PrintFrendly

2015. január 24., szombat

Aszalt vörösáfonyás-csokidarabos keksz

Egyszerű, omlós, sokáig eltartható keksz, ami csokit és aszalt gyümölcsöt rejt.



Hozzávalók 20 db kekszhez:
*25 dkg liszt
*10 dkg apró szemű zabpehely
*0,5 tasak sütőpor
*1 tasak vaníliás cukor
*5 dkg barna cukor
*10 dkg aszalt vörös áfonya
*10 dkg étcsokoládé
*15 dkg margarin
*5 ek tej

A sütőt előmelegítjük. Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A csokoládét és az áfonyát apróra vágjuk.
Egy tálba mérjük a lisztet, a sütőport, a zabpelyhet, a cukrokat.
Beleszórjuk a gyümölcsöt, a darabolt csokit, majd hozzáadjuk az olvasztott margarint és a tejet.
Jól összedolgozzuk a tésztát.
Kis diónyi golyókat sodrunk a két tenyerünk között, majd kicsit ellapítjuk és az előkészített tepsibe rakjuk.
170 fokon hőlégkeveréssel 16 perc alatt megsütjük.
Ezután rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. (Óvatosan, mert ekkor még puha és törékeny.)

A Facebookon is megtaláltok.

2015. január 21., szerda

Pogácsa maradék krumplipüréből

Maradék krumplipüré felhasználásával készült ez a puha, omlós pogácsa. Természetesen ha épp nincs belőle, a megfőzött és összetört krumpli is alkalmas helyette.
Még sohasem sütöttem olyan pogácsát, ahol tejfölben kellett az élesztőt eldolgozni, de nagyon jól működött a dolog. A hajtogatás, pihentetés miatt hosszadalmasnak tűnik a folyamat, de minden perce megéri, hisz ez az egyik legfinomabb pogácsa, amit valaha készítettem. A gyerek is pillanatok alatt tüntette el egyik darabot a másik után. Olyan kapós lett, hogy most is pihen egy adag tészta a hűtőben :-)
Köszönöm szépen a receptet Lenkának!


Hozzávalók kb. 35 db pogácsához:
*25 dkg maradék krumplipüré
*10 dkg finomliszt
*40 dkg búzarétesliszt
*2 tk só
*15 dkg tejföl (ez 3 egész nagy ek)
*2,5 dkg friss élesztő
*1 tk cukor
*1 tojás sárgája
*15 dkg margarin
*1 egész tojás lekenni

A liszteket egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót és elmorzsoljuk benne a krumplipürét.
A tejfölt kicsit megmelegítjük, de ne legyen forró. Belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, majd simára keverjük.
Az élesztős tejfölt, a tojást és a margarint is a liszthez adjuk, majd összedolgozzuk.
Picit lágy a tészta, ekkor érdemes enyhén lisztezett felületre borítani és lisztes kézzel kidagasztani.
Majd pár órára hűtőbe rakjuk. (Én egy fedeles kelesztő tálba raktam és pont 2 órát pihent. Akár este is összeállíthatjuk, és másnap reggel nyújtjuk.)
Ezután lisztezett felületen 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Háromszor hajtogatjuk 20 perces pihentetések beiktatásával.
A hajtogatást a pogácsáknál szokásos módon végezzük.
A tésztát képzeletben 3 sávra osztjuk, a felső harmadot hajtjuk középre, majd erre az alsó harmadot.
Ezután a bal oldalt, majd a jobb oldalt hajtjuk középre.
A harmadik hajtogatás után ujjnyi vastagra elnyújtjuk, majd a tetejét bevagdaljuk.
Egy kisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik.
Egy egész, kissé felvert tojással lekenjük.
180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.

A Facebookon is megtaláltok.

 


2015. január 20., kedd

Narancsos-kakaós muffin

Olyan szomorú, borongós az idő, szükség van egy kis lélekmelengető édességre. 
Egy gyors muffin, amiben kakaó és némi narancs keveredik. 
Érdemes kezeletlen gyümölcsöt vásárolni, picivel drágább, mint egyéb társaik, de már sok helyen és nagyobb áruházakban is kapható. Sajnos a citrusféléket bizonyos gombaölő anyagokkal kezelik (ezeket már fel is tüntetik a csomagoláson), hogy sokáig elálljanak, ezek pedig nem épp egészségesek számunkra. Ha mégsem találunk kezeletlen narancsot, akkor inkább használjuk 100%-os narancslevet.


Hozzávalók 12 muffinhoz:
*250 g liszt
*1 tasak sütőpor (12g)
*2 púpos ek cukrozatlan kakaópor
*2 tojás
*150 g cukor
*1 tasak vaníliás cukor (10g)
*100 g margarin
*250 g görög joghurt (nálam kekszes)
*1 nagyobb kezeletlen narancs leve és reszelt héja

A sütőt előmelegítjük. A muffin sütő mélyedéseit kibéleljük papírral.
A lisztet egy tálkába szitáljuk, elkeverjük benne a sütőport és a kakaóport.
Egy másik tálban a tojásokat elkeverjük a cukrokkal, majd a margarinnal, belereszeljük a megmosott, szárazra törölt narancs héját, óvatosan, hogy a fehér rész ne kerüljön bele.
Hozzáadjuk a joghurtot, majd sütőporos lisztet és a narancs kifacsart levét.
Csomómentes masszává keverjük.
A tésztát elosztjuk a sütő 12 mélyedésében, erre a legjobb egy fagylaltos kanál.
170 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
A formában hagyjuk kb. 10 percet pihenni. Porcukorral meghintve kínáljuk.

 A Facebookon is megtaláltok.

2015. január 19., hétfő

Gombás töltött csirkecomb

Ritkán töltök csirkecombot, de még ritkábban készül egyben. Inkább csak nagyobb ünnepek alkalmával kerül fel az étlapra. Tegnap vendégeink voltak, már szombaton előkészítettem, megtöltöttem a húsokat, a hűtőben pihent és vasárnap pedig már csak megsütöttem. A technikát és a töltelék összetételét Anyukámtól tanultam.
Krumplipüré köretet kínáltam hozzá.


Hozzávalók 5 főre:
*5 db egész csirkecomb
*1 tk mustár
*só
*bors
*1 nagy fej vöröshagyma
*1 ek tyúkzsír

Töltelékhez:
*1 közepes fej vöröshagyma
*2 ek olaj
*25 dkg darált sertéshús
*4 közepes fej gomba
*1 db nyers tojás
*2 kis szelet kenyér
*1 kis csokor friss petrezselyemlevél
*2 gerezd fokhagyma
*1 csapott kk só
*1 késhegynyi őrölt bors

A csirkecombokat alaposan megtisztítjuk, kézzel óvatosan a bőre alá nyúlunk helyet készítve a tölteléknek. Ezt a részt bedörzsöljük mustárral.
A zöldségeket megtisztítjuk. A kenyeret vízbe áztatjuk.
A töltelékhez a felkockázott vöröshagymát üvegesre pároljuk az olajon, majd hozzáadjuk a vékony darabokra vágott gombát, jól átforgatjuk és együtt 1-2 percig pirítjuk.
A tűzről levéve hozzáadjuk a darált húst, az apróra vágott petrezselyemlevelet, a tojást, a kicsavart kenyeret, ízesítjük a fűszerekkel.
Alaposan összedolgozzuk. Ha túl lágy a tészta, korrigálhatjuk 1-2 evőkanálnyi zsemlemorzsával.
A tölteléket betöltjük a combok fellazított bőre alá.
Egy közepes tepsit kikenünk kevés tyúkzsírral, beterítjük karikára vágott vöröshagymával és ráfektetjük a megtöltött combokat.
Meghintjük sóval, borssal. Ha valaki szereti, megszórhatja szárnyas fűszerkeverékkel is.
A sütőt előmelegítjük.
A combok közé öntünk kb. 1 dl vizet.
Alufóliával lefedve 220 fokon addig puhítjuk, míg a villa könnyedén belemegy a hús legvastagabb részébe. Ez nekem kb. 100 perc volt. (Ez természetesen eltérhet, hisz függ a sütőtől és a hús vastagságától is.)
Ezután az alufóliát eltávolítva, a hőfokot 180-ra csökkentve pirítjuk a combokat. (Nálam kb. 25 perc volt.) Néha a szaftjával meglocsoljuk, hogy ne száradjon nagyon ki a hús.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. január 17., szombat

Diós-szilvalekváros labdabukták

Hiába hétvége, ma is korán kidobott az ágy. Már napok óta kelt tésztára vágytam, mégpedig édesre. Így hajnalban nem is volt kérdés, hogy dagasztás következik. Azt tudtam, hogy lekvárosat szeretnék, majd jött hozzá az ötlet, hogy egy kis dióval meglehetne szórni.

Mire felkeltek a gyerekek, már ki is vettem a buktákat a sütőből.
Hozzávalók 18 db labdához:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 dl tej
*2,5 dkg friss élesztő
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 egész tojás
*10 dkg margarin

Továbbá:
*18 tk sűrű szilvalekvár
*1 ek olvasztott margarin
*2 púpos ek darált dió

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral, majd hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint.
Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen letakarva, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Közben egy ovális kerámia sütőformát egész vékonyan kikenünk margarinnal és megszórjuk liszttel.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, ahol kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk.
Egy nagyobb pogácsa vagy fánk kiszúróval kiszaggatjuk.
Minden tészta közepére rakunk 1 teáskanálnyi szilvalekvárt.
A tésztát a kezünkbe fogjuk, a széleit batyuszerűen összefogjuk, összenyomjuk, majd gombócot formázunk.
A buktákat az előkészített formába rendezzük.
A sütőt előmelegítjük. Addig letakarva hagyjuk kb. 20-25 percet kelni.
A bukták tetejét vékonyan lekenjük olvasztott margarinnal és megszórjuk darált dióval.
180 fokon 23 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórva kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.