PrintFrendly

2021. december 11., szombat

Kifli válogatás

Gyakran készítek apró kifliket, mert nagyon egyszerűek, kevés alapanyagból állnak, hamar megsülnek és sokáig elállnak. 
Kedvelem variálni az ízeket, cserélgetni a hozzávalókat. Jól bírják az utazást, ajándéknak is kiválóak.
A kedvenc formám ebben nagy segítség, ha megtetszene, a Cookorinál, ITT tudjátok megvásárolni.
 
A receptek a címekre kattintva tekinthetők meg.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2021. december 9., csütörtök

Ünnepi zöldségfenyők

Nem is recept, inkább egy ötlet arra, hogy feldobjuk az ünnepi tálalást. Roppant egyszerű elkészíteni. Nálunk a gyerekeknek is nagyon tetszett, amikor kipróbáltuk. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában is.
Hozzávalók kb. 6 db-hoz
*1 kígyóuborka
*1 nagy sárgarépa
*6 darab fogpiszkáló
 
A kígyóuborkából zöldséghámozóval szalagokat vágunk, megszórjuk kevés sóval, így nem fog törni. 
A megpucolt sárgarépából 1 cm vastag hengereket vágunk. 
Az uborka szalagot harmonikaszerűen hajtogatjuk, megszúrjuk fogpiszkával és a sárgarépa talpra helyezzük. 
A maradék sárgarépa szeletekből kis csillagokat vágunk, amit a fenyők csúcsára tűzünk. Ünnepi hidegtálak díszítésére használjuk.
 

2021. december 3., péntek

Tökmagos-citromos pöfeteg

A tökmag és a citrom igazán jó páros, főleg ebben a belül puha, kívül picit ropogós sütiben. Egyszerű és sokáig eláll, már ha marad belőle.
Hozzávalók kb. 22 db-hoz
*13 dkg liszt
*1 csipet só
*1 csapott tk sütőpor
*4,5 dkg darált hántolt tökmag
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*3 dkg vaj
*1 nagy tojás
*7 dkg cukor
*1 tk vaníliás cukor
*5 dkg porcukor a forgatáshoz
 
A puha vajat a cukrokkal és a tojással habosra kavarjuk, hozzáadjuk a sóval, sütőporral, tökmaggal elvegyített lisztet, a citrom héját. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. 
Becsomagolva egy órát a hűtőben pihentetjük. 
Diónyi golyókat sodrunk, megforgatjuk a porcukorban, és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. 
180 fokos sütőben hőlégkeveréses módon 10 perc alatt megsütjük. 
A lemezen hagyjuk teljesen kihűlni.
 

2021. december 1., szerda

Narancszselés keksz

Már közeleg az ünnep, beléptünk a decemberbe. Sokan már gyűjtik az ötleteket a karácsonyi menühöz, illetve sütemény receptek után kutatnak. Nálunk idén ez volt az első, ami elkészült. Nagyon érdekes, mert nem hagyományos a formázása. Az a különlegessége, hogy a kiszúróráccsal együtt kerül be a sütőbe. Nagyon szuper kis konyhai segítség. A forma és maga a süti is nagyon tetszett a gyerekeknek, alig várták, hogy pici pihentetés után megkóstolhassák a végeredményt. Pillanatok alatt elfogyott. 
Ha kedvet kaptatok hozzá, akkor a Karácsonyi kiszúró- és sütőrácsot a Cookorinál tudjátok beszerezni. Akár ajándéknak is remek sütögetni szerető háziasszonyok számára. 
A recept megjelent a Kifőztük magazinban is.
Hozzávaló 15 db-hoz
Tésztához:
*15 dkg liszt
*1 dkg cukrozatlan kakaópor
*1 csipet só
*7 dkg porcukor
*12 dkg vaj

Töltelékhez:
*1 dl narancslé
*1 csapott ek vaníliás pudingpor
 
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és hűtőben addig pihentetjük, amíg a sütő bemelegszik. 2 sütőpapír között 4 mm vékonyra és téglalap alakúra elnyújtjuk. A kiszúrórácsot rányomjuk, így toljuk a 160 fokos sütőbe. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk hűlni, majd a rácsot óvatosan leemeljük róla.
A zseléhez a pudingport csomómentesre keverjük a narancslével, sűrűre főzzük. Kavargatva kicsit hagyjuk hűlni, majd megtöltjük a hideg kekszek mélyedéseit. A zselé megszilárdulása után kínáljuk.
 

2021. november 27., szombat

Vendégváró sajtos perec

Könnyű kis sós, akarom mondani sajtos, ami gyorsan összeállítható, a szaggatásba pedig akár az ügyesebb és lelkesebb gyerekek is bevonhatóak. A végeredmény pedig egy omlós, sokáig élvezhetően friss rágcsálnivaló. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában is.
Hozzávalók kb. 60 db-hoz
*50 dkg liszt
*1 csapott ek só
*0,5 csomag szalalkáli (7g)
*1 tojás sárgája
*25 dkg vaj
*16 dkg tejföl
Tetejére:
*1 tojás fehérje
*15 dkg trappista sajt
 
A lisztet elvegyítjük a sóval, szalalkálival, hozzáadjuk a puha vajat, a tojás sárgáját és a tejfölt. Lágyabb tésztát dolgozunk ki belőle. Ha szükséges, egy evőkanál tejföllel lazíthatjuk. 
Enyhén lisztezett felületen 0,5 cm vékonyra nyújtjuk. 
Lisztbe mártott perec formával kiszaggatjuk, villával kissé felvert tojásfehérjével lekenjük és megmártjuk a reszelt sajtban. 
Sütőpapíros tepsire rakjuk. 
180 fokos sütőben hőlégkeveréses módban kb. 12 perc alatt készre sütjük. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
 
 

2021. november 26., péntek

Mákos-sütőtökös nudli

Nagy nudli rajongóként nem is volt kérdés, hogy a sütőtök sütésekor megmaradt tökkel mit is kezdjek. Gyorsan összeállítottam egy könnyű kis tésztát és már sodortam is a formás tészta darabokat. Ez tulajdonképpen egy hagyományos étel egy kicsit átalakítva. Kínálhatjuk egy tartalmas leves után másodikként vagy az ebédet követő desszertként is. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában is.
Hozzávalók 2-3 személyre
*25 dkg sült, áttört sütőtök
*2 kisebb tojás
*1 nagy csipet só
*Kb. 22 dkg liszt
Forgatáshoz:
*7 dkg darált mák
Tálaláshoz:
*porcukor
 
A sütőtököt a tojással simára keverjük, hozzáadjuk a sót és annyi lisztet, hogy lágy, de kezelhető tésztát kapjunk. 
Lisztezett felületen kisujjnyi rudakat sodrunk, amit kb. 3 cm-es darabokra vágjuk. 
Gyöngyöző vízben több adagban kifőzzük, és szűrőkanálban lecsepegtetjük. 
Darált mákban megforgatjuk és porcukorral megszórva kínáljuk.
 

2021. november 23., kedd

Mexikói karfiol steak

Dekoratív és könnyű zöldséges fogás. Sültekhez, grillezett húsokhoz köretként kínálhatjuk, esetleg saláta alapja is lehet. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában is.
Hozzávalók 2 személyre
*1 kisebb karfiol
*1 teáskanál mexikói fűszerkeverék
*3 evőkanál olaj
*kevés rózsabors
 
A karfiolt nagyobb rózsáira szedjük, ezeket kb. 8 mm vékony szeletekre vágjuk. 
Lekenjük olajjal és megszórjuk a fűszerkeverékkel. 
180 fokos hőlégkeveréses sütőben oldalanként 12-12 percet sütjük. Rózsaborssal megszórva azonnal kínáljuk.