PrintFrendly

2019. január 27., vasárnap

Gombás bruschetta


Roppant egyszerű fogás, ami pillanatok alatt az asztalra varázsolható. Az egyik kedvencem lett a déli tőkegomba, mert annyira finom, azt hiszem semmi más gombához sem hasonlítható az íze. Akinek lehetősége van, mindenképpen próbálja ki. Számomra a Bio-Fungi biztosította, keressétek őket bátran. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin januári számában is.
Hozzávalók 4 személyre
*8 szelet bajor rozskenyér
*kevés fokhagymás olívaolaj
*20 dkg Amigo déli tőkegomba
*5 evőkanál olaj
*1 jó nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
*2 kis ág friss kakukkfű
Tálaláshoz:
*friss bazsalikomlevél
*Grana Padano (vagy más kemény sajt)
A folyó víz alatt átöblített és lecsepegtetett gombát a felforrósított serpenyőben kevés olajon pár percig pároljuk, ízesítjük sóval, borssal, friss kakukkfűvel. 
Közben a kenyérszeleteket sütőpapíros tepsibe rakjuk, megkenjük fokhagymás olívaolajjal. 180 fokra előmelegített sütőben pár perc alatt ropogósra pirítjuk. 
Ráhalmozzuk a kész gombát. Friss bazsalikom levéllel és sajttal megszórva melegen kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.

2019. január 26., szombat

Morzsás túrós sütemény


Vendégeket vártunk és egy olyan sütit terveztem, amit előre el tudok készíteni, és másnapra még finomabb lesz, amikor szépségesen szeletelhető. Nem is beszélve arról, hogy jó nagy adaggal számoltam, ami mind el is fogyott. A kicsit hosszú lista senkit ne rettentsen el a sütitől, hisz egyáltalán nem bonyolult. Érdemes kipróbálni. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin januári számában is.
Hozzávalók kb. 20 szelethez
Morzsához:
*20 dkg liszt
*10 dkg vaj
*10 dkg cukor
Töltelékhez:
*1 tasak vaníliás pudingpor
*5 dl tej
*4 evőkanál cukor
*1 kg túró
*10 dkg vaj
*15 dkg porcukor
*2 evőkanál vanília kivonat
*2 kezeletlen citrom reszelt héja
Tésztához:
*40 dkg liszt
*1 csipet só
*1/2 tasak sütőpor
*10 dkg porcukor
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*1 evőkanál vaníliás cukor
*2 tojás sárgája
*12 dkg vaj
*1 dl tejföl
Szóráshoz:
*2-3 evőkanál búzadara

A morzsa hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, és becsomagolva hűtőbe rakjuk.
A pudingport a cukorral és a tejjel elkeverve sűrűre főzzük, kihűtjük. A túrót áttörjük, hozzáadjuk a porcukorral elkevert vajat, citromhéjat, vanília kivonatot és a pudingot. Ha nem elég édes, akkor ízesítjük cukorral. 
Egy 30*38 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. 
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, lisztezett felületen a tepsi méretére nyújtjuk úgy, hogy egy kis pereme legyen benne. Villával megszurkáljuk, egy kevés búzadarával megszórjuk. Egyenletesen elosztjuk rajta a túrókrémet, rámorzsoljuk a hűtőben pihentetett tésztát. 
180 fokon kb. 55 perc alatt megsütjük. Pár órát pihentetjük, hogy szépen tudjuk szeletelni. Porcukorral megszórva kínáljuk. Ha kicsit különlegesebb tálalást szeretnénk, akkor szeletelés helyett fánk szaggatóval készíthetünk pici tortácskákat. 
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.

2019. január 25., péntek

Diós-aszalt fügés gyökérkenyér


Azt hiszem most eléggé merész módon bántam a kenyértésztával, mert belecsempésztem egy kevés diót, és némi maradék aszalt fügét. A végeredmény pedig a vártnál finomabb lett, hisz úgy tűnik, remek párost alkotnak benne. Nagyon hamar elfogyott, ez a legjobb bizonyíték rá. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin januári számában is.
Hozzávalók 2 kenyérhez
*50 dkg liszt
*2 csapott teáskanál só
*3,5 dkg friss élesztő
*4 dl víz
*2 evőkanál olaj
*4 dkg dió
*pár darab aszalt füge

A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk az olajat, a vízbe morzsolt élesztőt. Egy fakanállal addig keverjük, míg a folyadék mindenhol eláztatja a lisztet. A lágy tésztát lefedve a konyhapulton 8-10 órát pihentetjük. 
Két részre osztjuk. Erősen lisztezett felületre borítjuk. Lisztezett kézzel téglalap alakúra ellapogatjuk. Rászórjuk a száraz serpenyőben megpirított és durvára vágott diót és a kisebb darabokra szeletelt fügét. Feltekerjük, mint a bejglit. Párszor megcsavarjuk. Sütőpapíros tepsire rakjuk. 
Kb. 30 percet kelesztjük. A műveletet megismételjük a maradék tésztával is. A sütőt előmelegítjük, az aljába teszünk egy kis tálkába vizet. 
A kenyeret 200 fokon hőlégkeveréssel kb. 50 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.