PrintFrendly

2015. március 25., szerda

Medvehagymás-szalonnás omlett

Gyermekemnek az ovis foglalkozásra kifújt tojást kértek. Így maradt pár tojás tartalom, amit fel kellett használnom. Végül egy gyors omlett készült belőle némi szalonnával és egy kevés medvehagymával.



Hozzávalók 1 főre:
*kb. 2 dkg füstölt szalonna
*3 nagyobb tojás
*3-4 szál medvehagyma levél
*2-3 tekerés bors

A medvehagyma leveleket megmossuk, lecsepegtetjük, és egész apróra vágjuk.
A szalonnát vékony csíkokra daraboljuk.
A tojásokat egy kis tálba ütjük, és villával kicsit felverjük.
Egy kisebb serpenyőben a szalonnát zsírjára pirítjuk, majd kiemeljük belőle. (Ha túl sok a zsír, keveset le is önthetünk róla.)
A visszamaradt zsírra öntjük a felvert tojásokat.
Közepestől kisebb lángon sütjük.
Megszórjuk medvehagymával, majd a pirított szalonnával.
Őrölünk rá pár tekerés borsot. (A szalonna elég sós volt, ezért só külön nem került bele.)
Tetszőleges szilárdságig sütjük.
Friss kenyérrel, melegen kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. március 22., vasárnap

Fokhagymás tejfölben pácolt csirkemell

Ma egy nagyon finom bundás csirkét készítettem ebédre. A pácolásnak köszönhetően kellemesen fokhagymás ízű, puha étel lett. A család egyik fele salátával, a másik fele krumplipürével fogyasztotta.
A reszelt sajt opcionális, akár el is hagyható. A receptet itt találtam.



Hozzávalók 4 főre:
*8 nagyobb csirkemell filé szelet
*2 nagyobb tojás
*15 dkg tejföl
*1 csapott kk só
*1 tk házi fokhagymakrém (vagy 4 nagy gerezd fokhagyma)
*10 dkg liszt a forgatáshoz
*olaj a sütéshez

A húsokat alaposan megtisztítjuk, kicsit lecsepegtetjük, majd vékonyra klopfoljuk.
A tojásokat egy villával felverjük, és jól elkeverjük a tejföllel, a sóval és a fokhagymakrémmel (esetleg a zúzott fokhagymával).
A csirke szeleteket egyesével beleforgatjuk a tejfölös masszába.
Lefedve legalább egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.
Egy tányérba szórjuk a lisztet.
Egy másik edényben olajat forrósítunk.
A húsokat kicsit lecsepegtetjük, megforgatjuk a lisztben mindkét oldalukat, majd a forró olajban közepesnél egy kicsit kisebb lángon világos barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőre téve hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Tetszés szerint megszórhatjuk egy kevés reszelt sajttal amikor kiemeljük az olajból.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. március 21., szombat

Kakaós-csokis félkiflik

Ismét bekapcsoltam a sütőt és egy finom, kakaós-csokis kalácsot készítettem. Mikor bedagasztottam, még nem tudtam, hogy mi készül, csak azt, hogy édes kelt lesz. Majd jött egy ötlet, hogy félkiflire formázzam. Picit sütés közben kifolyt némi töltelék, de így is maradt benne elegendő. Puha, csokis, édes.


Hozzávalók 16 db kiflihez:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2,5 dkg friss élesztő
*2 dl tej
*3 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 egész tojás
*10 dkg vaj
Töltelékhez:
*5 púpos ek cukor
*3 ek cukrozatlan kakaópor
*5 dkg süthető csokiforgács
*3-4 ek olaj (vagy olvasztott vaj)
Lekenéshez:
*1 egész tojás

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanálnyi cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a vajat és alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk és gombócokat formázunk.
Letakarva hagyjuk 10-15 percet kelni.
Majd egyesével négyszögletesre, kb. 2-3 mm vastagra elnyújtjuk.
Lekenjük olajjal és megszórjuk a kakaós cukorral, valamint kevés csoki forgáccsal. (A csokit ajándékba kaptam, ha nincs ilyen otthon, akkor reszelt étcsokoládéval is helyettesíthető.)
A felső résztől kezdve szorosan feltekerjük.
Középen egy éles késsel kettévágjuk. Hajtással lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
Letakarva további 30 percet kelesztjük.
Lekenjük egy egész, kissé felvert tojással.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 15 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Vékonyan porcukorral meghintve kínáljuk.



2015. március 17., kedd

Áfonyás-csokicseppes keksz

Már régebben készült keksz, ezért választottam ezt az aszalt gyümölcsös, csokis édességet Lajos Mari receptjei közül a Szakácsmustra nevezetű játék legújabb fordulójára, amelynek házigazdája Fűszermánia Gabi.
Egész keveset tértem csak el az eredeti leírástól. Mégpedig a 10 dkg barna cukrot (sajnos csak épp ennyi volt itthon) 5 dkg kristálycukorral egészítettem ki és sima vaníliás cukrot használtam a vanília esszencia helyett. Igazán finom, nem túl édes kekszek születtek. Ami nagyon tetszett, hogy puha, omlós lett a végeredmény, nem pedig az a ropogós, fogbeletörős keksz. Biztosan máskor is kap majd ilyet a család.


Hozzávalók kb. 24 db kekszhez:
*10 dkg aszalt vörös áfonya
*10 dkg csoki lencse (esetleg étcsokoládé)
*25 dkg liszt
*1 tasak sütőpor
*0,5 kk étkezési szódabikarbóna
*10 dkg vaj/margarin
*15 dkg barna cukor
*2 egész tojás
*1 tasak vaníliás cukor

A sütőt előmelegítjük. Két nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral.
Az áfonyát apróra daraboljuk. Ha csoki lencse helyett étcsokoládét használunk, akkor azt durvára vágjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sütőport, a szódabikarbónát, a cukrot, a vaníliás cukrot.
Hozzáadjuk a vajat/margarint és a tojásokat.
Kézzel kicsit összedolgozzuk, majd beleszórjuk az áfonyát és a csokit.
Átkeverjük.
Lisztes kézzel kisebb diónyi darabokat sodrunk a két kezünk között, majd az előkészített tepsikbe fektetjük egymástól kicsit távolabb, mert sütés közben terülnek.
160 fokon hőlégkeveréssel 15 perc alatt megsütjük.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Ezután egész vékonyan megszórjuk porcukorral.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. március 15., vasárnap

Fűszeres sült tarja

Tarját viszonylag ritkán készítek, mert a családban nem mindenki szereti. Azért néha sütök pár szeletet. Most is egy nagyon egyszerű, fűszeres sült lett belőle. Igaz, hogy a klopfolás ellenére elég sok vizet és hosszú sütési időt kívánt, de ezt leszámítva finom ebéd lett.



Hozzávalók 2 főre:
*4 nagyobb szelet tarja
*1 kk só
*1 nagy csipet bors
*1-2 ek olaj

A tarja szeleteket alaposan megtisztítjuk, kicsit lecsepegtetjük.
Ha vastagabbak, akkor kicsit megütögetjük a klopfolóval.
Egy kisebb tepsit kikenünk olajjal, belefektetjük a húsokat.
Megszórjuk sóval, borssal és bedörzsöljük a háti ételízesítővel.
Addig hagyjuk állni, míg a sütő bemelegszik.
Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje és locsolunk még rá 1-2 ek olajat.
Alufóliával lefedjük.
200 fokon addig sütjük, míg a hús megpuhul, a villa könnyen belemegy. (Nálam ez most 90 perc volt.)
Majd ha puha, eltávolítjuk a fóliát és szép pirosra pirítjuk.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. március 14., szombat

Medvehagymás-krumplis pogácsa

Elkészült az idei szezon első medvehagymás finomsága. Sajnos a kertben még csak most kezdenek kibújni az aprócska levelek, ezért amikor megláttam a zöldségesnél, nem tudtam ellenállni és vásároltam egy csokornyit. Már a sütéskor isteni fokhagymás illat lengte be a konyhát. Alig vártam, hogy picit hűljön és megkóstolhassam. Mint a kalácsot, ezt is egy pohár tejjel kedvelem a legjobban. Kisebb, falatnyi pogácsákat készítettem, mert így a gyerekek is szívesebben falatozzák.


Hozzávalók kb. 40 db apró pogácsához:

*25 dkg megfőzött, áttört krumpli
*10 dkg finomliszt
*40 dkg búzarétesliszt
*2 tk só
*15 dkg tejföl (ez 3 egész nagy ek)
*2,5 dkg friss élesztő
*1 tk cukor
*1 tojás sárgája
*15 dkg vaj/margarin
*1 kis csokor medvehagyma (kb. 7 dkg)
*1 ek olvasztott vaj/margarin a hajtogatáshoz
*1 egész tojás lekenni

A liszteket egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót és elmorzsoljuk benne a krumplipürét.
A tejfölt kicsit megmelegítjük, de nem forróra. Belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, majd simára keverjük.
Az élesztős tejfölt, a tojást és a vajat/margarint is a liszthez adjuk, majd összedolgozzuk.
Picit lágy a tészta, ekkor érdemes enyhén lisztezett felületre borítani és lisztes kézzel kidagasztani.
Majd pár órára hűtőbe rakjuk. (Én egy fedeles kelesztő tálban pihentettem. Akár este is összeállíthatjuk, és másnap reggel nyújtjuk, ahogy most én is.)
A megmosott, lecsepegtetett medvehagyma leveleket apróra vágjuk.
A tésztát lisztezett felületen 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk. Megkenjük vékonyan 1 evőkanálnyi olvasztott vajjal/margarinnal és megszórjuk az apróra vágott medvehagymával. Tenyerünkkel picit rá is nyomkodjuk.
Egyszer hajtogatjuk.
A hajtogatást a pogácsáknál szokásos módon végezzük.
A tésztát képzeletben 3 sávra osztjuk, a felső harmadot hajtjuk középre, majd erre az alsó harmadot.
Ezután a bal oldalt, majd a jobb oldalt hajtjuk középre.
Letakarva hagyjuk 20 percet pihenni, ezután kisujjnyi vastagra elnyújtjuk, majd a tetejét bevagdaljuk.
Egy kisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik.
Egy egész, kissé felvert tojással lekenjük.
180 fokon hőlégkeveréssel 18 perc alatt megsütjük.
(Amíg sült az első tepsi pogácsa, a szaggatáskor keletkezett "hulladék" tésztát összegyúrtam, hagytam picit kelni, majd elnyújtottam és bevagdosás után ismét szaggattam, kentem. Így lett abból is egy kisebb tepsi pogácsa.)

A Facebookon is megtaláltok.