2022. április 30., szombat

Mogyorós-kakaós kifli

Április utolsó receptje ez az egyszerű kifli, ami a kiürült kekszes dobozt hivatott betölteni, utána pedig természetesen a pocakunkat. 
A kedvenc szilikon formával készült, amit a Cookori biztosított. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók kb. 45 db-hoz
*20 dkg liszt
*8 dkg török mogyoró
*1 csipet só
*7 dkg porcukor
*13 dkg vaj
*2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
 
A lisztet elvegyítjük a sóval, kakaóporral, darált mogyoróval és porcukorral. Végül összedolgozzuk a vajjal. 
Kis adagnyi tésztával a szilikon forma mélyedéseit peremig töltjük. 180 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel kb. 10 perc alatt megsütjük. A formából óvatosan kifordítva, rácson hagyjuk kihűlni.

2022. április 28., csütörtök

Tejszínes-tárkonyos zöldségleves szárított gombával

Ebben az esős, nem épp tavaszi időben jól esik egy tányér melengető, tartalmas leves. Hús nem került bele, de a szárított gomba és a tárkony igazán intenzív ízt ad az ételnek. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált szárítmányt a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*1 nagyobb sárgarépa
*1 közepes petrezselyem
*1 kis karfiol negyede
*1 kis darab karalábé
*10 dkg zöldborsó
*1 kisebb vöröshagyma
*1 csipet só
*1 csipet őrölt bors
*1 tk morzsolt tárkony
*1liter zöldségleves alaplé
*2 dl tejszín
*3 ek olaj
 
A zöldségeket megpucoljuk, a répát és a petrezselymet karikára, a karalábét kockára vágjuk, a karfiolt apró rózsáira szedjük. A gombát beáztatjuk 2 dl alaplébe. 
A felforrósított olajon a felkockázott vöröshagymát megfonnyasztjuk, átforgatjuk rajta a zöldségeket. A maradék alaplével felengedve, a fűszerekkel ízesítve a zöldségek puhulásáig főzzük a levest. 
A végén hozzáadjuk az alapléből kivett gombát és a karfiolt. 
Végül hőkiegyenlítéssel a tejszínnel krémesítjük. Meleg kínáljuk.
 

2022. április 27., szerda

Bakonyi karfiol

Könnyű, egyszerű húsmentes fogás, ami pillanatok alatt elkészül. Egyik zöldségnek sem kell sok idő, hogy megpuhuljon. A végén pedig a tejföltől lesz igazán krémes. Párolt rizzsel vagy akár főtt tésztával is kínálhatjuk. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 2-3 személyre
*30 dkg karfiol
*7 dkg vöröshagyma
*3 ek olaj
*1 csapott kk fűszerpaprika
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 csapott kk só
*1 púpozott ek gluténmentes zabpehelyliszt
*2 púpozott ek tejföl
 
A karfiolt apró rózsáira szedjük, a gombát vékonyra szeleteljük, a vöröshagymát felkockázzuk. A felforrósított olajon a hagymát megfonnyasztjuk, a gombát és a karfiolt átforgatjuk rajta. Ízesítjük a fűszerekkel, felengedjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Ha a zöldségek megpuhultak és a levét elfőtte, megszórjuk a zabpehelyliszttel és és a tejföllel krémesítjük. Melegen, párolt basmati rizs körettel kínáljuk.
 

2022. április 26., kedd

Tavaszi tyúkhúrsaláta sajttal

Ismét a kert adta kezeletlen „zöldet“ használtam fel egy könnyű tavaszi köret elkészítéséhez. Egyszerű, könnyen elérhető és még az íze is finom. A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók személyenként
*1 nagy marék friss tyúkhúr
*1 újhagyma
*1 hónapos retek
*4 dkg sajt
*1 csipet só
*1 tk olívaolaj
*1 tk citromlé
 
A sajtot apróra kockázzuk, az újhagymát karikára, a retket félkarikára vágjuk. A tyúkhúrt alaposan megmossuk, szűrőkanálban lecsepegtetjük. A tyúkhúrt a többi zöldséggel egy tányérban meglocsoljuk az olajjal, a citromlével, megsózzuk, hozzáadjuk a sajtot. 
Sültekhez, grillezett húsokhoz kínáljuk.
 

2022. április 25., hétfő

Pirított gombanyárs

Könnyű, egyszerű húsmentes fogás. Némi friss salátával, esetleg egy kis tejfölös mártogatóssal is kínálhatjuk. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 3-4 személyre
*3 szelet teljes kiőrlésű kenyér
*2 ek vaj
*2-3 ek olaj
*1 friss ág rozmaring
*2 nagy gerezd fokhagyma
*só
*őrölt bors
 
A megtisztított gombákat a felkockázott kenyérrel felváltva bambusznyársra tűzzük. Felforrósított serpenyőben a vaj és olaj keverékén locsolgatva megpirítjuk a gombanyársakat. Rászórjuk az apróra vágott rozmaringot és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Közben megszórjuk sóval és borssal. Melegen azonnal kínáljuk.
 

2022. április 23., szombat

Gombás lencsefasírt

A lencse igen megosztó alapanyag. Sokan nem kedvelik. Régen én sem készítettem, de ez mostanára megváltozott. Próbálkoztam és megszerettük. A főzelék, raguk, saláták és levesek után most egész másképpen került az asztalra. Egy kevés gombával is megspékeltem. Finom húsmentes fogás lett belőle. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 3 személyre
*40 dkg cm lencsekonzerv
*5 dkg ChefGomba Shiitake gomba
*5 dkg vöröshagyma
*2 gerezd fokhagyma
*2 nagyobb tojás
*4 púpozott ek teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
*1 csapott kk só
*1/3 kk őrölt bors
*1/3 ek morzsolt majoránna
*olaj a sütéshez

A lencsét átmossuk, lecsepegtetjük és villával kissé áttörjük. 
A gombát és a vöröshagymát apróra vágjuk, majd a lencséhez adjuk a tojással és a zúzott fokhagymával együtt. A fűszerekkel ízesítjük. Annyi morzsával összedolgozzuk, hogy közepesen lágy masszát kapjunk. 
Púpozott evőkanálnyi adagból előbb gombócot sodrunk, majd kicsit ellapítjuk. 
Felforrósított olajban megsütjük. 
A felesleges olajat lecsepegtetjük. Friss salátával kínáljuk.
 

2022. április 22., péntek

Köményes-zabos sárgarépatallér

Egyszerű zöldséges lepényke, amit kínálhatunk köretként, de egy kevés mártogatóssal önálló ételként is megállja a helyét. 
A felhasznált zabpehelylisztet a Wise Pasta biztosította. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók 2 személyre
*2 nagyobb sárgarépa (25 dkg, tisztítva mért súly)
*1 közepes vöröshagyma (8 dkg)
*3 kisebb tojás
*1 csapott tk só
*1/3 kk gm őrölt bors
*1/3 kk gm őrölt köménymag
*kevés olaj a sütéshez
 
A megtisztított sárgarépát és a vöröshagymát a reszelő nagy lyukán lereszeljük, hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet és ízesítjük a fűszerekkel. Alaposan összekeverjük. 
Felforrósított serpenyőben kevés olajon púpozott evőkanálnyi masszát elterítünk és minkét oldalát megsütjük. 
Önmagában egy kis tejfölös mártogatóssal vagy sültekhez köretként kínáljuk.
 

2022. április 21., csütörtök

Diós-fetás csiperkesaláta

A sok ünnepi finomság után jól esik egy könnyebb, húsmentes fogás. Egyszerű, gyorsan elkészíthető és nagyon finom. A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók személyenként
*2 ek olaj
*1 kis marék dió
*3 dkg fetasajt
*1 marék friss saláta
Öntethez:
*1 kk citromlé
*1 kk olívaolaj
*őrölt bors
 
A diót száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, majd félretesszük. A vékonyra szeletelt gombát kevés olajon megpirítjuk és megsózzuk. A salátát egy tányérra rakjuk, ráhalmozzuk a gombát, megszórjuk a pirított dióval, rámorzsoljuk a fetasajtot és meglocsoljuk a citrom-olaj-bors keverékkel. Azonnal kínáljuk.
 

2022. április 20., szerda

Tejszínben sült kalács

Ha nem fogy el némi kalács, akkor ezzel a módszerrel igazán élvezetessé tehető a kissé megszikkadt finomság. Nálunk nagy sikere volt.
Hozzávalók 4 személyre
*1 kisebb fonott kalács
*2 dl tejszín
*1 nagyobb tojás
*2 evőkanál vaníliás cukor
 
A kalácsot felszeleteljük. Vajjal kikent tálba sorakoztatjuk úgy, hogy kissé fedjék egymást. Meglocsoljuk a tojással, cukorral elkevert tejszínnel. 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.
 

2022. április 16., szombat

Lila káposztával festett tojás

Minden évben festünk tojásokat. Eddig hagymahéjjal és kurkumával színeztük. Most megpróbálkoztunk a lila káposztával. Az eredmény sem kék, sem zöld lett, inkább a kettő közötti átmenet. A gyerekeknek nagyon tetszik és ez a lényeg. 
Minden kedves olvasónak szép ünnepet, a lányoknak sok locsolót, a fiúknak sok hímest és finomságokban gazdag húsvéti asztalt kívánok!

Hozzávalók
*1 ökölnyi méretű lila káposzta
*2 evőkanál almaecet
*tojások
 
A lila káposztát nagyobb darabokra vágjuk, egy mélyebb edénybe rakjuk. Rárakjuk a tojásokat, az ecetet és felengedjük annyi vízzel, ami ellepi. Forrástól számítva 30 percet főzzük. Elzárjuk és a káposztás vízben hagyjuk kihűlni a tojásokat. 
Amikor elzárjuk a tűzhelyet, a tojások még nem színesek, de amint kezd hűlni, úgy festi meg a lé. Érdemes ezután párszor megnézni, mert minél tovább vannak a tojások a festékben, annál sötétebbek lesznek. 
Végül hideg víz alatt leöblítjük a hímesek, olajos vattával vékonyan átkenjük, hogy szép fényes legyen.
 

2022. április 15., péntek

Ánizsos kifli

Mint tegnap említettem, új fűszer kapott helyet a konyhámban, ami az ánizsmag. A kalács is nagyon finom lett vele, de ez a kifli szintén bekerült a családi kedvencek közé.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította. 
A szilikon kifliformát pedig a Cookorinál tudjátok beszerezni.
Hozzávalók kb. 28 db-hoz
*15 dkg liszt
*1 csipet só
*1 csapott kk sütőpor
*6 dkg porcukor
*1 púpozott kk őrölt ánizsmag
*1 késhegynyi őrölt Bourbon vanília
*1 nagyobb tojás sárgája
*10 dkg puha vaj
 
A lisztet elvegyítjük a sóval, sütőporral, porcukorral és a fűszerekkel. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és a vajat. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. 
A tésztát becsomagolva a hűtőben pihentetjük egy fél órát. 
A szilikon kifli forma mélyedéseit peremig töltjük a masszával. 
160 fokos sütőben 14-16 perc alatt készre sütjük, majd a formából óvatosan kifordítjuk. 
Rácson hagyjuk teljesen kifűlni.
 

2022. április 14., csütörtök

Ánizsos fonott kalács

Új fűszert fedeztem fel, ami még nem fordult meg a konyhámban, ez pedig az ánizs. Igazán kellemesen édeskés az íze, remek sütikbe és kalácsokba. Utóbbit sütöttem fonott formában, az ünnep tiszteletére és a család örömére. 
A sütéshez pedig a Cookori biztosította a dekoratív és nagyon praktikus sütőlemezt. A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. Ánizsmagot a Fűszerésznél és nagyobb áruházak fűszerpolcain lehet beszerezni.
Hozzávalók 3 kalácshoz
*60 dkg liszt
*0,5 kk só
*1 púpozott tk őrölt ánizsmag
*3 dl tej
*3 dkg friss élesztő
*5 dkg puha vaj
*2 nagyobb tojás sárgája
Tetejére:
*1 tojás
*2 ek tej
 
A lisztet elvegyítjük a sóval és az ánizzsal. A közepébe mélyedést készítünk, ebbe morzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos tejet és hagyjuk felfutni. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a puha vajat és alaposan kidagasztjuk. Letakarva a duplájára kelesztjük. 
A tésztát 9 egyforma részre osztjuk és gombócot gömbölyítünk belőlük. Letakarva 10 percet pihentetjük. A gombócokból 40 cm hosszú rudakat sodrunk és 3-3-3 szálból 3 kalácsot fonunk. 
A vajjal vékonyan kikent bagett formába fektetjük és letakarva hagyjuk 30 percet kelni. A kalácsok tetejét lekenjük egy villával felvert tojás és tej keverékével. 
Előmelegített sütőben 180 fokon alul-felülsütési módban 25 perc alatt pirosra sütjük.

 

2022. április 12., kedd

Tojáskrémes sajttekercs

Ismét egy hidegtálon is kínálható ünnepi finomság. Roppant egyszerű az elkészítése.
Könnyű, dekoratív vendégváró. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók 4 személyre
*4 nagyobb tojás
*1 nagy csipet só
*1 csipet őrölt bors
*1 tk cukormentes mustár
*1 ek tejföl
*20 dkg vékonyra szeletelt sajt
 
A tojást keményre főzzük, megpucoljuk, majd késes aprítóban a fűszerekkel, a mustárral és a tejföllel összedolgozzuk. A sajtszeleteket megtöltjük 1-1 teáskanálnyi tojáskrémmel, mindet feltekerjük. A maradék krémet csillagcsöves habzsákból a tekercsek végeibe adagoljuk. Azonnal kínáljuk.
 

2022. április 11., hétfő

Fetás-tojásos karajtekercs

Könnyű, tojásos fogás, ami akár a húsvéti asztalon is megállja a helyét. Hidegtálon is kínálható. Szénhidrátdiétába is illeszthető. Most pirított édesburgonyával tálaltam. A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. A felhasznált fűszereket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*4 nagy karaj szelet
*10 dkg krémes fetasajt
*2 kisebb keményre főtt tojás
*15 dkg vékonyra szeletelt húsos szalonna
*1 ek mangalica zsír
*1/2 dl leves alaplé
 
A hús szeleteket vékonyra klopfoljuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel és a fokhagymás sóval, vékonyan megkenjük a fetával és megszórjuk az apróra vágott tojással. A karaj szeleteket szorosan feltekerjük és bevonjuk a szalonnával. Zsírral kikent tepsibe fektetjük, mellé öntünk kevés alaplevet. 180 fokos sütőben lefedve 45 percet puhítjuk, majd alufólia nélkül addig sütjük, míg a szalonna megpirul. Picit hagyjuk hűlni és ferdén szeletelve, sült édesburgonyával kínáljuk.