2018. július 28., szombat

Fűszervajas csirkeszelet


Nemrég készítettem egy szuper kis fűszervajat, amit most fel is avattam. Nagyon egyszerű fogás lett belőle, ami pillanatok alatt tálalható, és igazán pikánssá teszi a vaj, aminek a receptjét ITT találjátok. 
Hozzávalók 4 személyre:
*2 nagyobb csirkemellfilé
*1 tk csirke fűszerkeverék
*5-6 ek olaj a sütéshez
*1 adag lime-os, citromfüves fűszervaj

A megtisztított csirkét vékony szeletekre vágjuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel.
Forró serpenyőben, kevés olajon megsütjük. Forrón, karikára vágott fűszervajjal a tetején, és sült krumpli körettel kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.

2018. július 22., vasárnap

Hajtogatott szalámis minipogácsa


Nagy pogácsarajongók vagyunk, mindenfélét kipróbáltam már. Valamikor a tavasszal készítettem egy maradékmentő változatot, ugyanis volt a hűtőszekrényben egy kevés maradék szalámi, ami már senkinek nem akaródzott elfogyasztani. Ha minden kötél szakad, akkor jobb esetben ilyenkor sütök egy pizzát, de akkor inkább a pogácsa mellett döntöttem. Azt hiszem jobb választás volt :-)
Hozzávalók 60 db minipogácsához:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*2 púpozott kávéskanál só
*1 dl tej
*2,5 dkg friss élesztő
*1 kávéskanál cukor
*10 dkg zsír
*1 tojás sárgája
*4 jó púpozott evőkanál tejföl
Töltelékhez:
*10 dkg száraz szalámi
*1 evőkanál vaj
Tetejére:
*1 kisebb tojás
*5 dkg trappista sajt

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral, majd a többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztát dagasztunk. 
Meleg helyen egy órát kelesztjük. A szalámit egész apróra vágjuk, és habosra keverjük a vajjal. 
Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, megkenjük a szalámis vaj felével. 
A pogácsáknál szokásos módon háromszor hajtogatjuk, 20 perces szünetek közbeiktatásával. 
A másodiknál megkenjük a maradék töltelékkel. Végül ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Kisméretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsin 20 percet letakarva kelesztjük. 
Lekenjük egy felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal. 
180 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel kb. 15-18 perc alatt pirosra sütjük.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.

2018. július 21., szombat

Szedres-túrós pohárkrém


Idén csodás a szedertermés a kertben, ezért próbálom minél többféleképpen felhasználni. Bár ritkán készítek pohárkrémet, ez most nagyon jól sikerült, még a válogatós kisebbeknek is ízlett.
Az eredeti receptet Anitánál látta, aki áfonyával kínálta, bár én egy kis citromos joghurttal még megtoldottam, hogy picit intenzívebb legyen a savanykás íze ennek a szedres finomságnak.
Hozzávalók 2 nagyobb vagy 4 kisebb adaghoz:
*10 dkg omlós kakaós keksz
*1 ek vaj olvasztva
*25 dkg túró
*3 ek cukor
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*1 kis doboz citromos joghurt (1,25 dl)
*1 dl habtejszín
*15 dkg fekete szeder
*1-2 ek víz
*1 tk kukoricakeményítő

A szedret villával összetörjük, megszórjuk 1 evőkanál cukorral, majd felforraljuk. A keményítőt simára keverjük kevés vízzel, majd a szederhez adva besűrítjük, hagyjuk hűlni. 
A kekszet összetörjük, a vajjal meglocsolva poharak aljába adagoljuk. 
A túrót áttörjük, ízesítjük a maradék cukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, majd a tejszínnel, és a joghurttal jól összekeverjük. 
A túrókrémet a kekszre kanalazzuk, majd a tetejére adagoljuk a szederpürét. 
1-1 szem szederrel, és zöld levéllel díszítve, jól behűtve kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.

2018. július 19., csütörtök

Cukkinis húspogácsa


Rengeteg cukkini terem idén is a kertben, igyekszem mindenbe belecsempészni belőle. Egy olyan fogást találtam ki, ahol a húst turbóztam meg egy kevés zöldséggel. Nincs benne se kenyér, se zsemlemorzsa, csak egy tojás, és a fűszerek. Csodásan összeállt ez a gluténmentes, és laktózmentes húspogácsa, ráadásul a bő olaj helyett sütőben készült. A Gyerek azt mondta, hogy egyáltalán nem érezni benne a cukkini ízét, a Férj szerint pedig olyan, mintha csirke lenne. Akár még grillen is megsüthető, de a húspogácsa a fagyasztást is remekül bírja.
Hozzávalók 6 nagyobb vagy 8 kisebb pogácsához:
*40 dkg darált sertéshús
*10 dkg reszelt cukkini
*1 kisebb tojás
*2 csapott kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*3 gerezd zúzott fokhagyma
*2-3 ek olaj a sütéshez

A megtisztított cukkinit lereszeljük, meghintjük 1 kk sóval. Összekeverjük, félretesszük.
A sütőt előmelegítjük. Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral, amit vékonyan lekenünk olajjal.
A cukkinit kicsavarjuk, hozzáadjuk a darált húst, a maradék sót, a fűszereket, a tojást és jól összedolgozzuk. 6, vagy 8 egyenlő részre osztjuk, lapos pogácsákat formázunk, a sütőpapírra sorakoztatjuk, lekenjük olajjal. 
200 fokon hőlégkeveréssel kb. 30 percet sütjük.
Krumplipürével, esetleg friss salátával kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.

2018. július 17., kedd

Kókuszbundás cukkinikarika


Minden évben a cukkini szezon közepén azon töröm a fejemet, hogy milyen újdonsággal lepjem meg a családot, hogy ne unjanak rá erre a szuper kis zöldségre. A legkedveltebb a rántott változat, amit most egy kicsit megvariáltam, és egy kis kókusszal spékeltem meg. Igazán különleges lett a végeredmény, azt hiszem érdemes volt kipróbálni ;-)
A recept megjelent a Kifőztük magazin júliusi számában is.
Hozzávalók 2 személyre
*1 közepes cukkini
*1 csapott kk só
*10 dkg liszt
*0,5 kávéskanál őrölt bors
*2 közepes tojás
*10 dkg zsemlemorzsa
*10 dkg kókuszreszelék
*olaj a sütéshez

A meghámozott cukkinit vékony karikákra vágjuk, apró pogácsaszaggatóval a közepüket kiszúrjuk. Meghintjük sóval. 
A cukkini keletkezett levét leöntjük, majd a zöldségkarikát először a borssal elkevert lisztbe, aztán az enyhén felvert tojásba, végül a morzsával elvegyített kókuszba forgatjuk. 
Serpenyőben, ujjnyi magas, felforrósított olajban barnára sütjük, konyhai papírtörlőre szedjük. 
Ízlés szerint sült krumplival, vagy friss salátával, esetleg mazsolás rizzsel kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.