2021. március 25., csütörtök

Medvehagymás nokedli pirított szalonnával

A szezonalitás jegyében tegnap egy nagyon egyszerű ebédet készítettem a hűtőben várakozó medvehagyma felhasználásával. Egy kis pirított szalonnával remek volt. Egyáltalán nem száraz, de aki igényli, kevés tejföl és juhtúró keverékével is kiegészítheti.
Hozzávalók 2 személyre
*20 dkg liszt
*3 nagyobb tojás
*1 csapott tk só
*1 kis csokor friss medvehagyma (8 dkg)
*8 dkg apróra kockázott húsos szalonna
 
A medvehagymát folyó víz alatt leöblítjük, lecsepegtetjük és késes aprítóban először magában aprítjuk, majd a tojásokkal összedolgozzuk. Hozzáadjuk a lisztet és a sót. Ha túl kemény a tészta, akkor pár evőkanál vízzel lazíthatunk rajta. A nokedlit bő, sós vízben kifőzzük, leszűrjük és lecsepegtetjük. A szalonnát egy serpenyőben zsírjára sütjük és a nokedli tetjére szórva azonnal kínáljuk.
 

2021. március 24., szerda

Spenótos tojáspástétom

A hét a tojásos finomságok jegyében telik. Nagyon kedvelem a különböző házi kencéket, kenyérre valókat. Ilyen a tojáspástétom is, amit gyakran variálok. Most például spenót került bele. Érdemes kipróbálni annak ellenére, hogy a színe nem épp a legbizalomgerjesztőbb. A recept megjelent a Kifőztük magazin márciusi számában is.
Hozzávalók 2 személyre
*4 nagyobb tojás
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt fekete bors
*1 teáskanál vaj
*5 dkg sajtkrém
*3 dkg friss spenótlevél
*1 nagy gerezd fokhagyma
Tálaláshoz:
*friss pékáru
 
A tojást keményre főzzük, a héját eltávolítjuk, majd a fűszerekkel, a zúzott fokhagymával, a spenóttal, a vajjal és a sajtkrémmel pépesre dolgozzuk. Pár órát a hűtőben pihentetjük. Friss pékáruval kínáljuk.

 
 

2021. március 23., kedd

Tojáskrémes sonkatekercs

Hidegtálra, vagy csak úgy vendégváróként, akár uzsonnára is kínálhatjuk. Igazán egyszerű elkészíteni. Újhagyma, retek is illik hozzá. A recept megjelent a Kifőztük magazin márciusi számában is.
Hozzávalók 4 személyre
*20 dkg vékonyra szeletelt gépsonka
*4 nagyobb tojás
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt fekete bors
*1 teáskanál mustár
*5 dkg sajtkrém
 
A tojást keményre főzzük, a héját eltávolítjuk, majd késes aprítóban a fűszerekkel, a mustárral és a sajtkrémmel összedolgozzuk. A sonka szeleteket megtöltjük teáskanálnyi tojáskrémmel, feltekerjük mind, majd a végeket a maradék krémmel díszítjük. Azonnal kínáljuk.

 
 

2021. március 22., hétfő

Medvehagymás krumplisaláta

Sültekhez, grillezett húsokhoz vagy egyszerűen csak egy kis húsvéti sonkához is kínálhatjuk. Az igazat megvallva nekem csak így magában is nagyon ízlik.
Hozzávalók 4 személyre
*40 dkg krumpli
*2 nagyobb tojás
*0,5 csokor friss medvehagyma
*3 dl tejföl
*3 ek majonéz
*1 csipet só
*1 csipet őrölt bors
 
A krumplit meghámozzuk, apróra kockázzuk, megfőzzük, leszűrjük és hagyjuk lecsepegni. A medvehagymát megmossuk, szárazra töröljük és jó apróra vágjuk. A keményre főtt tojást apróra daraboljuk.
A tejfölt a majonézzel, a fűszerekkel simára keverjük, végül beleforgatjuk a krumplit, a tojást és a medvehagymát. Megkóstoljuk, ha szükséges ízesítjük még. Ha kevésnek találjuk a tejfölös krémet, akkor akár egy kevés tejjel is lazíthatjuk.
 

2021. március 21., vasárnap

Levendulás linzerkifli

Nagyon kedveljük az apró süteményeket. Könnyűek, sokáig elállnak, utazáshoz is egyszerűen csomagolhatóak. Ajándéknak is kiválóak. A kiflik az egyik kedvenceink. Próbálom mindig variálni. Most egy kis levendulát csempésztem bele. Pillanatok alatt elfogyott. Ez az a fajta, ami csak úgy eteti magát. Ha szilikon formában készül, akkor nem, de ha fém formában, akkor érdemes sütés előtt kivajazni és leheletnyi liszttel megszórni azt. Akinek nincs ilyen formája, egyszerűen csak sodorhat rudakat, amit patkó alakra hajlít és úgy süt meg. A recept megjelent a Kifőztük magazin márciusi számában is.
Hozzávalók kb. 30 db-hoz
*15 dkg liszt
*1 csipet só
*0,5 kk sütőpor
*8 dkg cukor
*1 tk szárított levendulavirág
*1 tojás sárgája
*10 dkg vaj
 
A cukrot a levendula virággal porrá daráljuk. A lisztet elvegyítjük a sóval, sütőporral, 5 dkg levendulás porcukorral, majd összedolgozzuk a vajjal és a tojással. 
A szilikon kifli forma mélyedéseit a peremükig töltjük. 
160 fokra előmelegített sütőben 16 perc alatt megsütjük, majd a formából óvatosan kifordítjuk. 
A maradék porcukorral megszórva kínáljuk.

2021. március 20., szombat

Kókuszos nyuszisüti

A gyerekek nagyon szeretnek a konyhában segédkezni. Gyakran aprítanak, kevernek, lekennek, sőt részt vesznek a nyújtásban, panírozásban is. Akkor a leglelkesebbek, ha valami olyan készül, ami nekik is nagyon tetszik, mint például ez a nyuszikeksz. Tényleg nincs benne nehézség, és mégis egy kicsit másabb, mint a megszokott, nyuszi formájú kiszúrós süti. Nincs benne tojás, sokáig eláll, a vajtól pedig sokáig omlós marad. A recept megjelent a Kifőztük magazin márciusi számában is.
Hozzávalók 30 db-hoz
*25 dkg liszt
*10 dkg kókuszreszelék
*10 dkg porcukor
*1 csipet só
*1 késhegynyi sütőpor
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*20 dkg vaj (+1-2 ek, ha szükséges még)
Tálaláshoz:
*porcukor
 
A száraz hozzávalókat összedolgozzuk a vajjal és becsomagolva a hűtőben pihentetjük 1 órát. (Ha száraznak véljük a tésztát, akkor kevés vajat még adhatunk hozzá.)
Kisebb golyónyi (20g) tésztából kb. 20 cm-es rudat sodrunk úgy, hogy a két végét elvékonyítjuk. A tészta szálakat egymáson kétszer körbe tekerjük egymáson úgy, hogy középen maradjon egy kis széles hurok. A kekszeket sütőpapíros tepsire rakjuk. 
170 fokra előmelegített hőlégkeveréses sütőben 20 perc alatt világosra sütjük. 
Porcukorral meghintve kínáljuk.

 

2021. március 17., szerda

Kurkumával festett tojás

Minden évben festünk tojásokat. Eddig a jól bevált hagymahéjjal tettük ezt, de most valami újat is ki szerettünk volna próbálni. Ez pedig a kurkuma. Egyszerűen vásároltam egy zacskó fűszert és azt használtuk. Elégedettek vagyunk a végeredménnyel, mert nagyon szép sárga tojások lettek. Érdemes világos héjú darabokat választani hozzá. Később pedig egyszerűen el lehet fogyasztani a tojásokat, a kurkuma jellegzetes íze nem érződik rajta.
Hozzávalók:
*5-6 db tojás
*1 tasak őrölt kurkuma
*1 ek ételecet 
 
A tojásokat alaposan megmossuk. Annyi vízben, ami ellepi őket, feltesszük főni. Ha felforr, hozzáadjuk a fűszert és az ecetet. Kb. 20 percig gyöngyözve hagyjuk főni. Végül leöntjük róla a kurkumás vizet. Hagyjuk kihűlni.

 

2021. március 16., kedd

Húsvéti díszek szódabikarbónából

Már korábban, karácsonyra készültek hasonló díszek, de most a húsvét közeledtével újra nekiláttunk a gyerekekkel. Az itthon lévő szódabikarbóna mennyiség lett az alap. Beleborítottam egy mérőpohárba és ehhez viszonyítottam a többi alapanyag mennyiségét. (Természetesen egy csészét is vehetünk alapnak, csak az arányok a fontosak és nem a pohár nagysága.) A kiszúrókat évek alatt sikerült összegyűjteni. A tojás formát egy fém pogácsa szaggatóból hajtogattuk. A virág lenyomatot egy műanyag nyújtó henger segítségével készítettük. Hangolódunk a közelgő húsvétra.
Hozzávalók:
*2 egység étkezési szódabikarbóna (nálam 5 tasak, összesen 200 g, vagyis a mérőpohárban 1,6  dl )
*1 egység kukoricakeményítő (0,8 dl)
*1,25 egység víz (1 dl)
 
Egy tálba szórjuk a szódabikarbónát és a keményítőt, majd a vízzel simára keverjük.
Mérsékelt lángon állandó kevergetés(!) mellett addig főzzük, míg egy nagy csomóvá össze nem áll. Nekem ez kb. 4-5 perc volt.
Ezután egy folpackot kiterítünk és ráhalmozzuk a masszát. Légmentesen becsomagoljuk, és a konyhapulton hagyjuk teljesen kihűlni.
Kicsomagoljuk, kézzel kicsit átgyúrjuk, majd sütőpapíron kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk. (Vékonyabbra nem érdemes, mert akkor könnyen felkunkorodik a díszek széle a száradás során.)
Tetszőleges formákkal szép díszeket szúrunk ki. Sütőpapíros tálcára helyezzük.  
Pár napig hagyjuk, hogy teljesen kiszáradjanak, közben gyakran megforgatjuk.

 
 
 
 

Spenótos túrókrémmel töltött portobello

Ismeritek a Portobello gombát? Szép nagy kalapos fajta, amit a legjobb megtölteni. Én sem tettem másképpen, spenótos túrókrém került bele. Mert néha jól esik egy kis húsmentesség. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin márciusi számában is. 
A felhasznált gombát a ChefGomba biztosította.
Hozzávalók 2 személyre
*6 nagyobb ChefGomba Portobello gomba
*25 dkg túró
*5 dkg sajtkrém
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt fekete bors
*1 marék friss spenótlevél
*8 dkg trappista sajt
Tálaláshoz:
*friss zöldség
*basmati rizs
 
A gombák tönkjét kiemeljük, a kalapokat folyó víz alatt leöblítjük és sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk. 
A túrót villával áttörjük, a sajtkrémmel elkeverjük, a fűszerekkel ízesítjük, végül az apróra vágott spenótot beleforgatjuk. 
A gombákat meghintjük kevés sóval, egyenletesen elosztjuk bennük a tölteléket. Mindegyiket megszórjuk reszelt sajttal. 
180 fokra előmelegített sütőben kb. 13 perc alatt megsütjük. Melegen, friss salátával, esetleg főtt basmati rizzsel kínáljuk.

2021. március 13., szombat

Szilvalekváros békaszáj

Találtam még itthon egy kis üveg igazi, házi szilvalekvárt, azt használtam fel ennek a roppant egyszerű sütihez. Direkt nem nyomtam nagyon össze a szájukat a kis békáknak, hogy könnyedén ki tudjanak nyílni sütés közben. Érdemes figyelni, amikor már kezd egy kicsit sárgulni a teteje, akkor lassan ajánlott kivenni a sütőből. A tésztába egyáltalán nem szükséges porcukor és az élesztőt sem kell futtatni. Nem számoltam meg, pontosan hány darab lett belőle, de egy nagy gáztepsit töltött meg.
Hozzávalók:
*25 dkg liszt
*1 jó nagy csipet só
*1 dkg friss élesztő
*12 dkg zsír
*10 dkg tejföl
Töltéshez:
*szilvalekvár
Tálaláshoz:
*vaníliás porcukor
 
A liszthez adjuk a sót, a zsírt és a tejfölt, belemorzsoljuk az élesztőt. Alaposan összedolgozzuk. Zacskóba csomagolva a hűtőben pihentetjük egy éjszakát. 
Másnap enyhén lisztezett felületen 4 mm vékonyra nyújtjuk. 5-6 cm-es korongokat szaggatunk. Mindegyik közepére teszünk egy púpozott kávéskanál szilvalekvárt, majd kettéhajtjuk. 
Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk. 
200 fokra előmelegített sütőbe toljuk és alul-felülsütéssel kb. 17 perc alatt megsütjük. Még forrón megszórjuk vaníliás porcukorral.
 

2021. március 3., szerda

Sajtkrémes-spenótos gomba

Újabb húsmentes fogás, amiben a gombát a krémes sajt tökéletesen kiegészíti. Pillanatok alatt elkészíthető. A recept megjelent a Kifőztük magazin februári számában is. A felhasznált gombát a ChefGomba biztosította.
Hozzávalók 2 személyre
*10 dkg ChefGomba Shiitake gomba
*8 dkg sajtkrém
*2 dl tejszín
*5 dkg friss spenót
*4 ek olívaolaj
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt feketebors
Tálaláshoz:
*színes bors
*basmati rizs
 
A felszeletelt gombát a felforrósított olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a tejszínt és a sajtkémet. Ízesítjük a fűszerekkel. Beleszórjuk a spenótot. Összeforraljuk. Melegen, színes borssal megszórva és basmati rizs körettel kínáljuk.

2021. március 2., kedd

Karfiolos laskapaprikás

Ez egy könnyű, húsmentes fogás, ami tej-, tojás-, gluténmentes és szénhidrátdiétába is illeszthető. A felhasznált gombát a ChefGomba biztosította. A recept megjelent a Kifőztük magazin februári számában is.
Hozzávalók 4 személyre
*1 csomag Amigo Exotic ChefMix
*1 kisebb karfiol fele
*1 nagyobb paradicsom
*2 ek darált paprika
*1 kk só
*1/2 kk őrölt fekete bors
*1 tk őrölt fűszerpaprika
*2-3 ek olaj
*basmati rizs a tálaláshoz
 
A csomagban lévő nagyobb gombákat csíkokra, a hagymát kisebb darabokra vágjuk. Utóbbit kevés felforrósított olajon megfonnyasztjuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, hozzáadjuk rózsáira szedett karfiolt, a gombát és nagyobb darabokra vágott paradicsomot. Felengedjük annyi vízzel, ami félig ellepi. Ízesítjük a fűszerekkel, a darált paprikával. Amikor a zöldségek megpuhultak és a leve elfőtt, melegen, basmati rizzsel kínáljuk.