PrintFrendly

2024. szeptember 17., kedd

Csirkés kukoricás töltött portobello

Könnyű, egyszerű és ízletes töltött gomba.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 2 személyre
*só
*őrölt bors
*1 ek olívaolaj

Töltelékhez:
*25 dkg csirkemellfilé
*3 ek olaj
*1 kk szárnyas fűszerkeverék
*10 dkg cm kukoricakonzerv

Tetejére:
*2 ek tejföl
*5 dkg sajtkrém
*8 dkg trappista sajt
 
A gombák tönkjét kiemeljük, a fejeket kívülről lekenjük olajjal, megszórjuk sóval és borssal. Olajozott tepsibe állítjuk mindet. A húst kisebb kockára vágjuk, kevés felforrósított olajon megsütjük, közben ízesítjük a fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk az átmosott, lecsepegtetett kukoricát. A zöldséges csirkével megtöltjük a kalapokat. A tejfölt simára keverjük a sajtkrémmel, a töltött gombák tetejére kanalazunk belőle. Reszelt sajttal megszórjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Azonnal kínáljuk.
 

2024. szeptember 13., péntek

Mexikói sült camembert

Nagyon egyszerű, tunkolós reggeli vagy vacsora. Friss teljes kiőrlésű kenyérrel, sok zöldséggel. Akkor jó, ha már folyós a sajt közepe.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált ízesítőt a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók 2-3 személyre
*1 kerek natúr camembert sajt (12 dkg)
*1 ek olívaolaj
 
A sajtot sütőpapírral bélelt hőálló tálkába rakjuk. A tetejét egy éles késsel bevagdaljuk. Lekenjük olajjal. Megszórjuk a fűszerkeverékkel. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Azonnal, teljes kiőrlésű pékáruval és friss zöldségekkel kínáljuk.
 

2024. szeptember 11., szerda

Gombás-sajtkrémes karfiolsteak

Egy könnyű kis húsmentes fogás a picit szokatlanabb ételek kedvelőinek.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*1 közepes karfiol
*2-3 ek olaj
*1 ek vaj
*só
*őrölt bors
*só
*őrölt bors
*2 ek tejföl
*1 ek cm mustár
*2 ek sajtkrém
*10 dkg trappista sajt a tetejére
 
A karfiolt ujjnyi szeletekre vágjuk. A felforrósított olaj és vaj keverékén mindkét oldalukat megsütjük. Közben megszórjuk sóval és borssal. Olajjal kikent tepsibe fektetjük. A visszamaradt zsiradékon a vékony szeletekre vágott gombát megpirítjuk, ízesítjük a fűszerekkel. Hozzáadjuk a mustárral és sajtkrémmel elkevert tejfölt. A gombás ragut a karfiolszeletekre halmozzuk. A tetejüket megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Basmati rizs körettel kínáljuk.

2024. szeptember 10., kedd

Cékla befőtt befőzőautomatában

Idén szép lett a kertben a cékla termés, aminek egy részéből a szokásos befőtt lett, de most befőzőautomatában készítve. Ez a változat nem túl ecetes, éppen édes, mi így szeretjük.
Hozzávalók:

*2.7 kg cékla (tisztítva mérve)
*1 púpozott ek 1:4 édesítőszer
*5 ek 10%-os ételecet
*1 nagy csipet só
 
A céklákat alaposan megmossuk, a tetejüket és az aljukat levágjuk, majd bő vízben puhára főzzük. Meghámozzuk és a zöldséghúst összevágjuk. (Én a nagyobb gumókat negyedcikkekre vágtam és azt vékonyra szeleteltem.) Ízesítjük az ecettel, sóval és az édesítővel. Alaposan összekeverjük. Az előkészített, alaposan megtisztított üvegekbe töltjük a céklát, egy kanállal jól lenyomkodjuk. Vizet forralunk, picit hagyjuk hűlni, majd az üvegeket megtöltjük a vízzel. Kupakkal lezárjuk. Befőző automatában 90/30-as programon automatázzuk, tehát 30 percet 90 fokon hagyjuk a gépben. Majd ha kihűlt, mehet a kamra polcára.
 

2024. szeptember 8., vasárnap

Pudingos-túrós csiga

A gyerekek kedvéért készült ez a puha, szaftos kelt tészta. Nagy sikere volt, mint általában a házi péksütiknek nálunk.
Hozzávalók 18 db csigához:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 dl tej
*2,5 dkg élesztő
*2 ek cukor
*1 ek vaníliás cukor
*1 egész tojás
*10 dkg vaj

Töltelékhez:
*1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
*3 dl tej
*3 púpos ek cukor
*25 dkg túró
*1 ek vaníliás cukor
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
 
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és megszórjuk egy evőkanál cukorral. Hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a vajat. Alaposan kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
A töltelékhez a pudingport elkeverjük a cukorral, a tejjel csomómentesre keverjük és sűrűre főzzük. Kézi mixer segítségével a túrót a vaníliával simára dolgozzuk, majd melegen a pudinggal és a citrom reszelt héjával összekeverjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a tölteléket.
A téglalap keskenyebbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük.
Egy vékony varró cérnával a tekercs alá nyúlunk, majd másfél ujjnyi széles szeleteket vágunk le úgy, mintha a cérnával csomót kötnénk a tekercsre. A csigákat sütőpapíros tepsibe fektetjük egymástól egy kicsit távolabb. Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, ez kb. 20 perc. 180 fokon 15-17 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. (A sütési idő sütőfüggő.) Azonnal lekenjük tejjel és letakarva hagyjuk 10 percet gőzölni. Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.

 
 

2024. szeptember 7., szombat

Húsgombócos zöldbableves tejfölösen

Egy igazi családi kedvenc egy kicsit másképpen, egy kicsit felturbózva.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók 4-6 személyre
Gombóchoz:
*25 dkg darált sertéshús
*1 nagyobb tojás
*5 dkg basmati rizs
*1 kis vöröshagyma (5 dkg)
Leveshez:
*50 dkg zöldbab
*3 l zöldségleves alaplé
*1 kk só
*1 késhegynyi őrölt fekete bors
Rántáshoz:
*2 púpozott ek teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
*2-3 ek olaj
*2 dl tejföl
 
A zöldbabot az alaplében feltesszük főni, ízesítjük a fűszerekkel. A gombócokhoz a húst az apróra vágott vöröshagymával, rizzsel, tojással és fűszerekkel alaposan összedolgozzuk. Vizes kézzel cseresznye méretű golyókat sodrunk, majd óvatosan a gyöngyöző levesbe engedjük. Lefedve a hús és a zöldbab puhulásáig főzzük. A rántáshoz a lisztet az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a paprikát, a tejfölt, csomómentesre keverjük, kevés forró leves lével hígítjuk, majd a levest besűrítjük vele. Forralunk rajta egyet, ha szükséges utánízesítjük. Melegen kínáljuk.

Szedres-diós zabmuffin

Csak hogy lássátok, hogy nekem sem minden úgy sikerül, ahogy azt én elképzelem. Mindenkinek ízlett, puha, szaftos lett a tésztája, de amikor kivettem a sütőből összeesett. Sebaj, ha nem is csoda szép, de legalább finom. Ezért is osztom meg.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon.
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók 12 db-hoz
*18 dkg gm zabpehelyliszt
*5 dkg darált dió
*1 tasak gm sütőpor
1 csipet só
*1 kk őrölt citromhéj
*1/3 kk őrölt bourbone vanília
*1/3 kk őrölt kardamom
*3 nagyobb tojás
*2,5 dkg négyszeres erősségű édesítő
*15 dkg vaj
*1 dl tejföl
*1 dl cm mandulatej
*10 dkg fekete szeder
 
A zabpehelylisztet elvegyítjük a sóval, sütőporral, dióval és a fűszerekkel. A tojásokat a puha vajjal, az édesítővel, a tejföllel és a tejjel, végül a lisztes résszel simára keverjük. A masszát a papírral bélelt muffin forma mélyedéseibe töltjük. A tetejére szórunk pár szem szedret. 170 fokos sütőben alul-felülsütési módban 25 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
 

Mexikói kukoricás csirketallér

Ez egy nagyon egyszerű fogás, de annyira ízlett a családnak, hogy azonnal bekerült a családi kedvencek közé és azt kérték, hogy majd a jövőben is készítsem majd.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók kb. 12 tenyérnyi tallérhoz
*30 dkg csirkemellfilé
*10 dkg cm konzerv csemege kukorica
*2 nagyobb tojás
*10 dkg mozzarella
*8 dkg cm majonéz
*1 nagy csipet só
*2 púpozott tk mexikói fűszerkeverék
*1 késhegynyi őrölt fekete bors
*5 dkg gm zabpehelyliszt
*kevés olaj a sütéshez
 
A húst egész apróra kockázzuk, a sajtot a reszelő nagy lyukán lereszeljük, a kukoricát átmossuk és lecsepegtetjük. A tojásokat a majonézzel, a sajttal, és a fűszerekkel összekeverjük, beleforgatjuk a csirkét, a kukoricát és beleszórjuk a lisztet. Alaposan összekeverjük. Felforrósított serpenyőben kevés olajon két evőkanálnyi masszát elsimítunk, majd közepes lángon mindkét oldalát megsütjük. Párolt basmati rizs körettel kínáljuk.
 

2024. szeptember 4., szerda

Tonhalas rizses töltött portobello

Maradék rizs felhasználásával készült ezt az egyszerű, könnyű töltött zöldség.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 2 személyre
*só
*őrölt bors
*1 ek olívaolaj

Töltelékhez:
*10 dkg főtt basmati rizs
*10 dkg olajos tonhalkonzerv
*2-3 szál friss petrezselyemlevél
*1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
 
Tetejére:
*2 evőkanál tejföl
*5 dkg sajtkrém
*8 dkg trappista sajt
 
A gomba tönkjét kiemeljük, a fejeket kívülről lekenjük olajjal, megszórjuk sóval és borssal. Olajozott tepsibe állítjuk mindet. A főtt rizshez adjuk a villával kissé összetört halat az olajával együtt, a citrom reszelt héját és az apróra vágott petrezselyemlevelet. A halas rizzsel megtöltjük a kalapokat. A tejfölt simára keverjük a sajtkrémmel, a töltött gombák tetejére kanalazunk belőle. Reszelt sajttal megszórjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Azonnal kínáljuk.
 

2024. szeptember 3., kedd

Gombás-tojásos orzó

Igazán egyszerű hétköznapi étel, de mégis laktató és gyorsan elkészíthető.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók személyenként
*5 dkg durum orzó tészta
*2-3 ek olaj
*só
*őrölt bors
*friss kakukkfű
*2 nagyobb tojás
*rózsabors
 
A tésztát bő vízben kifőzzük, átöblítjük, leszűrjük és hagyjuk lecsepegni. A gombát felszeleteljük, kevés felforrósított olajon megsütjük, megszórjuk sóval és borssal. Hozzáadjuk a lecsepegett tésztát, a villával kissé elkevert tojást. Ízesítjük sóval, friss kakukkfűlevélkékkel és rózsaborssal megszórva azonnal kínáljuk.
 

2024. szeptember 1., vasárnap

Diós bundás almakarika

A gyerekeim nagyon szeretik ezt a desszertet és sokszor kérik is, hogy készítsek. Most egy kis dió is került bele, mert az jó párost alkot az almával.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*4 nagyobb savanykás alma
*10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
*3 nagyobb tojás
*10 dkg teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
*5 dkg darált dió
*1/2 dl olaj a sütéshez
Tálaláshoz:
*porított édesítő
 
Az almákat meghámozzuk, 1 cm vastag karikára vágjuk és a magházát kivájjuk. A gyümölcskarikákat először lisztbe, majd villával felvert tojásba, végül a dióval elkevert zsemlemorzsába forgatjuk. Felforrósított olajban barnára sütjük. Lecsepegtetjük a felesleges olajat. Az édesítőt elvegyítjük a fűszerekkel. Az almakarikákat a fűszeres édesítővel megszórva kínáljuk.