Újabb krémleves készült, most épp zöld színben. A kelbimbó elég mellőzött zöldség, de mi szeretjük és próbálom minél több formában becsempészni az ételekbe. Jó sűrű, krémes leves lett belőle. A pogácsa pedig nagyon kínálkozott mellé.
Hozzávalók:
Leveshez:
- 45
dkg kelbimbó
- 45
dkg krumpli
- 1
nagy fej vöröshagyma
- 2 ek
olaj
- 3
nagy gerezd fokhagyma
- 1 tk
só
- 1
nagy csipet őrölt bors
- 1
csipet őrölt szerecsendió
- 0,5
leveskocka
- 1 dl főzőtejszín (20%-os)
A zöldségeket megtisztítjuk, a krumplit apró, a hagymát
nagyobb kockára vágjuk.
A hagymát üvegesre pároljuk a felforrósított olajon, majd
rádobjuk a kelbimbót és a krumplit. Jól átforgatjuk. Felöntjük annyi vízzel,
hogy kb. 3-4 cm-rel túlérje a zöldségeket.
Beledobjuk a fokhagymákat, a leveskockát.
Meghintjük a sóval, borssal, szerecsendióval.
Addig főzzük, míg a krumpli meg nem puhul. A kelbimbó nagyon
hamar megfő.
Merülő mixerrel pépesítjük.
A tejszínt egy tálkába öntjük, majd a levesből pár ek forró
lével felhigítjuk, és folyamatosan kavargatva a krémlevest beleöntjük a
tejszínt.
Pár percig hagyjuk még a tűzön, majd elzárjuk.
Pogácsához:
Tésztához:
- 30
dkg krumpli
- 60
dkg liszt
- 2 tk
só
- 2 dl tej
- 3
dkg friss élesztő
- 10
dkg margarin
Hajtogatáshoz:
Tetejére:
- 1
egész tojás
- 2 ek
szezámmag
A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk. Sós vízben puhára
főzzük, leszűrjük és megtörjük.
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.
Egy tálba rakjuk a krumplit, a sót és a lisztet, hozzáadjuk
a felfutott élesztőt, a margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen, kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen elnyújtjuk 0,5 cm vastagra.
Egy kis tálkában a lisztet elkeverjük a zsírral.
Egyenletesen elkenjük a kinyújtott tésztán.
Feltekerjük, mint a bejglit és hagyjuk 30 percet kelni.
Újra elnyújtjuk kb. 2 ujjnyi vastagra és egy közepes pogácsa
szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
A tetejüket lekenjük egy egész felvert tojással és
megszórjuk szezámmaggal.
Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik.
180 fokon 20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A szaggatáskor keletkezett hulladékot jól összegyúrjuk, hagyjuk kelni és ha elnyújtottuk, szaggathatjuk. Ez már nem lesz olyan leveles, de ugyanolyan finom.
Köszönöm szépen a pogácsa alapötletét Fehérváry Saroltának!