PrintFrendly

2019. április 7., vasárnap

Brüsszeli csirkemell


Van egy zöldség, ami igazán elhanyagolt, de néha azért nálunk is asztalra került. Ez pedig a kelbimbó. Most egy nagyon egyszerű csirkés fogás készült belőle, amit az egész család szívesen falatozott. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin márciusi számában is. 
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*20 dkg kelbimbó
*2 közepes csirkemell

Tetejére:
*3 dl tejföl
*2 tojás
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
*20 dkg trappista sajt

A megtisztított kelbimbót sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. Ha kihűlt, félbe vágjuk. 
A csirkét vékonyra szeleteljük, megszórjuk fokhagymás sóval, borssal és egy nagyobb tepsibe fektetjük. Rárakjuk a félbevágott kelbimbót, majd megszórjuk őrölt köménymaggal. 
A tejfölt elkeverjük a tojással, fűszerekkel, a finomra reszelt sajt felével. 
Lefedve 180 fokos sütőben alul-felülsütéssel kb. 50 percig puhítjuk. 
A maradék sajttal megszórjuk, és alufólia nélkül addig sütjük, míg a sajt megpirul rajta. 
A kelbimbós csirkét melegen, krumplipürével kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.

2019. április 6., szombat

Citromos csibés keksz


A gyerekek nagyon kedvelik a mintás kekszeket, ezért gyakran készítek, ha kiürül a kekszes doboz. Most kimondottan kukoricalisztből sütöttem, amitől szép sárga lett a színe. A végeredmény pedig egy omlós, sokáig friss finomság, ami egy bögre kakaóval, vagy egy csésze gőzölgő kávéval remek páros, és gluténmentes diétába is illeszthető. 
Az útifű maghéj azért szükséges, hogy a tészta ne essen darabjaira. Beszerezhető nagyobb boltokban, internetes webáruházakban.
A recept megjelent a Kifőztük magazin márciusi számában is. 
A kekszpecsétet pedig a Cookori biztosította.
Hozzávalók kb. 25 db-hoz
*20 dkg kukoricaliszt (+ egy kevés a nyújtáshoz)
*1 csipet só
*0,5 kávéskanál gluténmentes sütőpor
*1,5 kávéskanál útifű maghéj
*5 dkg porcukor
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*10 dkg vaj
*2 közepes tojás sárgája
*1 teáskanál vanília kivonat

A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a vajjal, a tojások sárgájával, a citrom reszelt héjával és a vaníliával összedolgozzuk. Becsomagolva egy órát pihentetjük. 
Lisztezett felületen 4 mm vékonyra nyújtjuk és a lisztbe mártott kiszúróval először köröket szaggatunk, majd a tetejükre mintákat „pecsételünk”. 
Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk, és 160 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel 10 perc alatt megsütjük a kekszeket. 
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.

2019. március 31., vasárnap

Meggyes-mákos túrópötty


Valami nagyon egyszerű édességet szerettem volna készíteni és akkor benéztem a hűtőbe. Volt ott egy kevés túró, akkor jött az ötlet egy kis gyümölcsös, csokoládés desszerthez. A meggyhez nagyon jól illik a mák, ezért került bele egy kevés. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin februári számában is.
Hozzávalók 20 db-hoz
*25 dkg túró
*2 evőkanál méz
*2 púpozott ek darált mák
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*1 késhegynyi vanília
*kb. 20 db meggy
Bevonáshoz:
*20 dkg étcsokoládé
*1 evőkanál olaj

A túrót áttörjük és összedolgozzuk a mézzel, mákkal, reszelt citromhéjjal, vaníliával. 
Teáskanálnyi adagból vizes kézzel golyót formázunk, a közepébe egy-egy lecsepegtetett meggyet téve. 
Tálcán legalább 1 órát a hűtőben pihentetjük. 
A csokoládét az olajjal megolvasztjuk, a golyókat megmártjuk benne és hagyjuk, hogy a csoki megszilárduljon.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.