2013. november 28., csütörtök

Narancsos-fahéjas csigafenyő

Mondanom sem kell, a kelt tészták a gyengéim. Legyen az sós vagy édes, ha elkap a kelt tészta láz, nincs mit tenni, neki kell állnom dagasztani és megalkotni a gondolataimban már összeállt finomságot. A közelgő karácsony most is inspirált, mind formában, mind illatban.
Igazi ünnepi kalács lett. A fahéj, a narancs és a szegfűszeg intenzív illata belengte az egész lakást, mind a készítés, mind a sütés során. Akár gasztroajándéknak is kiváló.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 55 dkg liszt
  • 0,5 kk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1 ek méz
  • 7 dkg margarin

Töltelékhez:

  • 2 ek olaj
  • 4 ek cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • 1 nagyobb narancs reszelt héja

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a mézet, a tojást és a margarint.

Alaposan kidagasztjuk.

Meleg helyen, egy konyharuhával letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Egy tálkába kanalazzuk a cukrot, majd hozzáadjuk a fahéjat és a szegfűszeget. Jól összeforgatjuk.

A narancsot alaposan megmossuk és szárazra töröljük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 0,5 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk.

Lekenjük az olajjal. Megszórjuk a fűszeres cukorral.

Ráreszeljük a narancs héját. Óvatosan, a fehér rész ne kerüljön bele.
A tészta hosszabbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük.

1,5-2 cm vastag csigákat vágunk le.

A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk úgy, hogy a feltekert rúd levágott vége lesz a fenyőfa törzse, majd az első sor 5 csigát tartalmaz, amik egymás mellet sorakozva alkotják a fenyőfa legszélesebb alsó részét.

Majd erre a sorra, a csigák közé téve négy tekercset rakunk és minden következő sor 1-el kevesebb csigát tartalmaz.

Így összesen 16 csigára van szükségünk.
A sütőt előmelegítjük. A fenyőfát 25 percig még kelesztjük.

Előmelegített sütőbe tolva 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése