PrintFrendly

2016. június 24., péntek

Grillsajtos saláta



Nagyon kedveljük a grillezett sajtot, már többször készítettünk kint a szabadban az idén. Most egy egyszerű saláta feltétje lett, igaz nem grillezve, csak egy serpenyőben megsütve. Ez egy mediterrán ízesítésű változat volt. A salátát külön nem sóztuk meg, mert a sajt eléggé sós volt. Hanyag módon a hagyományos fokhagymás-tejfölös mártás helyett sima majonézzel locsoltuk meg. Így is könnyen lecsúszott. A paradicsom kivételével minden zöldség a kertünkből származik.
Hozzávalók 2 főre:
*1 doboz grill sajt (24 dkg)
*1 marék friss saláta levél
*1 kis fej lila hagyma fele
*2 kisebb paradicsom
*1 kisebb csemege uborka

Először a zöldségeket alaposan megtisztítjuk, a saláta leveleket lecsepegtetjük, és kisebb darabokra tépkedjük. A lila hagymát vékony csíkokra vágjuk. A paradicsomot felszeleteljük, az uborkát felkarikázzuk.
Két tányérra halmozzuk a zöldségeket.
A sajtot kb. 1*1 cm nagyságú kockára vagy darabokra vágjuk. Egy közepes serpenyőt vékonyan kikenünk olajjal és közepes lángon néha megrázogatva a sajtot szép barnára sütjük.
A saláta tetejére szórjuk, és azonnal kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

2016. június 23., csütörtök

Duplán zabpelyhes csibefalatok



A legutóbbi vásárlás alkalmával megláttam az üzletben a zabpehelylisztet és gondoltam kipróbálom. Zabpehely az volt itthon, így a kettő kombinálásával készítettem el ezt a húsos fogást. Ízre kicsit más, mint a hagyományos rántott hús, de egy kis friss salátával vagy főzelékkel remek ebéd vagy vacsora.
Hozzávalók 4 főre:
*2 nagyobb csirkemell filé
*1 kk só
*10 dkg zabpehelyliszt
*2 nagyobb tojás
*20 dkg apró szemű zabpehely
*3 dl olaj

A megtisztított csirkemellet közepes darabokra vágjuk és meghintjük sóval.
Három tányért készítünk. Az elsőbe szórjuk a lisztet. A másodikban a tojásokat egy villával kicsit felverjük. A harmadikba szórjuk a zabpelyhet.
A húsokat a fenti sorrendben bepanírozzuk.
Egy kisebb serpenyőben olajat forrósítunk. A húsokat közepes lángon szép barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

A Facebookon is megtaláltok.

2016. június 22., szerda

Füstölt sajtos tallér


Én egyáltalán nem rajongok a fociért, de a fiúk már alig várják a ma esti mérkőzést. Meglepem hát őket egy kis rágcsálnivalóval. A sajtos tallér mindig bejön, nagy kedvenc. 
Kicsit időigényes a sodrás és a sütés, de azt hiszem, megéri a fáradozást. A család a kissé pirosabbra sütött, ropogósabb változatot kedveli.
Hozzávalók kb. 75 tallérhoz:
*25 dkg liszt
*0,5 tasak sütőpor
*1,5 kk só
*10 dkg füstölt sajt
*1 egész tojás
*10 dkg tejföl
*5 dkg margarin

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd lekeverjük a sóval, a sütőporral.
Belereszeljük a sajtot. Hozzáadjuk a tejfölt, a tojást és a margarint.
Jól összedolgozzuk.
Cseresznye nagyságú golyókat sodrunk belőle, egy tálcára sorakoztatjuk.
A tallérsütőt jól felforrósítjuk.
A golyócskákat közepes lángon szép barnára sütjük.

A Facebookon is megtaláltok.


2016. június 18., szombat

Csirkés baconkosárkák




Már készítettem korábban hasonló finomságot sonkából, de ezt a baconös változatot is mindenképpen ki szerettem volna próbálni. Nagy sikere lett. Nem is volt olyan macerás a folyamat, kicsit rosszabbra számítottam a formák bélelésénél. Zöldborsós rizs volt a köret hozzá. Nekem hidegen még jobban ízlett, mint melegen.
A receptet a Receptneked.hu oldalon találtam.

Hozzávalók 12 db kosárkához:
*18 szelet bacon szalonna
*1 nagyobb csirkemell filé
*3 nagyobb tojás
*3 csapott ek liszt
*18 dkg reszelt trappista sajt
*1 csapott kk só
*1 csipet őrölt bors
*1 csapott kk házi fokhagymakrém

Először a formát készítjük elő. Minden egyes muffin mélyedés oldalán körbevonjuk 1-1 szelet bacon csíkkal. Majd az aljukat kibéleljük úgy, hogy egy csíkot négy részre vágunk, majd kettőt egymáson keresztben rakunk a mélyedés aljára.
A megtisztított csirkemellet apró kockára vágjuk, és kicsit hagyjuk lecsepegni.
A tojásokat egy tálba ütjük, majd elkeverjük a sóval, borssal, fokhagymakrémmel.
Beleszórjuk a lisztet, simára keverjük, majd beleforgatjuk a reszelt sajt felét.
A csirkés masszát egyenlően elosztjuk a mélyedésekben.
A maradék reszelt sajttal megszórjuk a tetejüket.
Előmelegített sütőben 180 fokon alul-felülsütéssel kb. 40 perc alatt megsütjük.
Egy villa segítségével kiemeljük a formákból és kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

2016. június 17., péntek

Mángold levél bundában



Idén is szépen terem a mángold. Olyan sok csodás levelet növesztett, hogy most már ki kellett találnom, hogy mit is kezdjek vele. Már tavaly is felmerült bennem az ötlet, hogy kisütöm bundában, de a megvalósítás valahogy elmaradt. Eddig. Kíváncsiságból egy nem túl nagy adagot készítettem, két nagy marék, kisebb méretű levelet sütöttem ki. Őszintén megmondom, hogy nem ilyenre számítottam. Kellemesen meglepődtem. Nekem kimondottan a bundás kenyér ízére hasonlít. Ez nem az a fogás, amivel degeszre tömhetjük a pocakunkat, de friss paradicsommal, paprikával, esetleg fokhagymás-tejfölös mártogatóssal egy kicsit különlegesebb fogást kínálhatunk a családnak.
Hozzávalók 2-3 főre:
*2 nagy marék mángold levél (kb. 18-20 db)
*3 ek liszt a forgatáshoz
*2 dl olaj a sütéshez

Bundához:
*2 nagyobb tojás
*1 csapott kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*4 jó púpos ek liszt
*1 dl tej

Először elkészítjük a bundát. A tojásokat kikeverjük a fűszerekkel, majd beleszórjuk a lisztet és a tejet fokozatosan adagolva sima, sűrű masszává keverjük.
Egy tálba lisztet szórunk a forgatáshoz. Egy kisebb lábasban vagy serpenyőben olajat forrósítunk.
A mángold levelek vastag levélnyelét letörjük, majd a levelet folyó víz alatt alaposan megtisztítjuk.
Megforgatjuk a lisztben, majd a masszában. Kicsit lecsepegtetjük és a forró olajban közepes lángon szép barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

További mángoldos recepteket ITT találtok. 

A Facebookon is megtaláltok.

2016. június 15., szerda

Párizsis-sajtkrémes pennerakottas


Tartottam egy kis hűtőmustrát és a benne lelt maradékokat használtam fel ehhez az egyszerű tésztás fogáshoz. Nem túl nagy adag, nálunk két felnőttnek és két kis étvágyú gyereknek épp elegendő második egy leves után. A végeredmény egy belül krémes tészta, a tetején ropogós sajttal.
Hozzávalók 2-3 főre:
*25 dkg penne tészta
*1 tömlős sajtkrém
*1 nagy ek tejföl
*10 dkg trappista sajt
*5 dkg füstölt sajt
*1 csipet só
*1 csipet őrölt bors
*15 dkg párizsi egyben

Először a tésztát sós, bő vízben roppanósra főzzük, majd leszűrjük és hagyjuk lecsepegni.
A sajtkrémet a tejföllel simára keverjük, majd beleforgatjuk a tésztát.
Meghintjük egy csipet sóval, borssal. A trappista sajt felét belereszeljük. A párizsit apróbb darabokra vágjuk és a sajtos tésztába szórjuk, összekeverjük.
Egy 24 cm-es piteformába simítjuk. Megszórjuk a maradék trappista sajttal és a füstölt sajttal.
200 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel kb. 15 percet sütjük.
Melegen kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.