Mint minden évben, a fekete szeder bokrunk idén is sok szép termést biztosít számunkra. Készítettem is belőle egy kis desszertet,
ami egy tartalmas leves után akár második fogás is lehet. Picit munkaigényes, de mindenképpen megéri kipróbálni.
Tésztához:
*35 dkg krumpli
*1 nagy csipet só
*1 púpozott ek porcukor
*1 kisebb tojás
*3 púpozott ek liszt
Töltelékhez:
*13 nagyobb szem fekete szeder
*2-3 púpozott ek porcukor
*0,5 tk őrölt fahéj
Forgatáshoz:
*15 dkg zsemlemorzsa
*3-4 ek olaj
Tálaláshoz:
*porcukor
A krumplit meghámozzuk, puhára főzzük, leszűrjük és méh melegen áttörjük. Ha kicsit hűlt, hozzáadjuk a tojást,
a sót, a porcukrot és annyi lisztet, hogy a massza ne legyen kemény, de ragacsos sem. Hengert formázunk belőle és ujjnyi szeletekre vágjuk.
Egy adag tésztát a tenyerünkbe
teszünk, a közepébe rakunk egy megmosott, fahéjas porcukorba forgatott szedret. Gombócot formázunk. Gyöngyöző vízben minden gombócot kifőzünk.
Közben
a morzsát megpirítjuk, az olajjal összedolgozzuk, a kifőtt és lecsepegett gombócot megforgatjuk benne.
Porcukorral megszórva kínáljuk.