PrintFrendly

2015. december 22., kedd

Mézeskalácslikőr házilag

Egyáltalán nem vagyok alkohol rajongó, de a finom, női italokat nagyobb ünnepek alkalmával megkóstolom. Ez az első, amit saját kezűleg készítettem el. Roppant egyszerű, kevés hozzávalóból, rövid idő alatt összeállítható itóka, ami remek ajándék vagy egyszerű vendégváró ital. Minél tovább pihen, annál jobban összeérnek az ízek.
A receptet ezen a blogon találtam.


Hozzávalók kb. 7-8 dl likőrhöz:
*30 dkg Nutella
*2 tk mézeskalács fűszerkeverék
*4 dl kávétejszín
*1,5 dl vodka

A nutellát vízgőz felett könnyen keverhetővé olvasztjuk.
A lángról lehúzzuk és beleszórjuk a fűszerkeveréket.
Folyamatosan kavargatva adagoljuk hozzá a tejszínt, legvégül pedig hozzáöntjük a vodkát.
Alaposan elkeverjük, ha már szép sima a likőr, üvegbe töltjük.
Lezárva legalább egy napig hűtőben pihentetjük, hogy az ízek jól összeérjenek.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. december 20., vasárnap

Töltött kacsabőr

Kaptam Anyukámtól saját nevelésű és vágású kacsát. Ő csodásan feldolgozta, megnyúzta és egyben, a szárnyakat is meghagyva nekem adta. Mondanám, hogy töltött kacsa, de az nem fedné a valóságot, ezért inkább töltött kacsa bőr. Ez volt az első ilyen egyben sült és töltött jószág, amit készítettem, ezért a töltelék mennyiségével kapcsolatban bőszen kértem Tőle a telefonos segítséget. Máj hiányában májkrém került bele. Amikor a töltelék már a kacsában volt és bevarrtam, kicsit csalódott voltam, mert kinézetre egy lapos, gutaütött állatra emlékeztetett. De sütés közben a szárnyas "kigömbölyödött", igazi kacsaformát vett magára. Az eredmény csodás lett. Szépen szeletelni csak hidegen lehet. Nálunk habos krumplipüré készült hozzá, és hordós bedobálós savanyúsággal kínáltam. 
Jól mutat hidegtálon is és remek ünnepi vagy vendégváró fogás.


Hozzávalók 8 főre:
*1 nagyobb kacsa bőre a szárnyakkal együtt
*1 kk só
*1 ek szárnyas fűszersó
*2 ek zsír
*1 nagy fej vöröshagyma

Töltelékhez:
*25 dkg darált sertéshús
*1 nagy fej vöröshagyma
*2 nagyobb keményre főtt tojás
*3 közepes nyers tojás
*2 kis doboz májkrém
*3 kis szelet kenyér
*1 tk só
*0,5 kk őrölt bors
*2 marék zsemlemorzsa
*1 kis csokor friss petrezselyemlevél

A kacsát alaposan megtisztítjuk, és belülről alaposan bedörzsöljük sóval.
A töltelékhez a megtisztított vöröshagymát, a petrezselyemlevelet és a keményre főtt tojást apróra vágjuk. A kenyeret vízbe áztatjuk, majd jól kicsavarjuk.
Egy tálba rakjuk a darált húst, hozzáadjuk a kicsavart kenyeret, a kemény tojást, a hagymát, a petrezselyemlevelet, a nyers tojásokat, a májkrémet, és a fűszereket.
Alaposan összedolgozzuk. Ha lágy a massza, adjunk hozzá zsemlemorzsát.

A kacsát megtöltjük a tojásos hússal, majd varrócérnával bevarrjuk a nyakát és a faránál lévő részt.
Szárnyas fűszersóval bedörzsöljük kívülről.
Egy nagyobb tepsit kikenünk zsírral és belefektetjük a kacsát.
Egy nagyobb vöröshagymát megtisztítunk, és négyfelé vágunk, a tepsibe rakjuk.
A kacsához öntünk még kb. 1 dl vizet.

Előmelegített sütőbe toljuk, ahol lefedve 200 fokon kb. 60 percet puhítjuk. (A sütési idő függ a sütőtől és a kacsától is.)
Ezután a hőfokot 180-ra csökkentjük, a fóliát eltávolítjuk.
Kb. 35 perc alatt szép pirosra pirítjuk, közben párszor meglocsoljuk a szaftjával.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. december 14., hétfő

Gyulai vakáció

A konyhai tevékenységek mellett szívesen veszek részt különböző gasztronómiai játékokban. Szeretem a megmérettetéseket és amikor lehetőségem nyílik pályázok a receptjeimmel. Így tettem nemrég, amikor a Küldd el a recepted magazin játékot hirdetett. Egy karácsonyi menüt készítettem és ezt a Tisztelt Zsűri egy három napos, két személyes wellness hétvégével díjazta a gyulai Elizabeth**** Hotelben.
Pihentető, kellemes napokat töltöttünk el Férjemmel ezen a csodás helyen. Bár az utazás egy kicsit kalandosra sikerült, de a kezdeti izgalmak után már minden tökéletes volt.
A Hotel nagyon szép, tiszta. A személyzet kedves és segítőkész. A szobánk tágas és kényelmes volt.
A wellness rész nem túl nagy, de családias.

Amit egy gasztroblogger kritikus szemmel figyel az természetesen az étel. A választék bőséges volt és változatos. A töltött káposztától, a bakonyi sertés raguig minden nagyon ízletes volt. Egyetlen hibát fedeztünk fel, hogy a cigánypecsenye eléggé rágósra sikeredett, de itt ettem életem legfinomabb cseresznyelevesét. 

Sajnos ételfotókat nem tudok mutatni, de pár képet Gyuláról igen. Mi még most jártunk ott először, a hideg ellenére sokat sétáltunk és nézelődtünk.






Ezúton szeretném megköszönni a Tisztelt Zsűrinek és a Küldd el a recepted magazinnak ezt a nagyszerű nyereményt!

A nyertes ételsor pedig a Zöldfűszeres sajtleves, a Zöldséges-tojásos fasírttekercs, valamint a desszert, ami még nem szerepel a blogon, de megtekinthető a lap címoldalán, illetve a recept elolvasható a magazin Édességek különszámában.
A Facebookon is megtaláltok.

2015. december 8., kedd

Omlós mogyorós kiflik jótékonysági ünnepségre

Minden évben megrendezésre kerül a Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központ karácsonyi ünnepsége. Ide Mérai Katalin (Barátok közt Júliája) szervezésében segítő "kanálkák" sütiket, finomságokat készítenek a gyerekek megvendégelésére. Idén is részt veszek ebben a nagyszerű kezdeményezésben és a szombati ünnepségre már tegnap megsütöttem 4 tepsi omlós kiflit. 
A recept már korábban felkerült a blogra, csak most dió helyett török mogyorót tettem dele. Ez olyan süti, ami remekül bírja a postai csomagban az utat és pár nap múlva is olyan, mintha akkor sült volna frissen. A recept itt található.
Előző évben a képen látható Preckedlit sütöttem, aminek a receptje itt olvasható.
A Facebookon is megtaláltok.

2015. december 7., hétfő

Kolbászhússal töltött dagadó



A hétvégén egy kis családi összejövetelre került sor nálunk. Az egyik főfogás ez volt. Már többször töltöttem dagadót, de most kolbászhúst került bele, amit mi kevertünk be. Nem véletlen a többes szám, mert Férjem is segített, hisz a felszúrás általában az Ő feladata. A töltelék összeállítása és a varrás pedig az enyém. Nem volt rettenetesen nagydarab, de pont elegendő. Krumplipürével, hordós savanyúsággal és édes körtebefőttel kínáltuk.

Hozzávalók 4 főre:
*90 dkg-os sertés dagadó
*25 dkg darált sertés hús
*1 jó púpos tk só
*0,5 kk őrölt bors
*1 tk fűszerpaprika
*1 kk csemege paprikakrém

Továbbá:
*0,5 dl olaj
*1 csapott kk só
*0,5 kk őrölt bors
*2 ek zsír

A dagadót alaposan megtisztítjuk és egy éles késsel felszúrjuk.
A töltelékhez a darált húst elkeverjük a sóval, borssal, fokhagymakrémmel, paprikával, paprikakrémmel.
A tölteléket a dagadóba nyomkodjuk. A nyílást cérnával bevarrjuk.
Egy kis tálban az olajat elkeverjük a sóval, borssal, fokhagymakrémmel.
Ezzel jól bedörzsöljük kívülről a dagadót.
Egy tepsit kikenünk zsírral, belefektetjük a húst.
Lefedve 200 fokon kb. 1 órát puhítjuk, majd a fedőt eltávolítva 180 fokon további 35 percet pirítjuk.
A pirítás alatt párszor meglocsoljuk a szaftjával.
Ha megsült, kiemeljük a zsírból és hagyjuk kihűlni, ekkor egy éles késsel szépen szeletelhető.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. december 3., csütörtök

Mézes lovacska keksz

Közeleg a karácsony, mindenki süti lázban ég. Természetesen engem sem kerül el. Nagyon kedvelem a különböző formázókat és kiszúrókat. Ezt a lovacskásat az egyik helyi üzletben sikerült beszerezni (Puncs Bazár, Inárcs), amit egy mézes tésztával próbáltam ki. A gyerekek teljesen odavoltak érte, nem csak a kekszért, hanem magáért a lovacskákért. Már ezért megérte :-)
A receptet nagyon szépen köszönöm Ildikónak!


Hozzávalók 2 nagy tepsi kekszhez:
*180 g liszt
*60 g porcukor
*1 csipet só
*2 tk mézeskalács fűszerkeverék
*1 tasak vaníliás cukor
*1 kisebb tojás
*60 g vaj/margarin
*40 g méz

A lisztet egy tálba szórjuk, majd elkeverjük benne a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a mézeskalács fűszerkeveréket.
Elmorzsoljuk benne a vajat/margarint és hozzáadjuk a tojást, a kissé meglangyosított mézet.
Jól összedolgozzuk. A tészta egy kicsit lágy, de lisztezett kézzel, enyhén lisztezett felületen szép sima gombóccá formázható.
Egy zacskóba csomagoljuk és legalább egy éjszakára hűtőbe rakjuk.
Másnap a sütőt előmelegítjük.
Két nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
Lisztezett felületen a tészta felét kb. 3 mm vastagra elnyújtjuk.
Lisztbe mártott keksz kiszúró formával kiszaggatjuk.
(A formát érdemes minden szaggatás előtt belisztezni, hogy ne ragadjon bele a tészta.)
Sütőpapíros tepsibe rakjuk. Nem szükséges nagy távolságokat hagyni, mert nem terülnek.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 170 fokon alul-felülsütéssel 10-12 perc alatt megsütjük.
(Nekem a 12 kellett.)

A Facebookon is megtaláltok.