2016. május 31., kedd

Egyszerű csokoládé likőr



Mostanában ha vendégek érkeznek, mindig készül valamilyen egyszerű likőr. Ez egy csokoládés, nem túl alkoholos, igazi női itóka. Ahogy áll a hűtőben, úgy lesz finomabb, „érettebb” az íze. Érdemes néha felrázni. A hidegen tárolva egy hónapig biztosan eláll.
Hozzávalók kb. 7,5 dl likőrhöz:
*10 dkg étcsokoládé (magas kakaótartalmú)
*16 dkg cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*4 dl kávétejszín
*2,5 dl vodka

Egy tűzálló tálba öntjük a tejszínt, hozzáadjuk a cukrokat. Addig melegítjük, míg a cukor felolvad.
A csokoládét is belereszeljük, kevergetve hagyjuk felolvadni benne.
Félre tesszük kihűlni. Ha már hideg, belekeverjük az alkoholt.
Üvegekbe töltjük. Lezárjuk és hűtőben tároljuk.
Néha összerázzuk.

A Facebookon is megtaláltok.

2016. május 30., hétfő

Ribizlis-túrós reszeltke



Végre, végre érik a ribizli a kertben. Mondhatni egész évben erre vártam. Imádom a csodás piros színét, a savanykás ízét. Kitaláltam egy olyan sütit, amiben van túró is, ez egy picit csökkenti a gyümölcs fanyarságát. Alig bírtuk kivárni, hogy kihűljön és tudjuk falatozni.
Hozzávalók:
Tésztához:
*30 dkg liszt
*1 csipet só
*8 dkg porcukor
*1 nagyobb tojás sárgája
*15 dkg margarin
*2 ek tejföl

Töltelékhez:
*45 dkg tehéntúró
*4 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*1 nagyobb tojás fehérje
*Kb. 10 dkg ribizli

Először a tésztát állítjuk össze. A lisztet egy tálban a sóval, a porcukorral elkeverjük (sütőpor nem szükséges hozzá), majd elmorzsoljuk benne a margarint, hozzáadjuk a tojás sárgáját és annyi tejfölt, hogy nem ragacsos, de közepesen lágy tésztát kapjunk. Ha szépen összeállít, akkor két egyenlő részre osztjuk és zacskóba csomagolva a fagyasztóba rakjuk egy órára. 

Közben a töltelékhez a túrót villával áttörjük, ízesítjük cukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal.
A ribizlit megtisztítjuk, leszemezzük. Egy közepes tepsit (20*30 cm) kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük.
 
A fagyasztóból elővesszük az egyik tésztát, majd a reszelő nagy lyukán a tepsibe reszeljük.
A tésztából kimaradt tojás fehérjét kemény habbá verjük, a túróba forgatjuk, majd a tésztára simítjuk.
Rászórjuk a ribizlit.
A másik tésztát a tetejére reszeljük.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon alul-felülsütéssel kb. 35-40 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintve kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.


2016. május 29., vasárnap

Sonkakrémes csirkegolyók rántva



A nagy kedvenc kijevi csirkegolyók mintájára készült ez a finomság, csak most egy kevés maradék sonka felhasználásával. Melegen a legfinomabb, amikor a sonkás sajt még folyik a belsejében. A gyerekek kívánságára sült krumpli lett a köret, de a habos krumplipüré is remekül illik hozzá.
Hozzávalók 4 főre:
*55 dkg csirkemell filé (1 nagy pár mell)
*1 púpos kk só
*0,3 kk őrölt bors
*Olaj bőven a sütéshez

Töltelékhez:
*12 dkg trappista sajt
*6 dkg tálaló sonka
*1 nagyobb tojás sárgája
*2,5 dkg margarin
*1 nagy csipet só

Panírozáshoz:
*10 dkg liszt
*1 nagy tojás (+a töltelékből maradt fehérje)
*10 dkg zsemlemorzsa

A töltelékhez a lereszelt sajtot elkeverjük a fokhagymaprésen áttört sonkával, a sóval, margarinnal és a tojás sárgájával. 12 diónyi golyót sodrunk.
A ledarált csirkemellet sózzuk, borsozzuk, összedolgozzuk és 12 darab, közel egyforma golyót formázunk.
A tenyerünkben szétnyomkodunk egy húsgolyót, belerakunk egy sonkás sajtgolyót, majd körbevonjuk a darált hússal. A tenyerünk között formás golyót sodrunk.
A megtöltött golyókat először lisztbe forgatjuk, majd a kissé felvert tojásban, végül a zsemlemorzsában.
Bő olajat forrósítunk egy mélyebb lábasban, amiben közepestől egy kicsit mérsékeltebb lángon szép barnára sütjük a golyókat.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

A Facebookon is megtaláltok.

2016. május 27., péntek

Bundás csirkenyárs



A leggyakrabban csirkéből készült étel kerül az asztalra, ezért igyekszem azokat a legváltozatosabban elkészíteni. A bunda alatt a hús finom, omlós, puha és a mustár nem túl intenzíven, de éppen kellemesen érezhető rajta. Az apró csirke kockák tökéletesen átsültek. A családnak is nagyon ízlett. 
A gyerekek kívánságára sült krumpli köret készült hozzá.
Hozzávalók 4 főre:
*2 nagyobb csirkemell filé
*só
*bors
*2 púpos ek liszt a forgatáshoz

Bundához:
*2 tojás
*0,5 kk só
*0,3 kk őrölt bors
*1 ek mustár
*4 púpos ek liszt
*Kb. 1 dl tej

A megtisztított csirkemelleket kb. 2*2 cm-es kockára vágjuk.
Kettétört saslikpálcára tűzzük, majd meghintjük sóval és borssal.
Egy tányérba szórjuk a lisztet a forgatáshoz.
A bundához a tojásokat simára keverjük a sóval, borssal, mustárral.
Beleszórjuk a lisztet és a tejet fokozatosan adagolva sűrű, palacsintatésztát keverünk.
Egy serpenyőben kétujjnyi olajat forrósítunk.
A nyársakat először a lisztben forgatjuk meg, majd a masszában.
Kicsit lecsepegtetjük és a forró olajban közepes hőmérsékleten minden oldalát szép barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

A Facebookon is megtaláltok.

2016. május 26., csütörtök

Kapros tojássaláta



Ez a tojássaláta egyszerű sült csirkéhez készült kísérőként. Na, ha már szezonja van, került bele egy kevés kapor is, mert fő a változatosság ;-)
Hozzávalók 3 főre:
*4 nagyobb tojás
*1 kis csokor friss kapor
*3 jó púpos ek tejföl
*2 ek majonéz
*0,5 kk só

A tojásokat megtisztítjuk és bő vízben keményre főzzük.
A héjukat eltávolítjuk, majd hagyjuk hűlni.
Addig a kaprot folyó víz alatt megmossuk, lecsepegtetjük, és apróra vágjuk.
A tojásokat is összeaprítjuk.
A tejfölt a sóval, majonézzel simára keverjük.
Beleszórjuk a kaprot. Beleforgatjuk a tojást.
Jól behűtve kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.