PrintFrendly

2015. szeptember 15., kedd

Kókuszos kiflik

Párom holnap ünnepli a születésnapját, ezekkel a kiflikkel fog kedveskedni a munkatársainak.
Még sohasem használtam a kifli formáimat, pedig már jó rég megvannak. Most is csak egyre volt szükség. Ezzel a technikával megspórolunk egy mosogatást, hisz nem használjuk az összes formánkat. 
Ha még sincs egy darab ilyen formánk sem, akkor is megsüthető, mégpedig kis rudakat sodorva és a két végüket egy kicsit elvékonyítva. Ebben az esetben nem lesz bordázott a süti, de ízre ugyanolyan.
A receptet itt találtam.

Hozzávalók 57 db kiflihez:
*40 dkg liszt
*1 tasak sütőpor
*1 nagy csipet só
*10 dkg kókuszreszelék
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*15 dkg cukor
*2 nagyobb tojás sárgája
*25 dkg vaj/margarin

Egy közepes méretű tálba mérjük a lisztet, beleszórjuk a sütőport, a sót, a kókuszreszeléket és jól elkeverjük.
Hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a tojások sárgáját, a vajat/margarint.
Alaposan összedolgozzuk.
A tészta először nehezen áll össze, de a kezünk melegétől a vaj/margarin olvadni kezd és a tészta is lágyul.
Nagyobb tepsiket sütőpapírral bélelünk ki.
Egy kifli formát Folpackkal bélelünk ki, majd a tésztából tépve egy adagot kicsi rudat sodrunk, amit a kibélelt kifli formába nyomunk úgy, hogy ne lógjon ki a formából a tészta.
A Folpack segítségével kifordítjuk a kiflit a formából és az előkészített tepsibe fektetjük egymástól egy picit távolabb.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon alul-felülsütéssel 15 perc alatt megsütjük.
A kiflik ekkor még puhák és törékenyek, ezért a tepsikben hagyjuk kb. 5 percet pihenni, majd rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben a külső része picit ropogóssá válik, de a belseje finom, omlós marad.
Végül porcukorral megszórva kínáljuk.
Jól zárható fémdobozban sokáig omlós marad, ha marad belőle.

2015. szeptember 14., hétfő

Kókuszkrémes csigák

A vendégváró gulyásleves második fogásaként készültek ezek a csigák még a hétvégén. Hagyományos kelt tészta az alapjuk, amibe most a tojást lecseréltem két tojás sárgájára és a töltelékhez pedig felhasználtam a maradék fehérjéket. Puha, omlós finomság lett. Nekem, mint édesszájúnak elbírt volna még több cukrot, de a családnak és a vendégeknek így is nagyon ízlett és hamar elfogyott.



Hozzávalók 17 csigához:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2,5 dkg friss élesztő
*2 dl tej (+2 ek, ha szükséges)
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*2 nagyobb tojás sárgája
*10 dkg vaj/margarin

Töltelékhez:
*2 nagyobb tojás fehérje
*13 dkg porcukor
*7 dkg kókuszreszelék

Tetejére:
*2 ek tej

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral és hagyjuk felfutni.
Közben egy tálba szórjuk a lisztet, elkeverjük benne a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot és hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojások sárgáját, az olvasztott vajat/margarint.
Alaposan kidagasztjuk. (Mivel nekem még keménynek tűnt, ezért adtam hozzá 2 evőkanál tejet, így már nem szakadt a tészta és szép simára lehetett kidolgozni.)
A tésztát lefedve, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a tojások fehérjét gépi habverővel keményre verjük, hozzáadjuk a porcukrot, majd ezzel is 2-3 percet tovább verjük.
Végül beleforgatjuk a kókuszreszeléket.
Egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A megkelt tésztát finoman lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Egyenletesen megkenjük a kókuszkrémmel.
A hosszabbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük.
Egy vékony varró cérnát a tekercs alá helyezünk, majd 2 cm széles csigákat vágunk.
Az előkészített tepsibe fektetjük, a csigák között helyet hagyva.
Letakarva hagyjuk kb. 20 percet kelni, amíg a sütő bemelegszik.
180 fokon 15 percet sütjük hőlégkeveréssel.
Amint kivesszük a sütőből, a tetejét lekenjük tejjel és letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
(Ez azért jó, mert így a csigák tovább puhák maradnak.)

A Facebookon is megtaláltok.

2015. szeptember 13., vasárnap

Sajtkrémes bundában sült csirkemell

A héten készítettem sajtkrémes bundában sült cukkinikarikákat. Olyannyira "bejött", hogy tudtam, ezt hússal is ki kell próbálnom. Szaftos, puha csirkeszelet lett, amihez a család kérésére rizibizit kínáltam. 

Nagyszerű kiegészítője lett még az édes céklasaláta is.



Hozzávalók 6 szelethez:
*6 nagyobb csirkemell filé szelet
*1 csapott kk só
*10 dkg liszt a forgatáshoz
*7-8 dl olaj a sütéshez

Bundához:
*1 natúr tömlős sajtkrém (100g)
*1 nagyobb tojás
*0,5 kk só
*2 csipet őrölt bors
*1 kk házi fokhagymakrém (esetleg 3 nagyobb gerezd fokhagyma)
*3 jó púpos ek liszt
*1 dl tej

A megtisztított csirkemell szeleteket egy kicsit kiklopfoljuk, meghintjük sóval.
Egy tálba a forgatáshoz lisztet szórunk.
Egy magasabb falú edényben bő olajat forrósítunk.
A bundához a tojást a sajtkrémmel és a fűszerekkel simára keverjük.
Majd beleszórjuk a lisztet, a tejet fokozatosan adagolva sűrű, csomómentes masszává keverjük.
A csirke szeleteket először megforgatjuk a lisztben, majd a sajtkrémes tésztában, kicsit lecsepegtetjük.
A kellőképpen felforrósodott olajban közepesnél kicsit kisebb lángon mindkét oldalukat szép barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Melegen kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.
 


Gulyásleves csirkéből, bográcsban

Tegnap kihasználtuk a szeptemberi napsütést és bográcsban készült a vendégváró gulyásleves. Egy kis csirkemell került bele, no meg egy kevés nokedli gazdagította. Én csak az előkészítésben vettem részt, meg a tálalásban, Párom ragadta magához a fakanalat és az irányítást :-) Igazán finom lett. Másodikként kókuszkrémes csiga került az asztalra.



Hozzávalók 8 főre:
*1 nagy kifilézett csirkemell
*2 nagy fej vöröshagyma
*3 nagy szál sárgarépa
*3 nagy szál petrezselyem
*2 kisebb, zsenge karalábé
*8 nagyobb szem krumpli
*1 fehér paprika
*1 kis csokor friss petrezselyemlevél
*3 púpos ek tyúkzsír
*1 jó púpos ek só
*1 csapott kk őrölt bors
*2 csapott kk őrölt pirospaprika
*2 csapott kk csemege paprikakrém
*1 csapott kk házi ételízesítő

Nokedlihez:
*2 nagyobb házi tojás
*4 púpos ek liszt
*0,5 kk só

Minden zöldséget alaposan megtisztítunk, a sárgarépát, a petrezselymet vékony karikára, a krumplit és a karalábét apró kockára vágjuk.
A paprikát kicsumázzuk és megtömjük a petrezselyemlevéllel.
A csirkét apróra vágjuk és lecsepegtetjük.
A vöröshagymát felkockázzuk és a bográcsban, a zsíron üvegesre pároljuk.
Hozzáadjuk a csirkét és fehéredésig pirítjuk rajta.
Ízesítjük a fűszerekkel, felengedjük vízzel.
Amikor felfő a leves, hozzáadjuk a répát, petrezselymet, karalábét és a megtömött paprikát.
Ha már majdnem megfőtt a hús és a zöldség, akkor mehet bele a krumpli.
A nokedlihez a tojásokat a liszttel és a sóval simára keverjük, majd a levesbe szaggatjuk.
Ekkor érdemes megkóstolni, ha szükséges, ízesíteni.
Ha már minden puha, a hús, a zöldségek és a nokedli is megfőtt, akkor leemeljük a tűzről.
Melegen, friss kenyérrel kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. szeptember 11., péntek

Sajtkrémes bundában sült cukkinikarikák

Igyekszem még kihasználni a kertben termett friss cukkinit, mielőtt végleg tönkremennek a növények. Próbálok új ételeket kitalálni, hogy ne váljon unalmassá. Bár nagyon kedveljük a rántott változatot, de ez most egy egész más, hisz nem ropogós, hanem inkább puha a bunda, amiben a cukkini szaftos, lédús. Remek fogás egy fokhagymás-tejfölös mártogatós társaságában, de a hagyományos köretekkel (rizs, krumplipüré vagy főzelék) is kínálhatjuk.


Hozzávalók 3 főre:
*1 nagyobb cukkini
*1 kk só
*3 jó púpos ek liszt a forgatáshoz
*6-7 dl olaj a sütéshez

Bundához:
*1 tömlős sajtkrém (100g)
*1 nagyobb tojás
*0,5 kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 csapott kk házi fokhagymakrém (esetleg 2-3 gerezd fokhagyma)
*3 jó púpos ek liszt
*1 dl tej

A megmosott cukkini két végét levágjuk, majd kb. 7-8 mm vastag karikákra vágjuk.
A magvas részt és a héját eltávolítjuk.
Minden egyes darabot meghintünk sóval és félretesszük kb. 20 percre, míg levet ereszt.
Egy tálba a sajtkrémet a tojással és a fűszerekkel simára keverjük.
(A tömlős sajtot könnyebb eldolgozni, ha korábban kivettük a hűtőből.)
Beleszórjuk a lisztet és a tejjel lazítjuk.
Sűrű, palacsintaszerű tésztát kapunk.
Egy magasabb falú edényben olajat forrósítunk.
A forgatáshoz egy tálkába szórjuk a lisztet.
A cukkiniról leöntjük a levet, először a lisztben forgatjuk meg, majd a masszában.
Kicsit lecsepegtetjük, majd a forró olajban közepestől egy picit kisebb lángon mindkét oldalát szép barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

A Facebookon is megtaláltok.