2024. június 30., vasárnap

Palermói csirkemell

Nagy rajongója a család a bundás húsoknak. Szeretjük, amikor a bunda szaftos, puha húst takar. Ez most egy kicsit tovább gondolt változat, ami sikeresen vizsgázott. A család azt kérte, hogy máskor is készítsek majd ilyet.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*4 nagy csirkemellfilé szelet
*só
Bundához:
*3 nagy tojás
*1 késhegynyi vöröshagymás só
*15 dkg trappista sajt
*2 csapott ek teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (kb. 3 dkg)
Forgatáshoz:
*5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
Sütéshez:
*olaj
Továbbá:
*5 dkg trappista sajt
 
A húst vékonyra klopfoljuk és megszórjuk sóval. A bundához a tojást a fűszerekkel, a liszttel és a reszelt sajttal jól összekeverjük. A csirke szeleteket először lisztbe forgatjuk, majd a sajtos masszába mártjuk. Kicsit lecsepegtetjük és forró olajban pirosra sütjük. Tepsibe fektetjük mind, megszórjuk reszelt sajttal, majd 160 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Azonnal kínáljuk.
 

2024. június 29., szombat

Sárgarépás cukkinitallér

Már alig vártam, hogy végre beinduljanak a kertbe vetett tökfélék és hozzák csodás terméseiket. Helyet kapott zöld-, sárga-, gömbcukkini, főzőtök, patisszon. Az első termésből egy könnyű köret készült rántott csirkéhez, de egy kis fokhagymás tejfölös mártogatós társaságában akár önálló fogásként is megállja a helyét.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók 8 tenyérnyi tallérhoz
*1 közepes cukkini (pucolva 45 dkg)
*2 közepes sárgarépa (12 dkg)
*2 nagyobb tojás
*1 késhegynyi őrölt fekete bors
*6 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
*kevés olaj a sütéshez
 
A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát megpucoljuk, a cukkini magvas részét kivágjuk. Mindkettőt nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet és ízesítjük a fűszerekkel. Alaposan összeforgatjuk. Felforrósított olajjal kikent serpenyőben evőkanálnyi adagokból tallérokat sütünk. Azonnal kínáljuk.
 

2024. június 22., szombat

Sajtos mexikói karalábé

Beértek az első zsenge karalábék a kertben. Ilyenkor szeretem a legjobban. Gyorsan készítettem is belőle egy könnyű húsmentes finomságot.
Hozzávalók 4 személyre
*4 zsenge karalábé
*só
*3 közepes tojás
*10 dkg tk tönkölybúzaliszt
*20 dkg tk zsemlemorzsa
*1 kk mexikói fűszerkeverék
*10 dkg trappista sajt
 
A karalábékat meghámozzuk, majd 5 mm vékonyra szeleteljük. Megszórjuk egy kevés sóval. Picit hagyjuk pihenni. Először megforgatjuk a lisztben, majd a villával kissé felvert tojásban, végül a fűszerkeverékkel és reszelt sajttal elkevert morzsában. Olajjal kikent sütőpapíros tepsire rakjuk, a tetejüket is lekenjük olajjal. 180 fokra előmelegített sütőben 15 percet sütjük, majd megforgatjuk és a másik oldalát is további 10 percig sütjük. Azonnal kínáljuk.
 
 

2024. június 15., szombat

Tonhalkrémes spagetti pirított gombával

Induljon a hétvége egy könnyű halas fogással. Roppan egyszerű, amíg a tészta megfő, a halas rész is elkészül. Szénhidrátdiétába is illeszthető fogás.
A recept a Kifőztük oldalon is megjelent.
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*20 dkg durum spagetti tészta
*1 púpozott ek vaj
*2 ek olaj
*só
*őrölt bors
*2 nagy gerezd fokhagyma
*3 dl cm tejszín
*15 dkg olajos tonhal konzerv
*frissen facsart citromlé
 
A tésztát sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük és hagyjuk lecsepegni.
A felforrósított vaj és olaj keverékén megsütjük a gombát. Ízesítjük sóval és borssal. A gombát félretesszük és melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékon a zúzott fokhagymát megfuttatjuk majd hozzáadjuk a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, sűrűre főzzük. Beleforgatjuk a lecsepegtetett olajos tonhalat. Kevés citromlével ízesítjük. A végén beleforgatjuk a tésztát. A tonhalas spagettit a pirított gombával kínáljuk.
 

2024. június 10., hétfő

Mexikói lencsés, tojásos bruschetta

Az egyszerűség jegyében készült ez mexikói jellegű, könnyű kis reggeli.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált ízesítőt a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók 2 személyre
*2 nagy szelet teljes kiőrlésű kenyér
*4 tojás
*2 ek vaj
*só
*3 evőkanál lecsepegtetett cm lencsekonzerv
*só
*1 jó nagy csipet Mexikói fűszerkeverék
friss zöldségek a tálaláshoz
 
A kenyeret a felforrósított vajon megpirítjuk, félretesszük. A tojásokat villával kicsit felverjük, sóval megszórjuk, belekeverjük a lencsét és felforrósított vajon megsütjük. A kenyérre halmozzuk a megsült lencsés tojást, majd megszórjuk mexikói fűszerrel és friss zöldségekkel azonnal kínáljuk.
 

2024. június 9., vasárnap

Kakukkfüves-citromos csirke

Egyszerű, de igazán ízletes húsos fogás a citrom és a kakukkfű párosával.
Hozzávalók 4 személyre
*4 szelet csirkemellfilé
*só
*őrölt bors
*fokhagymagranulátum
*friss kakukkfű
*kezeletlen citrom leve
*olaj a sütéshez
 
A hús szeleteket vékonyra klopfoljuk. Mindkét oldalukat megszórjuk sóval, borssal, fokhagymával, apróra tépkedett kakukkfűlevélkékkel és meglocsoljuk kevés frissen facsart citromlével. Olajjal kikent serpenyőben megsütjük. Basmati rizs körettel kínáljuk.
 

2024. június 8., szombat

Ánizsos madártej

Egy klasszikus kicsit másképpen. Hozzáadott cukor nélkül és egy ritkán használt fűszerrel ízesítve.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált ízesítőt a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók 2-3 személyre
*6 dl cm mandulatej
*3 nagy tojás
*1 csapott ek négyszeres erősségű édesítőszer
*1/2 kávéskanál őrölt ánizsmag
*1 csipet só
 
A tojásokat elválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tejet mérsékelt lángon melegítjük. Az édesítőt a fűszerekkel és a tojások sárgájával simára keverjük. Kevés meleg tejjel hígítjuk, majd a meleg tejbe csorgatjuk. Folyamatos kevergetés mellett hagyjuk besűrűsödni. A tojáshabot egy kanál segítségével a tejbe szaggatjuk és a galuskákat locsolgatva pár percig főzzük. Jól behűtve kínáljuk.
 

2024. június 6., csütörtök

Mexikói bundás gombaszelet

Nagyon kedveljük a bundás húsokat, zöldségeket. Ez a mexikói kabátba bújtatott gomba is igazán jól sikerült.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon.
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók személyenként
*só
Bundához:
*1 nagy tojás
*1 púpozott ek tejföl
*1 púpozott ek teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
*2-3 ek cm mandulatej
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 csapott kk mexikói fűszerkeverék
Forgatáshoz:
*teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
Sütéshez:
*olaj
Tálaláshoz:
*kukoricás basmati rizs
 
A gombát 0,5 cm vékony szeletekre vágjuk és megszórjuk sóval. A bundához a tojást a tejföllel, a liszttel, a fűszerekkel csomómentesre keverjük, ha nagyon sűrű a massza, kevés tejjel hígítjuk. A gomba szeleteket először lisztbe forgatjuk, majd a masszába, végül felforrósított olajban pirosra sütjük. Papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni. Azonnal kukoricás basmati rizzsel kínáljuk.

2024. június 5., szerda

Ördögszekér gombás, tojásos bruschetta

Könnyű, de igazán tartalmas reggeli a gomba és a tojás nagyszerű párosával.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 2 személyre
*2 nagy szelet teljes kiőrlésű kenyér
*4 tojás
*1-2 ek vaj
*só
*őrölt bors
*1 ek vaj
*só
*őrölt bors
*fűszerpaprika
*friss zöldségek a tálaláshoz
 
A kenyeret a felforrósított vajon megpirítjuk, félretesszük. A gombát vékony szeletekre vágjuk, mindkét oldalát beirdaljuk, a felforrósított vajon megsütjük. Sóval, borssal és paprikával ízesítjük. A tojásokat villával kicsit felverjük, sóval megszórjuk és felforrósított vajon megsütjük. A kenyérre halmozzuk a megsült tojást, majd a pirított gombát és friss zöldségekkel azonnal kínáljuk.
 

2024. június 4., kedd

Négyborsos grillezett csirkemell

A picit fűszeresebb ételek kedvelőinek ajánlom a következő fogást. Igazán egyszerű, gyorsan elkészíthető.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*8 szelet csirkemellfilé
*só
*olaj a sütéshez
 
A fűszereket mozsárban összetörjük. A hús szeleteket kissé kiklopfoljuk, először megszórjuk sóval, majd a borskeverékkel. Felforrósított grillen vagy grillserpenyőben kevés olajon megsütjük. Grillezett cukkini és basmati rizs körettel kínáljuk.
 

2024. június 3., hétfő

Grillezett kakukkfüves gombaszelet

Egy kis könnyű húsmentes fogás. Egyszerű és gyorsan elkészül.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók személyenként
*só
*őrölt bors
*friss kakukkfű
*kezeletlen citrom héja
Sütéshez:
*olaj
Tálaláshoz:
*basmati rizs
*friss saláta
 
A gombát 0,5 cm vékony szeletekre vágjuk és megszórjuk sóval, borssal, apró kakukkfű levélkékkel és egy kevés reszelt citromhéjjal. Felforrósított, olajjal kikent grillserpenyőben megsütjük. Azonnal basmati rizzsel és friss salátával kínáljuk.
 

2024. június 2., vasárnap

Tárcsán sült mexikói csirkeszárny

Ez az a csirkerész, ami nálunk ritkán kerül étlapra. Most viszont egy kis szabadtéri sütögetés keretében készült belőle az ebéd. Igazán egyszerű és ízletes. Köretként sült spárgát és sült krumplit kínáltam.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*8 db csirkeszárny
*1 késhegynyi csili tört maggal
*olaj a sütéshez
 
A fűszereket összekeverjük. A húst alaposan megtisztítjuk, bedörzsöljük a fűszerkeverékkel. A hűtőben pár órát pihentetjük. Tárcsán, felforrósított olajon megsütjük. Tepsiben sült krumplival és sült spárgával kínáljuk.
 

2024. június 1., szombat

Duplán mustáros újkrumpli

A megszokott petrezselymes újkrumpli helyett valami igazán újat, valami szaftosabban szerettem volna. Sikerült is egy pikáns, mustáros változatot készíteni. Még a gyerekeknek is „bejött“, úgyhogy biztosan máskor is asztalra kerül majd. Rántott csirkével kínáltam.
Hozzávalók
*50 dkg újkrumpli
*1 púpozott ek vaj
*1 ek mustár
*1 ek magos mustár
*2-3 dl tejszín
*1 jó nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
 
A krumplit megtisztítjuk, nagyobb, egyforma darabokra vágjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük és hagyjuk lecsepegni. Egy serpenyőben a vajat felolvasztjuk, rákanalazzuk a kétféle mustárt, hozzáadjuk a tejszínt. Ízesítjük sóval, borssal. Sűrűre főzzük. Beleforgatjuk a krumplit és azonnal kínáljuk.