PrintFrendly

2015. november 23., hétfő

Zöldséges-tojásos fasírttekercs

Ünnepi főpróbát tartottunk. Ha karácsony, akkor biztos, hogy készül valamilyen töltött hús vagy fasírttekercs. Az a jó benne, hogy az ünnep előtt már megsüthető és az adott napon már csak szépen felszeleteljük, tálaljuk és a többi időt már a családdal és nem a főzéssel, sütéssel töltjük.

Dekoratív fogás, amihez remek köret a habos krumplipüré vagy akár a krumplisaláta is, de szépen mutat hidegtálon is.



Hozzávalók 2 rúdhoz:
*1 kg darált sertéscomb
*2 nagyobb nyers tojás
*1 púpos kk só
*1 púpos tk házi fokhagymakrém (esetlek 2-3 gerezd fokhagyma)
*0,5 kk őrölt bors
*10 púpos ek zsemlemorzsa
*1 kisebb tojás felverve a rudakat lekenni

Töltelékhez:
*5 keményre főtt tojás
*1 egész nagy szál sárgarépa
*10 dkg zöldborsó (nálam saját eltevésű mirelit)
*1 nagyobb kápia paprika
*15 dkg trappista sajt

A zöldségeket alaposan megtisztítjuk. A sárgarépát és a pritamin paprikát apró kockára vágjuk, majd a répát a zöldborsóval sós vízben éppen roppanósra főzzük. Leszűrjük, hagyjuk lecsepegni és kihűlni.
A tojásokat apróra vágjuk.  A sajtot lereszeljük.
A húst egy tálba rakjuk, hozzáadjuk a tojásokat, a zsemlemorzsát és ízesítjük a fűszerekkel.
Alaposan összedolgozzuk.
Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük.

A masszát két egyenlő részre osztjuk. Az egyiket sütőpapíron négyszögletes alakúra, kb. ujjnyi vastagra ellapogatjuk a tepsi hosszához igazítva.
A darabolt tojás felét rászórjuk, majd a paprika, a zöldborsó és a répa felét is. Meghintjük a sajt felével. A tenyerünkkel kicsit megnyomkodjuk a tölteléket.
A sütőpapír segítségével a hosszabbik oldalról kezdve feltekerjük, kicsit megnyomkodva, hogy ne maradjon benne levegő.
A tekercs két végét kicsit az ujjunkkal benyomkodjuk, hogy a töltelék ne jöjjön ki.
Óvatosan a sütőpapíros tepsibe fektetjük.
A másik adag hússal is megismételjük a fenti műveletet.
A rudak tetejét lekenjük egy kissé felvert tojással.
Lefedjük alufóliával.

Előmelegített sütőben 200 fokon hőlégkeveréssel 60 percet sütjük, majd az alufóliát levéve további 20 percet pirítjuk. Ezalatt párszor meglocsolgatjuk a tetejét a kisült szafttal, hogy a rudak teteje ne száradjon ki nagyon.
A sütőből kivéve kiemeljük a léből, hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy éles késsel vékonyra szeleteljük.

A Facebookon is megtaláltok.
 


2015. november 20., péntek

Húsos spagetti sajtosan, sütve

Egyszerű húsos spagettinek készült. Közben gondoltam egyet, kerámia tepsibe pakoltam és sok sajttal megsütöttem. Nagyon finom lett. Egészen más ízű, mint a hagyományos módon készült változat. Ha kihűl, akkor szépen lehet kockára vágni. Azt már sajnos nem volt lehetőségem lefotózni ;-)


Hozzávalók 6 főre:
*30 dkg spagetti tészta
*30 dkg darált sertéshús
*1 ek olaj
*1 kk só
*0/3 kk őrölt bors
*1 borsónyi házi fokhagymakrém
*1 nagy csipet morzsolt bazsalikom
*1 nagy csipet őrölt oregánó
*1 nagy csipet cukor
*2,5 dl sűrű paradicsomlé
*25 dkg trappista sajt

A tésztát rövidebb szálakra törjük. Sós, bő vízben puhára főzzük.
Átöblítjük és hagyjuk lecsepegni.
A húst egy evőkanálnyi olajon fehéredésig pirítjuk.
Ízesítjük a fűszerekkel és kevés vízzel felöntve, fedő alatt puhára főzzük.
Ha már puha a hús és elfőtte a levét, akkor hozzáadjuk a paradicsomlevet és jó sűrűre főzzük.
A sütőt előmelegítjük.
A tésztát összekeverjük a paradicsomos hússal, belereszelünk kb. 20 dkg sajtot és jól összeforgatjuk.
Itt érdemes még megkóstolni, és ha szükséges, egy kevés sóval ízesíteni.
Egy magasabb falú, nagyobb kerámia tálba simítjuk.
A maradék sajtot a tetejére reszeljük.
180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. november 18., szerda

Egyszerű bögrés palacsinta



Elhatároztam, ma palacsinta lesz a desszert. Egyszerű, bögrés változat. Most nem sütöttem csak olyan gyerek méretűre, csupán kistányér nagyságúra. Picit hagytam vastagabbra, ezért kisütés után azonnal fel is tekertem. Lett belőle 9 darab, ami nem mondható soknak, de egy tartalmas ebéd után azt hiszem (nekünk) elég. Tölteléket mindenki ízlése és épp kedve szerint választhat hozzá. Lekvár vagy mogyorókrém, esetleg kakaó is remek kiegészítője.
Nem, semmi extra "sárgásító" nem szerepel benne, csak a saját tyúkjaink tojása ;-)

Hozzávalók 9 db palacsintához:
*2 nagyobb tojás
*1 csipet só
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 bögre liszt (2 dl)
*1 bögre tej (2 dl)

A tojásokat kettéválasztjuk.
A sárgákat egy csipet sóval, a cukrokkal simára keverjük.
Beleszórjuk a lisztet, majd a tejet fokozatosan adagolva csomómentesre keverjük.
Egy serpenyőt felforrósítunk.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és a tésztába forgatjuk.
A serpenyőt kikenjük olajjal (ezt minden egyes palacsinta előtt érdemes elvégezni), és ha már jó forró, akkor egy adag tésztát belemerünk, majd egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk.
Ha már kezd barnulni, akkor megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük.
Még melegen feltekerjük.

A Facebookon is megtaláltok.
 

Zöldséges sertésragu

Ez egy roppant egyszerű, húsos fogás, amibe egy kevés zöldséget rejtettem. Minden eszközt bevetek, hogy a gyerekek minél többet találkozzanak velük a tányéron. Sajnos nem mindig sikerül a csel, a zöldborsó még mindig a "nem szeretem listán" szerepel :-) 


Hozzávalók 4 főre:
*1 kg sertéslapocka
*1 egész nagy fej vöröshagyma
*2 ek tyúkzsír
*1 kk só
*0,5 kk őrölt bors
*1 púpos tk fűszerpaprika
*2 csapott ek házi darált paprika
*1 közepes paradicsom
*2 dl zöldborsó (nálam saját eltevésű mirelit)
*2 közepes szál sárgarépa

A lapockát alaposan megtisztítjuk, majd apró kockára vágjuk, és kicsit lecsepegtetjük.
A vöröshagymát felkockázzuk és a zsíron üvegesre pároljuk.
A húst fehéredésig pirítjuk rajta.
Meghintjük sóval, borssal, őrölt pirospaprikával, hozzáadjuk a darált paprikát, a meghámozott, apróra vágott paradicsomot.
Felengedjük vízzel és fedő alatt puhára főzzük.
Közben a sárgarépát megtisztítjuk, és apróra vágjuk.
Ha puha a hús és még van egy kevés leve, akkor hozzáadjuk a répát és a fagyos borsót.
Ha a zöldségek is megfőzzek, elzárjuk és melegen kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.