Hozzávalók 8 kiflihez
- 50 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 4 ek cukor
- 1 ek méz
- 5 dkg margarin
- 1 egész tojás
Töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 1 egész tojás
- 4 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
Tetejére:
- 1 tojás sárgája+1 tk tej
- 2 ek tej az átgőzöléshez
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott
élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a mézet, a tojást és a margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, egy konyharuhával letakarva 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 8
egyenlő részre vágjuk.
Golyókat formázunk.
Túrót egy tálba öntjük, egy villával összetörjük, hozzáadjuk
a cukrokat, a tojást és belereszeljük a citrom héját.
A golyókat oválisra nyújtjuk.
Képzeletben a tésztát 3 sávra osztjuk, a középsőre teszünk 2
ek tölteléket, az alsó harmadot ráhajtjuk, ujjunkkal kicsit összenyomjuk a
tészta szélét, és a felső harmadot egy derelyevágó segítségével 1 cm szélesen becsíkozzuk,
majd a töltelékes részt átfordítjuk rajta.
Így a rácsos rész felülre kerül.
Meghajlítjuk kifli formára.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rajuk egymástól kicsit távolabb.
Hagyjuk még addig kelni, míg a sütő bemelegszik.
Lekenjük egy tojás sárgája és kevéske tej keverékével.
Előmelegített sütőbe tolva 25 perc alatt 180 fokon
hőlégkeveréssel megsütjük.
Nagyon szuper ez a minta, kipróbálom feltétlen, hisz imádom a kelteket :)
VálaszTörlésKöszi, majd írd meg, hogy ízlett :-)
TörlésTetszik ez a formázás, nagyon jópofa! Ez majdnem ugyanaz, mint a túrós batyu, csak más formában. Egyszer ki fogom próbálni így is. :)
VálaszTörlésKellemes sütögetést :-)
Törlés