PrintFrendly

2015. augusztus 21., péntek

Rumos diógolyó

Egy gyors édességre vágytunk. Volt itthon egy kevés dió. Ezt felhasználva készült el ez a fél óra alatt asztalra varázsolható, sütés nélküli finomság.
A hűtőben található, felbontott sárgabaracklekvárt is felhasználtam, de nem jegyeztem meg, hogy pontosan hány kanállal került bele. A lényeg az, hogy annyit adjuk hozzá, amitől nem túl ragacsos a massza, de jól összeálló, és nem morzsálódik szét.
Kiváló vendégváró, mert ha bejelentkeznek a váratlan látogatók (és persze van itthon dió) akkor hamar összedobható. Akár még a gyerekek is bevonhatók a formázásba.


Hozzávalók 35 db golyóhoz:
*35 dkg darált háztartási keksz
*20 dkg darált dió (10 dkg a tésztába és 10 dkg a forgatáshoz)
*20 dkg porcukor
*3 púpos ek cukrozatlan kakaópor
*0,5 üvegcse rumaroma
*sárgabaracklekvár (kb.12-13 jó púpos ek)

Egy tányérba szórjuk a 10 dkg darált diót a forgatáshoz.
Egy tálba mérjük a kekszmorzsát, a maradék 10 dkg darált diót, a porcukrot, a kakaóport.
Kicsit összekeverjük, majd hozzáadjuk a rumaromát és fokozatosan adagolva a lekvárt.
Kézzel könnyen formázható masszává dolgozzuk.
A kekszes tésztából kisebb darabokat tépünk, amit a két tenyerünk között diónyi golyóvá sodrunk.
Alaposan megforgatjuk a darált dióban.
Szép tálcára rendezzük.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. augusztus 19., szerda

Sajtos rántott karfiol

Mostanában elég sok húst fogyasztottunk, ezért úgy döntöttem, hogy ma húsmentes nap következik és a hűtőben várakozó karfiolt kirántom. Igen ám, de amikor benyúltam érte, hogy előkészítsem, megláttam egy kis darabka sajtot. Akkor villant be, hogy miért ne próbálhatnám ki sajtosan. Kicsit tartottam a sütéstől, hogy nehogy a forró olajban kikandikáljon a sajt, de egyáltalán nem történt ilyen. Ízre teljesen olyan, mint a hagyományos változat. Ami nagy boldogság számomra, hogy mindkét gyerek csak úgy tömte befelé és még egy kevés rizs köretet is kanalaztak hozzá. Pedig egy kezemen meg tudom számolni, hogy a Nagyobbikom hány zöldséget hajlandó megenni. Így a sajtvég is eltűnt a hűtőből és a család minden tagja is elégedett volt az ebéddel :-)



Hozzávalók 4 főre:
*1 közepes fej karfiol
*4-5 dkg trappista sajt
*1 csésze liszt (2,5 dl)
*3 kisebb tojás
*1 csésze zsemlemorzsa (2,5 dl)
*7 dl olaj a sütéshez

A megtisztított karfiolt rózsáira szedjük és sós, ételízesítős, bő vízben éppen puhára főzzük. (Érdemes villával ellenőrizni egy nagyobb karfiol tönk részénél, hogy belemegy-e a villa vagy sem.)
Leszűrjük és félretesszük.
Három tálat készítünk.
Az elsőbe szórjuk a lisztet.
A másodikba ütjük a tojásokat, egy villával kissé felverjük.
A sajtot belereszeljük. Ezt érdemes úgy végezni, hogy a sajt szálak rövidek legyenek, tehát kisebb darabokra vágott sajtot belereszelni, mert így könnyebben tapad majd a karfiolra.
A harmadik tálba mérjük a zsemlemorzsát.
Egy magasabb falú edényben olajat forrósítunk.
A karfiol rózsákat először a lisztben forgatjuk meg, majd a sajtos tojásban. Kicsit lecsepegtetjük, majd a morzsában is meghempergetjük.
Ha már jó forró az olaj, akkor közepestől egy kicsit kisebb lángon világosra sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni és azonnal megszórjuk egy kevés sóval.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. augusztus 18., kedd

Bolognais csirkeszelet

Van úgy, hogy elszámítjuk magunkat a konyhában és marad egy kevés étel, ami már nem elegendő a következő étkezésre az egész család számára. Pont egy ilyen eset alkalmával ötlöttem ki ezt a duplán húsos fogást. Párom nagy bolognai rajongó, ezért gyakran kerül asztalra. Most, hogy ezt megkóstolta, azt mondta, hogy a jövőben csak így készítsem ezt a finomságot :-)
Ezzel a módszerrel a sajt nem olvadt meg a tetején, de aki mégis inkább úgy szeretné fogyasztani, az sütőpapíros tepsibe téve, 180 fokra előmelegített sütőbe tolva, pár perc alatt elérheti azt az eredményt.


Hozzávalók 4 főre:
*4 csirkemell filé szelet
*4 púpos ek maradék bolognai ragu
*5 dkg reszelt sajt
*1 csapott kk csirke fűszersó
*2-3 ek olaj a sütéshez
*25 dkg spagetti tészta

A megtisztított hús szeleteket meghintjük a fűszerkeverékkel és egy kicsit beledörzsöljük. (Ha van időnk és lehetőségünk, még jobb, ha pár órát hagyjuk a fűszerben állni.)
A tésztát bő, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és hagyjuk lecsepegni.
Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk.
A húsok mindkét oldalát pár perc alatt közepes lángon megsütjük.
Majd mindegyik tetejére halmozunk 1-1 evőkanál bolognai ragut, amit a kanál domború oldalával egy kicsit elsimítunk.
Meghintjük reszelt sajttal.
2-3 percig még együtt sütjük.
Melegen, a kifőtt tésztával kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Sonkás-sajtos omlett

Ma egy roppant egyszerű tojásos reggelit készítettem a hűtőben talált maradékok felhasználásával. 
Melegen az igazi. A friss, ropogós héjú kenyér elmaradhatatlan kísérője.



Hozzávalók 1 főre:
*3 nagyobb tojás
*1 nagy csipet só
*2-3 szelet csirkemell sonka
*1 púpos ek reszelt sajt
*1 kk olaj

A sonkát apró kockára vágjuk. Egy közepes serpenyőben kevés olajat forrósítunk.
A tojásokat egy tálba ütjük és a sóval, egy villa segítségével kicsit felverjük.
A felvert tojást a forró serpenyőbe öntjük, ahol közepesnél kisebb lángon sütjük.
Rászórjuk a sonkát, majd a reszelt sajtot.
Ízlés szerinti szilárdságig sütjük.
Melegen, apróra vágott metélőhagymával megszórva és friss kenyérrel kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. augusztus 16., vasárnap

Csirkecsíkok sajtkrémes-kukoricalisztes bundában

A vasárnapi ebéd második fogása ismét egy csirke étel volt, mégpedig bundás. Most sajtkrém és kukoricaliszt került bele. A mártogatás és a sütés kicsit időigényes, de tényleg megéri kipróbálni, mert a végeredmény egy igazán finom fogás. Sült krumpli körettel kínáltam.


Hozzávalók 4 főre:
*2 kisebb csirkemell filé
*0,5 kk só
*7 dl olaj a sütéshez
*3 jó púpos ek kukoricaliszt a forgatáshoz

Bundához:
*2 nagyobb tojás
*1 tömlős sajtkrém (nálam zöldfűszeres, 100g-os)
*0,5 kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 kk házi fokhagymakrém (esetleg 2-3 gerezd fokhagyma)
*3 jó púpos ek kukoricaliszt (kb. 6 dkg)
*40 ml tej

A megtisztított csirkemellet vékony csíkokra vágjuk. Megszórjuk sóval és jól összeforgatjuk, félretesszük.
Egy tálba kanalazzuk a forgatáshoz a kukoricalisztet.
Egy másik tálba ütjük a tojásokat, majd a sajtkrémmel simára keverjük.
Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymakrémet (esetleg a zúzott fokhagymát).
Beleszórjuk a kukoricalisztet, majd csomómentesre keverjük, végül a tejjel lazítjuk.
Egy magasabb falú tálban olajat forrósítunk.
A csirke darabokat először a kukoricalisztben forgatjuk meg, majd megmártjuk a sajtkrémes masszában.
Kicsit lecsepegtetjük és a forró olajba emeljük.
Közepesnél kisebb lángon szép barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőre szedve hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

A Facebookon is megtaláltok.