2022. október 27., csütörtök

Egyszerű lencsegulyás

A hűvösebb idő beálltával szívesen kanalazgatjuk a tartalmasabb leveseket. Ez a finomság most a gulyásleves mintájára készült lencsével. Ízletes, laktató és jól átmelegít. A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*35 dkg sertéscomb
*1 kisebb vöröshagyma
*2 kisebb sárgarépa
*1 szál petrezselyem
*1 kis darab karalábé
*40 dkg cukormentes lencsekonzerv
*1 tk só
*3-4 ek olaj
 
Az apróra kockázott vöröshagymát megfonnyasztjuk a felforrósított olajon. Fehéredésig pirítjuk rajta a kis darabokra vágott húst. Megszórjuk a fűszerekkel, felengedjük kb. 2 liter vízzel és lefedve a hús puhulásáig főzzük. Majd hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, petrezselymet és a kisebb kockára vágott karalábét. A zöldségek megpuhulása után beleöntjük az átmosott, lecsepegtetett lencsét, átforraljuk és melegen kínáljuk.
 

2022. október 25., kedd

Tojásos sztrapacska

Egyszerű húsmentes fogás, ami a tojásos nokedli mintájára készült. A sztrapacskát mindenféle változatban nagyon szeretjük, ez is családi kedvenc lett. A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók 3-4 személyre
Sztrapacskához:
*50 dkg krumpli
*2 kisebb tojás
*1 tk só
*Kb. 23 dkg liszt
Továbbá:
*3-4 ek olaj
*5 nagyobb tojás
*só
*őrölt fekete bors
 
A krumplit meghámozzuk, finomra reszeljük. Összekeverjük a sóval, tojással, és annyi liszttel, hogy nokedli-szerű tésztát kapjunk. Gyöngyöző vízbe szaggatjuk, kifőzzük, leszűrjük és lecsepegtetjük. A tojásokat egy nagy csipet sóval elkeverjük, felforrósított serpenyőben kevés olajon megsütjük. Hozzáadjuk a sztrapacskát, alaposan összeforgatjuk. Kevés sóval és borssal megszórva kínáljuk.
 

2022. október 22., szombat

Kolbászos-köménymagos perec

A kolbász és a köménymag jó kis párost alkot ebben a könnyű, omlós, sós finomságban. A felhasznált köménymagot a Fűszerész biztosította. A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók kb. 56 db-hoz
*50 dkg liszt
*2 csapott tk só
*1/2 tasak szalalkáli (7g)
*1 tojás sárgája
*25 dkg vaj
*16 dkg tejföl
*5 dkg szárazkolbász
Tetejére:
*1 tojás fehérje
*10 dkg sajt
 
A lisztet elvegyítjük a sóval, a szalalkálival és az egész apróra vágott kolbásszal. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, a puha vajat és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. 
Lisztezett felületen 5 mm vékonyra elnyújtjuk. Lisztbe mártott perec formával kiszaggatjuk. 
Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk. Lekenjük a tojás fehérjével, megszórjuk reszelt sajttal és egész köménymaggal. 
180 fokra előmelegített hőlégkeveréses sütőben kb. 15 perc alatt pirosra sütjük.
 

2022. október 21., péntek

Túrós nudli pirított szalonnával

A nudlit általában nem így fogyasztják, de nekem az jutott eszembe, hogy miért ne lehetne kínálni ilyen formában. Laktató és ízletes. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók 4 személyre
*50 dkg krumpli
*1 púpozott kávéskanál só
*1 nagyobb tojás
*20 dkg liszt
*25 dkg túró
*10 dkg füstölt szalonna
 
A krumplit megpucoljuk, kisebb darabokra vágjuk, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és lecsepegtetjük. Áttörjük, a sóval, tojással és liszttel összedolgozzuk. Vékony rudakat sodrunk, amit 4-5 cm hosszú darabokra vágunk. Gyöngyöző vízben kifőzzük és lecsepegtetjük. 
Közben az apróra kockázott szalonnát zsírjára sütjük, hozzáadjuk a kifőtt nudlit, jól összeforgatjuk. Túróval megszórva, esetleg tejföllel meglocsolva kínáljuk.
 

2022. október 6., csütörtök

Hamis csiperke brassói

A brassóit talán mindenki ismeri, annak a mintájára, egészen leegyszerűsítve készült el ez a húsmentes, könnyű finomság. Gomba, krumpli és fűszerek. Néha nem is kell több. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*40 dkg krumpli
*olaj
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 nagy csipet vöröshagyma granulátum
*2 nagy gerezd fokhagyma
 
A krumplit megpucoljuk, kisebb darabokra vágjuk, bő vízben kiáztatjuk és hagyjuk lecsepegni. A gombát vékonyra szeleteljük. Felforrósított olajban a krumplit kisütjük, sózzuk. A gombát kevés olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. A fűszerekkel ízesítjük. Összeforgatjuk a krumplival. Ha szükséges utánízesítjük. Azonnal kínáljuk.
 

2022. október 3., hétfő

Szalonnás, savanyú káposztás orzósaláta

Induljon a hét egy könnyű kis salátával. A durum orzótészta heti egyszer szénhidrátdiétába is beilleszthető. A savanyú káposztának is lassan itt a szezonja. A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók 2 személyre
*15 dkg durum orzótészta
*15 dkg savanyú káposzta
*8 dkg húsos szalonna
*1 ek olaj
*1 csipet őrölt bors
*1 csipet őrölt köménymag
 
A tésztát bő vízben roppanósra főzzük, átöblítjük, leszűrjük és hagyjuk lecsepegni. 
A káposztát, ha nagyon savanyú, átöblítjük, kicsavarjuk és kisebb darabokra vágjuk. 
Az apróra kockázott szalonnát kevés felforrósított olajon zsírjára sütjük, hozzáadjuk a tésztát és a káposztát, jól átforgatjuk. Megszórjuk borssal és köménymaggal. Azonnal kínáljuk.