korábban vásároltunk egy befőzőautomatát és most a lecsóval avattuk fel. Tartósítószer nem került bele.
Hozzávalók kb. 10 fél literes üveghez:
*2,5 kg paradicsom
*2 kg paprika
*3 csapott tk só
 
A zöldségeket alaposan megtisztítjuk. A paprikát kicsummázzuk, a zöldséget kisebb darabokra vágjuk. A paradicsomot pár percre forró vízbe mártjuk, majd a héját lehúzzuk. A zöldséghúst feldaraboljuk. A kétféle zöldséget egy fazékban addig főzzük, amíg a paradicsom levet ereszt. Hozzáadjuk a sót. Majd az előkészített üvegekbe töltjük a lecsó alapot. A tetejüket rázárjuk. Az automatába rakjuk és 90/30 programon automatázzuk. Tehát 90 fokon 30 percet automatázzuk. A gépben hagyjuk teljesen kihűlni. Majd mehet is a kamrapolcra.
Tippek:
*Csak egészséges alapanyagokat használjunk.
*Fontos az üvegek és kupakok alapos tisztítása.
*Az automata vizébe egy kis ecetet téve nem lesznek vízkövesek az üvegek.
 

2024. július 21., vasárnap

Csabai tepsis csirke

Most, hogy picit felfrissült a levegő, nyugodtabb szívvel kapcsoltuk be a sütőt. Korábban egy kifőzdében kóstoltunk egy húsos fogást, amit most itthon próbáltuk meg elkészíteni. Igazán ízletes étel lett a végeredmény.
Hozzávalók:
*1 kg csirkemellfilé
*1 púpozott ek mangalicazsír
*2-3 tk szárnyas fűszerkeverék
*1 nagy fej vöröshagyma
*15 dkg száraz csabai kolbász
*3 dl zöldségleves alaplé
 
A mellet vékonyra szeleteljük és megszórjuk a fűszerkeverékkel. A megpucolt vöröshagymát csíkokra vágjuk. A kolbászt felkarikázzuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. egy nagyobb méretű tepsit kikenünk zsírral. A tepsibe szórjuk a vöröshagymát, ráfektetjük a hús szeleteket, megszórjuk a kolbászkarikákkal. Felenegedjük az alaplével. Lefedve egy órát puhítjuk, majd a fedőt eltávolítva hagyjuk egy kicsit pirulni és hogy az alaplé picit elpárologjon. Melegen kínáljuk.
 
 

2024. július 13., szombat

Rizskoch cukormentesen

Az egyik nagy gyerekkori kedvencem átalakítva, szénhidrát diétába illeszthető módon elkészítve. Ízre, sem küllemre sem lehet a különbséget észre venni.
Hozzávalók egy 38*22 cm-es tepsihez:
*30 dkg basmati rizs
*5 tojás
*1 liter cm mandulatej
*1 csipet só
*5 dkg négyszeres erősségű édesítő
*1 késhegynyi vaníliaőrlemény
*5 dkg vaj
 
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tepsit papírral béleljük.
A rizst a tejben egy csipet sóval roppanósra főzzük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját az édesítővel és a vaníliával kikeverjük, a fehérjét kemény habbá verjük. A kihűlt rizsbe forgatjuk a tojáshabot, a sárgáját és a puha vajat. Sütőpapíros tepsibe simítjuk. A sütőt 170 fokra mérsékeljük, majd alul-felül sütési módban 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt cm lekvárral vagy gyümölcsszósszal kínáljuk, de magában is nagyon finom.

 
 

2024. július 9., kedd

Fetás-uborkás dinnyesaláta

A különlegességek kedvelőinek ajánlom ezt a felturbózott gyümölcsös finomságot.
Hozzávalók személyenként
*1 nagy szelet görögdinnye
*1 kisebb uborka
*3 dkg fetasajt
*pár friss mentalevél
*1 tk frissen facsart citromlé
 
A dinnye héját levágjuk, a magokat eltávolítjuk, majd felkockázzuk a gyümölcshúst. Az uborkát vékony karikára vágjuk. A dinnyét és az uborkát megszórjuk apróra vágott mentalevéllel és meglocsoljuk a citromlével. Végül rámorzsoljuk a fetasajtot.
 

2024. július 8., hétfő

Fetával töltött, cukkiniba göngyölt gomba

Igazi nyári, könnyű, gombás fogás.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*só
*örült bors
*fokhagymagranulátum
*12 dkg fetasajt
*2 kisebb cukkini
*mexikói fűszerkeverék
*kevés olaj
 
A gombák tönkjét kiemeljük, majd megszórjuk sóval, borssal és fokhagyma-granulátummal. Zöldséghámozóval a cukkinit szalagokra vágjuk. A kalapba kevés feta sajtot nyomunk, majd betekerjük a cukkiniszalagba. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk. Lekenjük olajjal és megszórjuk mexikói fűszerkeverékkel. Pár darabot nyársra is húzhatunk. Grillen, grillserpenyőben vagy 180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük. Azonnal kínáljuk.
 

2024. július 7., vasárnap

Szalonnás zöldségnyárs

A kisebbik gyerekkel azon gondolkodtunk, hogy mit is készítsünk a családnak. Majd mindenféle zöldséget összeszedtünk, amit épp a háznál találtunk és lett belőle egy kis színes nyárs. Az elkészítésben is nagy lelkesedéssel segédkezett, ügyesen tűzte nyársra az előkészített alapanyagokat.
Hozzávalók 4 személyre
*25 dkg kolozsvári szalonna
*1 sárga kaliforniai paprika
*1 piros kaliforniai paprika
*2 zsenge bébi cukkini (sárga és zöld)
*2 közepes vöröshagyma
*8-9 db kisebb krumpli
*saslikpálca
*só
*őrölt bors
*fokhagymagranulátum
*sült krumpli fűszerkeverék
 
A szalonnát egyforma csíkokra vágjuk. A cukkinit és a megpucolt krumplit 0,5 cm vékonyra karikázzuk. A paprikákat és a vöröshagymát nagyobb szeletekre vágjuk.
A krumplit a fűszerkeverékkel, a többi zöldséget sóval, borssal, fokhagyma-granulátummal megszórjuk. A szalonnát és a zöldségeket felváltva saslikpálcára tűzzük. Olajjal lekenjük. Grillen, grill serpenyőben vagy 180 fokos sütőben, tepsiben 25 perc alatt megsütjük. Azonnal kínáljuk.
 

2024. július 6., szombat

Kakaós cukkinis sütemény

Gondoltunk egyet a gyerekkel és készítettünk egy kavart sütit, amibe egy kevés, a kertben szedett cukkini is került. Igazán egyszerű édesség, hisz pár perc alatt össze lehet állítani, a végeredmény pedig egy könnyű, puha sütemény.
Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez
*1 kisebb cukkini (25 dkg)
*1/2 kk só
*3 nagyobb tojás
*16 dkg cukor
*2 ek vaníliás cukor
*1 dl olaj
*1 dl tej
*25 dkg liszt
*1 púpozott tk szódabikarbóna
*2 púpozott ek kakaópor
 
A cukkinit a reszelő nagy lyukán lereszeljük, majd megszórjuk sóval és félretesszük. A sütőt előmelegítjük. A tepsit sütőpapírral béleljük. 
A lisztet elvegyítjük a kakaóporral és szódabikarbónával. A tojások sárgáját simára keverjük a kétféle cukorral, majd hozzáadjuk az olajat és a tejet. Beleforgatjuk a kakaós lisztet, majd a kicsavart cukkinit és a felvert tojásfehérjét. A masszát a tepsibe simítjuk. 
170 fokos sütőben alul-felülsütési módban kb. 25 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük.) 
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeletelve kínáljuk.
 

Gombás töltött paprika

Egy klasszikus, egy családi kedvenc egy kicsit másképpen.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 3 személyre
Töltelékhez:
*20 dkg darált sertéshús
*5 dkg basmati rizs
*1 kisebb vöröshagyma
*1 kisebb tojás
*1 csapott kk só
*1/2 kk őrölt fekete bors
*1 tk házi darált paprika

Továbbá:
*6 közepes tölteni való paprika
*2 púpozott ek teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
*2-3 ek olaj
*1 kk fűszerpaprika
*1-2 dl paradicsomlé
*2-3 dl víz (esetleg több)
*1 dl tejföl
*1/2 ek négyszeres erősségű édesítőszer
*1 nagy csipet só
 
A húst a rizzsel, az apróra vágott hagymával és gombával, a tojással és a fűszerekkel összedolgozzuk. 
A paprikák végét levágjuk, kicsumázzuk, lazán megtöltjük a rizses, gombás hússal. Annyi vízzel feltöltve, ami éppen ellepi mérsékelt lángon, lefedve legalább egy órát főzzük. Hozzáadjuk a paradicsomlevet, ízesítjük sóval és az édesítővel. A lisztet kevés olajon megpirítjuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, a tejföllel simára keverjük és a paprika levét besűrítjük vele. Ha szükséges utánízesítjük. 
Melegen teljes kiőrlésű kenyérrel kínáljuk.
 

2024. július 5., péntek

Cukkinis-virslis lencsesaláta

Amikor cukkini dömping van a kertben, igyekszek mindenbe csempészni belőle. Most egy igazán egyszerű, de ízletes salátába került, mint roppanós elem. Ezt most magában fogyasztottuk, nem pedig köretként. Szénhidrát diétába is illeszthető.
Hozzávalók 2-3 személyre
*4 szál füstölt virsli
*1 kis zsenge cukkini
*1 kisebb cm lencsekonzerv (23 dkg)
*2 púpozott ek tejföl
*1 ek cm majonéz
*1 tk cm mustár
*1 púpozott tk magos dijoni mustár
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
 
A virslit megfőzzük, hagyjuk kihűlni, majd vékonyra karikázzuk. A lencsét átmossuk és lecsepegtetjük. A cukkinit felkarikázzuk. A tejfölt a majonézzel, kétféle mustárral simára keverjük, ízesítjük sóval és borssal. Beleforgatjuk a lencsét, a cukkinit és a virslit. 1-2 órát a hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
 

2024. július 4., csütörtök

Gombás zöldborsóleves petrezselymes zabgaluskával

Egyszerű kis leves a kertből szedett zöldségekből.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*30 dkg zöldborsó
*1 nagy sárgarépa
*1 nagy petrezselyem
*15 dkg Chef Gomba fehér csiperkegomba
*2-3 ek olaj
*1 csapott kk só
*1/3 kk őrölt bors
*1 kk házi ételízesítő
*1 tk fűszerpaprika
Galuskához:
*1 nagy tojás
*1/2 kk só
*5 dkg zabpehelyliszt
*1 kis csokor friss petrezselyemlevél
 
A répát és a zöldséget felkarikázzuk, a zöldborsóval együtt átforgatjuk a felforrósított olajon. Dupla mennyiségű vízzel felengedjük, a fűszerekkel ízesítjük. Ha a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát. A galuskához a tojást, a lisztet, az apróra vágott petrezselyemlevelet és a sót összekeverjük. Ha túl kemény a massza, 1-2 evőkanál vízzel lazíthatjuk. A galuskát a levesbe szaggatjuk. Ha a galuska is megfőtt azonnal kínáljuk.
 

2024. július 3., szerda

Tojásos krumpli

Az egyszerűség jegyében készült ez a könnyű finomság. Ha van tojásos nokedli, akkor a tojásos krumpli is lehetséges ebéd ötlet.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók 2 személyre
*30 dkg krumpli
*0,5 dl olaj
*5 nagy tojás
*só
Tálaláshoz:
*cm uborkasaláta
 
A krumplit megpucoljuk, egyforma kockára vágjuk és vízben kiáztatjuk. Lecsepegtetjük, felforrósított olajon megsütjük. Megszórjuk a fűszerkeverékkel. A tojásokat ráütjük, majd a tojás tetszőleges keménységéig sütjük. Kevés sóval megszórjuk. Azonnal, uborkasalátával kínáljuk.

2024. július 2., kedd

Fűszeres patisszonos laskaragu

Könnyű, egyszerű ragu a kertben szedett csillagtök felhasználásával.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 3 személyre
*1 ek szezámmag
*25 dkg zsenge patisszon
*0,5 dl olaj
*0,5 dl zöldségleves alaplé
*1 jó nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 csapott kk fűszerpaprika
*1 kk mexikói fűszerkeverék
 
Egy serpenyőt felforrósítunk, majd szárazon megpirítjuk a szezámmagot és félretesszük. Felforrósított olajon a csíkokra vágott laskagombát és patisszont megpirítjuk. Közben ízesítjük a fűszerekkel és hozzáadjuk az alaplevet. Készre pároljuk. Melegen, a pirított szezámmaggal megszórva, párolt basmati rizs körettel kínáljuk.
 
 

2024. július 1., hétfő

Csillagtök szeletben sült tojás

Nem épp hagyományosnak mondható reggeli, de néha a picit szokatlanabb fogásokat is érdemes kipróbálni.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók személyenként
*2 nagyobb csillagtök szelet
*2 tojás
*só
Sütéshez:
*olaj
Tálaláshoz:
*2 csipet só
*2 nagy csipet tört rózsabors
 
A csillagtök szeleteket meghámozzuk, a magvas közepüket kivágjuk, megszórjuk mindkét oldalukat mexikói fűszerkeverékkel. Serpenyőben kevés olajat forrósítunk, megsütjük a tök egyik oldalát, majd megfordítjuk. Óvatosan a közepébe ütjük a tojást. Lefedve a tojás tetszőleges keménységéig sütjük. Tálaláskor kevés sóval és törött rózsaborssal megszórva kínáljuk.