PrintFrendly

2014. február 20., csütörtök

Lecsós csirkepaprikás

Nagyon egyszerű étel, amit a hűtőben árválkodó pár darab zöldség felhasználásával készítettem. A család egyik nagy kedvencével, nokedli körettel kínáltam.
Hozzávalók 4 főre:
  • 1 kg csirkemell filé
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 púpos ek tyúkzsír
  • 2 közepes paradicsom
  • 2 kisebb fehér paprika
  • 1 kk só
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 1 ek házi darált pirospaprika
  • 1 tk őrölt pirospaprika
Az alaposan megtisztított húst kockára vágjuk és hagyjuk kicsit lecsöpögni.
Minden zöldséget jól megtisztítunk, majd a paradicsomot nagyobb darabokra, a paprikát apró kockára, a vöröshagymát nagyobb kockára vágjuk.
A felhevített tyúkzsíron a hagymát üvegesre pároljuk, majd a csirkét hozzáadva fehéredésig pirítjuk.
Meghintjük sóval, borssal, őrölt pirospaprikával.
Hozzáadjuk a paradicsomot (a héját érdemes eltávolítani), a paprikát, a darált paprikát.
Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje és fedő alatt addig főzzük, míg a hús megpuhul.
Ha még sok víz maradna rajta, a fedőt levéve hagyjuk azt elfőni.
Melegen, nokedli körettel kínáljuk.

Puha zsíros kifli

A 15. Blogkóstoló játékban, ahol SüniSüti a háziasszony, ismét Éva blogját, a Takarékos konyhát szánta nekem fortuna, úgy, mint az előző fordulóból. Akkor 3 finomságot is kipróbáltam. De maradt még pár, amit kinéztem és ez a puha kifli volt az egyik. 
Az este el is készítettem. Tudtam, ha nem fotózom le, legyen bármilyen rossz a fényviszony, már reggel nem lesz mit fényképezni. Jól is gondoltam.
Nagyon finom, puha kiflik születek, bár méretüket tekintve nem túl nagyok, hisz a 25 dkg liszt sem sok. A család elég gyorsan elfogyasztotta, mindenkinek nagyon ízlett, de legközelebb dupla adagot sütök :-)

Köszönöm szépen a receptet Éva és a játékot Süni!

Hozzávalók 8 kiflihez:

  • 1 közepes krumpli
  • 25 dkg liszt
  • 1 tk cukor
  • 0,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 kk só
  • 1 egész tojás
  • 5 dkg zsír (2 ek)

A megtisztított, meghámozott, kockára vágott krumplit vízben puhára főzzük, leszűrjük és összetörjük.

A meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és hagyjuk felfutni.

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az áttört krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, a tojást és a zsírt.

Alaposan kidagasztjuk.

Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Enyhén lisztezett felületre borítjuk a megkelt tésztát és kör alakúra elnyújtjuk.

8 azonos méretű cikkre vágjuk.

A háromszögeket a keskenyebb oldaluktól kezdve feltekerjük, és kifli formára hajtjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.

Letakarva hagyjuk további 30 percet kelni.

Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.

2014. február 19., szerda

Tejfölös karalábéfőzelék

A hagyományos főzelékeken túl most karalábéból készült az ebéd. Nagyon egyszerűen, hamar, kevés alapanyagból az asztalra varázsolható. Kicsit édes, de rendkívül krémes főzelék.  Fokhagymás fasírtgolyókkal kínáltam.

Hozzávalók 3 főre:

  • 3 nagyobb, de zsenge karalábé
  • 1 kk só
  • 2 csipet őrölt bors
  • 2 ek liszt
  • 3 dl tejföl

A karalábét megtisztítjuk, apró kockára vágjuk.

Annyi vízben, hogy  kicsit túlérje, puhára főzzük.

Közben a keletkező habot leszedjük róla.

Meghintjük sóval, borssal.

A lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel.

A főzelékből mert pár evőkanál meleg lével felhígítjuk, majd folyamatos kevergetés mellett a főzelékbe öntjük.

Hagyjuk besűrűsödni.

Megkóstoljuk, és ha még szükséges, sózzuk, ugyanis a karalábé elég édes.

Melegen, fasírttal, sült hússal vagy egyszerű sült virslivel kínáljuk.

2014. február 18., kedd

Mustárban pácolt serpenyős tarja színes vitaminsalátával

Ritkán készítek húst ezzel a sütési technikával. A pácolást mostanában gyakrabban választom, hisz így ízletesebb, porhanyósabb hús varázsolható az asztalra. A sok krumpli és rizs köret után pedig igazán jól esett hozzá egy kis színes vitaminsaláta.


Hozzávalók 3 főre:
Tarjához:

  • 3 nagy csont nélküli sertéstarja szelet (Kb. ujjnyi vastag)
  • 1 csapott kk só
  • 3 csipet őrölt bors
  • 6 ek mustár
  • egy kevés olaj a sütéshez

Salátához:

  • 3 közepes paradicsom
  • 2 kisebb fej lila hagyma
  • 1 kisebb kígyóuborka
  • 1 csipet só
  • 1 csipet őrölt bors
  • 1 ek olíva olaj
A tarja szeleteket alaposan megtisztítjuk, a széleit kicsit bevagdaljuk, hogy sütéskor ne ugorjon össze.
Leitatjuk róla a vizet, majd meghintjük sóval, borssal.
Egy tálba kanalazzuk a mustárt, a tarjákat megforgatjuk benne.
Pár órát hagyjuk pácolódni, de még jobb, ha előző este beforgatjuk.
Egy magasabb falú serpenyőben annyi olajat forrósítunk, hogy a hús szeleteket ne lepje el.
A tarják mindkét oldalát kb. 13-13 perc alatt közepes lángon megsütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
Melegen, színes vitaminsalátával kínáljuk, amit így készítünk:

Minden zöldséget alaposan megtisztítunk, a hagymát karikára, a paradicsomot és az uborkát fél karikára vágjuk.
Meghintjük sóval, rászórunk kevés frissen őrölt borsot és meglocsoljuk kevéske oliva olajjal.
Jól összeforgatjuk és tálaljuk.