2024. október 28., hétfő

Roppantott krumpli sült laskacsíkokkal

A pirított gomba és a tepsiben sült krumpli párosa egy ízletes, húsmentes fogásban. Remekül kiegészíti a friss saláta.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*8 kisebb krumpli
*kevés olívaolaj
Kenegetőhöz:
*4 ek olívaolaj
*2 gerezd zúzott fokhagyma
*1/2 kk őrölt bors
*1 jó nagy csipet só
Gombához:
*25 dkg Chef Gomba laskagomba
*2-3 ek olívaolaj
*só
*őrölt bors
Tálaláshoz:
*friss saláta
 
A krumplikat alaposan megsikáljuk és lekenjük olívaolajjal. Sütőpapíros tepsiben 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt puhára sütjük. Egy csésze aljával szétnyomjuk mindet. Az olívaolajat összekeverjük a fűszerekkel, a zúzott fokhagymával és lekenjük a roppantott krumplikat. 200 fokos sütőbe még visszatoljuk 10 percre.
A gombát vékony csíkokra vágjuk, kevés olajon megsütjük. A fűszerekkel ízesítjük.
A roppantott krumplit a sült gombával és friss salátával kínáljuk.
 

Curry-s tojáskrém

A tojáskrém jöhet bármilyen formában, ízesítésben. Ez a curry-s pedig igazán különleges ízvilágú.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált ízesítőt a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók 2 személyre
*3 keményre főtt tojás
*1 nagy csipet só
*1 ek cm majonéz
*2 ek tejföl
Tálaláshoz:
*teljes kiőrlésű kenyér
*jégsaláta
 
A tojásokat villával áttörjük, hozzáadjuk a majonézt és a tejfölt, ízesítjük sóval és curryvel. Teljes kiőrlésű kenyérrel és jégsalátával kínáljuk.
 

Ajváros gombaragu

Könnyű, egyszerű húsmentes fogás.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*pár ek olaj
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 csapott kk fűszerpaprika
*1/2 dl zöldségleves alaplé
*2 púpozott ek ajvár
 
A megtisztított gombát vékony szeletekre vágjuk, kevés felforrósított olajon megpirítjuk. Megszórjuk a fűszerekkel, hozzáadjuk az alaplevet, az ajvárt és jól összeforraljuk. Melegen, párolt basmati rizs körettel kínáljuk.
 

Mexikói töltött tojás

Könnyű, egyszerű előétel. Akár hidegtálon is kínálható.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált ízesítőt a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók személyenként
*2 keményre főtt tojás
*1 ek sajtkrém
*1 csipet só
 
A tojásokat ketté vágjuk, a sárgájukat kiemeljük, villával áttörjük, hozzáadjuk a sajtkrémet, a fűszerkeveréket és sót. A krémet visszatöltjük a okostojásba és kevés fűszerkeverékkel megszórva kínáljuk.
 

2024. október 26., szombat

Magyaros raguleves gazdagon

A hűvösebb idő beálltával nagyobb szerephez jutnak a tartalmasabb levesek, mint például ez a zöldségekkel gazdagon készített raguleves. Melengető, ízletes. Érdemes kipróbálni.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*40 dkg sertéscomb
*1 nagy vöröshagyma
*2 közepes sárgarépa
*1 petrezselyemgyökér
*1 kis darab karalábé
*1 kis darab zeller
*15 dkg zöldbab (lehet fagyasztott is)
*3-4 ek olaj
*1 kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 nagy csipet őrölt köménymag
*1 csapott kk fűszerpaprika
*1 ek házi darált paprika
*2 dl sűrű tejszín
*2 csapott ek teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
 
A hagymát kisebb, a húst nagyobb kockára vágjuk. A felforrósított olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd fehéredésig pirítjuk rajta a húst. Megszórjuk a pirospaprikával, majd legalább háromszoros mennyiségű vízzel felengedjük. Lefedve a hús puhulásáig főzzük. Közben ízesítjük a fűszerekkel. Hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, petrezselymet és a felkockázott karalábét, zellert. Majd a kisebb darabokra vágott zöldbabot és a vége előtt 10 perccel a vékony szeletekre vágott gombát. A lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel, majd hőkiegyenlítéssel besűrítjük vele a levest. Forralunk rajta egyet és azonnal kínáljuk.
 

2024. október 22., kedd

Olajbogyós túrókrémmel töltött gomba

A töltött gombának annyi változata van, rengetegféleképpen alakítható a kalapba való töltelék. Nálunk most egy olívabogyós készült.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*kevés olaj
*só
*őrölt bors

Töltelékhez:
*45 dkg túró
*2 púpozott ek tejföl
*1 nagy csipet só
*1 csipet őrölt bors
*1 csipet őrölt köménymag
*2 gerezd fokhagyma
*6 nagyobb mag nélküli zöld olajbogyó

Tetejére:
*15 dkg trappista sajt
 
A megtisztított gombák tönkjét kiemeljük, a kalapokat sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk. Megszórjuk egy csipet sóval és borssal. 
A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk az apróra vágott olívabogyót, a tejföllel krémesítjük, a fűszerekkel ízesítjük, majd jól összekeverjük. A gomba kalapokat a túrókrémmel megtöltjük, a tetejüket megszórjuk reszelt sajttal. 
180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Azonnal kínáljuk.
 

 
 
 
 
 
 

2024. október 12., szombat

Morzsás almás sütemény cukormentesen

A kedvenc almás sütink egy kicsit átalakítva, diétába illeszthető formában elkészítve. Omlós tészta, szaftos töltelék és csodás illat lengi be a konyhát is.
Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Morzsához:
*8 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
*4 dkg búzaliszt
*1,5 dkg 1:4 édesítő
*6 dkg vaj
 
Tésztához:
*18 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
*7 dkg búzaliszt
*1 nagy csipet só
*1 csapott kk sütőpor
*1,5 dkg 1:4 édesítő
*1 kk reszelt citromhéj
*1 nagyobb tojás sárgája
*10 dkg teavaj
*12 dkg tejföl
 
Töltelékhez:
*10 kisebb alma (75 dkg tisztítva mérve)
*1,5 dkg 1:4 édesítő
*1 tk őrölt fahéj
*1 késhegynyi bourbone vanília
 
Továbbá:
*1 ek búzakorpa a töltelék alá
 
Először a morzsa hozzávalóit gyors mozdulattal összedolgozzuk és hűtőbe rakjuk.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, a gyümölcshúst lereszeljük, a levét kicsavarjuk. A reszelt almát ízesítjük a fűszerekkel és az édesítővel.
A tésztához a kétféle lisztet elvegyítjük a sóval, sütőporral, reszelt citromhéjjal, majd összedolgozzuk a tejföllel és vajjal és tojássárgájával. A sütőpapírral bélelt közepes tepsi méretére elnyújtjuk úgy, hogy egy pici pereme is legyen a tésztának. A nyújtófa segítségével a tepsibe simítjuk. Egy villával picit megszurkáljuk. Megszórjuk egy kevés zabkorpával. (Lehet helyette teljes kiőrlésű morzsa, kekszmorzsa vagy zabpehely is. ) Rásimítjuk a tölteléket és végül rámorzsoljuk a vajas tésztát. 
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Szeletelve kínáljuk.
 

2024. október 6., vasárnap

Szalonnás-olívabogyós csirkemell

Ha valahol megkóstolunk egy ételt és nagyon megtetszik, akkor itthon később reprodukálom, megpróbálom elkészíteni. Így volt ez az egyszerű húsos fogás is. Roppant könnyen és gyorsan asztalra varázsolható és igazán ízletes. Máskor is biztosan étlapra kerül majd nálunk.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált ízesítőt a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*50 dkg csirkemellfilé
*10 dkg kolozsvári szalonna
*5 dkg magozott olívabogyó
Sütéshez:
*1/2 dl olaj
*1 púpozott ek vaj
*2 dl zöldségleves alaplé
*1 csipet só
*1 csapott ek teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
 
A húst vékony szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk és megszórjuk a fűszerkeverékkel. A szalonnát apróra vágjuk, a felforrósított olajon megsütjük, kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon megsütjük a hús szeleteket, melegen tartjuk. A zsiradékhoz adjuk a vajat, megpirítjuk rajta a lisztet, az alaplével felengedve csomómentesre dolgozzuk és összeforraljuk. Ha szükséges utánízesítjük, sózzuk a mártást. Hozzáadjuk a vékony karikára vágott olívabogyót, a szalonnát és a húst. Párolt basmati rizs körettel kínáljuk.
 

2024. október 5., szombat

Sütőtökös tököcskék

Sütöttünk egy kis tököt a kertben termettből és maradt meg egy kevés belőle. Nos a gyerekkel készítettük belőle ezeket a cuki kis tököcskéket. Igazán nagy sikere lett. Ha valaki hagyományos módon szeretné kipróbálni, akkor az édesítő helyett használhat 40g cukrot és 10 dkg hagyományos darált kekszet. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók kb. 12 db-hoz
*15 dkg sült sütőtök
*10 dkg vaj
*1 ek rum
*10 g négyszeres erősségű édesítő
*10 dkg teljes kiőrlésű keksz darálva
*1 kk cukrozatlan kakaópor
 
A tököt villával áttörjük, majd a vajjal, rummal és édesítővel összekeverjük, beleforgatjuk a fűszerekkel elvegyített darált kekszet. A masszából 20 grammos golyókat sodrunk, amit egy picit ellapítunk. Egy vékony cérnával tököket formázunk. Egyszerűen rányomjuk a cérnát úgy, hogy picit bevágja a golyókat. Az utolsó adag tésztához dolgozunk egy kávéskanál cukrozatlan kakaóport, ebből alakítjuk ki a tökök szárát.