PrintFrendly

2019. április 27., szombat

Shiitakegombás reszeltkeleves


Most, hogy megjött a hidegfront az esővel és a széllel, jól fog esni egy tányér könnyű, meleg leves. Roppant egyszerű, húsmentes fogás, a tészta is házilag készült bele, ami ráadásul gluténmentes. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin márciusi számában is. 
A felhasznált gombát a Bio-Fungi biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*3 nagy sárgarépa
*2 közepes petrezselyem
*1 csésze zöldborsó (3 dl)
*1 kisebb karfiol negyede
*5 dkg Amigo shiitake gomba
*1 kis fej vöröshagyma
*2-3 evőkanál olaj
*1,5-2 l zöldségleves alaplé
*1 kávéskanál só
*1 nagy csipet őrölt bors
a tésztához:
*10 dkg barna rizsliszt
*1 közepes tojás

Minden zöldséget megtisztítunk. A felkockázott vöröshagymát a felforrósított olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát és petrezselymet, a zöldborsót. Felengedjük az alaplével, és ízesítjük a fűszerekkel. 
A tojást összedolgozzuk a liszttel és a reszelő nagy lyukán a levesbe lereszeljük. 
Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt gombát és az apró rózsáira szedett karfiolt. Együtt készre főzzük. Melegen kínáljuk. 
A Facebookon is megtaláltok. 
Már Instagramon is fent vagyok.

2019. április 14., vasárnap

Fűszeres párizsi csirkemell


Ez egy nagyon egyszerű, és könnyű húsos fogás, ami hamar az asztalra varázsolható. Nálunk nagy családi kedvenc. Biztos vagyok benne, hogy sokszor étlapra kerül majd. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin márciusi számában. 
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók 3 személyre
*2 közepes csirkemellfilé (kb. 60 dkg)
*1 kk só
*15 dkg barna rizsliszt

Bundához:
*3 kisebb tojás
*1 csapott kk fokhagymás só
*1 nagy csipet őrölt köménymag
*1 csapott kk útifű maghéj
*4 púpozott ek barna rizsliszt
*1 dl tej (vagy tejszín)

Sütéshez:
*olaj

Tálaláshoz:
*friss saláta

A megtisztított húst vékony szeletekre vágjuk, kicsit kiklopfoljuk és megszórjuk sóval. 
A bundához a tojásokat a fűszerekkel, az útifű maghéjjal és a liszttel csomómentesre keverjük, majd a tejjel lazítjuk. 
A csirke szeleteket először megmártjuk egy tálba szórt lisztben, majd a fűszeres masszában, kicsit lecsepegtetjük és közepesen forró olajban barnára sütjük. 
A felesleges olajat papírtörlőn hagyjuk lecsepegni. 
A húst melegen, friss salátával kínáljuk. 
A Facebookon is megtaláltok. 
Már Instagramon is fent vagyok.

2019. április 13., szombat

Gombás-magvas perec


Ilyenkor általában sok édesség készül, de nálunk a sósnak is nagy szerepe van, mert kifejezetten szereti a család. Egy kis hagyományos finomság, amit egy szokatlan összetevővel bolondítottam meg, méghozzá gombával. Elhihetitek, hogy nem rontotta el. Érdemes kipróbálni :-)
A recept megjelent a Kifőztük magazin márciusi számában is. 
A felhasznált gombát a Bio-Fungi biztosította.
Hozzávalók kb. 60 db-hoz
a gombához:
*8 dkg Amigo barna csiperke gomba
*2 ek olaj
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
a tésztához:
*25 dkg rétesliszt
*1 csapott tk só
*1 dl tejföl
*1 tojás sárgája
*1,5 dkg friss élesztő
*10 dkg vaj
a tetejére:
*1 tojás fehérje
*5-6 ek magkeverék

A folyó víz alatt átöblített, és lecsepegtetett gombát a felforrósított olajon pár perc alatt megpároljuk. Ízesítjük sóval, borssal, kihűtjük, és apróra vágjuk.
Az élesztőt a langyos tejföl és tojás keverékébe morzsoljuk, hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez a vajjal és a gombával együtt. Alaposan összedolgozzuk. Becsomagolva pár órát a hűtőben pihentetjük. 
Lisztezett felületen 4 mm vékonyra nyújtjuk. Lisztbe mártott perecformával kiszaggatjuk. 
Sütőpapíros tepsibe rakjuk, lekenjük a tojás fehérjével, megszórjuk a magkeverékkel. 
180 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel 13 perc alatt megsütjük. 
A Facebookon is megtaláltok. 
Már Instagramon is fent vagyok.