Végre, végre érik a ribizli a kertben. Mondhatni egész
évben erre vártam. Imádom a csodás piros színét, a savanykás ízét. Kitaláltam
egy olyan sütit, amiben van túró is, ez egy picit csökkenti a gyümölcs
fanyarságát. Alig bírtuk kivárni, hogy kihűljön és tudjuk falatozni.
Hozzávalók:
Tésztához:
*30 dkg liszt
*1 csipet só
*8 dkg porcukor
*1 nagyobb tojás sárgája
*15 dkg margarin
*2 ek tejföl
Töltelékhez:
*45 dkg tehéntúró
*4 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*1 nagyobb tojás fehérje
*Kb. 10 dkg ribizli
Először a tésztát állítjuk össze. A lisztet egy tálban a
sóval, a porcukorral elkeverjük (sütőpor nem szükséges hozzá), majd
elmorzsoljuk benne a margarint, hozzáadjuk a tojás sárgáját és annyi tejfölt,
hogy nem ragacsos, de közepesen lágy tésztát kapjunk. Ha szépen összeállít,
akkor két egyenlő részre osztjuk és zacskóba csomagolva a fagyasztóba rakjuk
egy órára.
Közben a töltelékhez a túrót villával áttörjük, ízesítjük
cukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal.
A ribizlit megtisztítjuk, leszemezzük. Egy közepes tepsit
(20*30 cm) kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük.
A fagyasztóból elővesszük az egyik tésztát, majd a reszelő
nagy lyukán a tepsibe reszeljük.
A tésztából kimaradt tojás fehérjét kemény habbá verjük, a
túróba forgatjuk, majd a tésztára simítjuk.
Rászórjuk a ribizlit.
A másik tésztát a tetejére reszeljük.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon
alul-felülsütéssel kb. 35-40 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintve kínáljuk.