2016. május 30., hétfő

Ribizlis-túrós reszeltke



Végre, végre érik a ribizli a kertben. Mondhatni egész évben erre vártam. Imádom a csodás piros színét, a savanykás ízét. Kitaláltam egy olyan sütit, amiben van túró is, ez egy picit csökkenti a gyümölcs fanyarságát. Alig bírtuk kivárni, hogy kihűljön és tudjuk falatozni.
Hozzávalók:
Tésztához:
*30 dkg liszt
*1 csipet só
*8 dkg porcukor
*1 nagyobb tojás sárgája
*15 dkg margarin
*2 ek tejföl

Töltelékhez:
*45 dkg tehéntúró
*4 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*1 nagyobb tojás fehérje
*Kb. 10 dkg ribizli

Először a tésztát állítjuk össze. A lisztet egy tálban a sóval, a porcukorral elkeverjük (sütőpor nem szükséges hozzá), majd elmorzsoljuk benne a margarint, hozzáadjuk a tojás sárgáját és annyi tejfölt, hogy nem ragacsos, de közepesen lágy tésztát kapjunk. Ha szépen összeállít, akkor két egyenlő részre osztjuk és zacskóba csomagolva a fagyasztóba rakjuk egy órára. 

Közben a töltelékhez a túrót villával áttörjük, ízesítjük cukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal.
A ribizlit megtisztítjuk, leszemezzük. Egy közepes tepsit (20*30 cm) kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük.
 
A fagyasztóból elővesszük az egyik tésztát, majd a reszelő nagy lyukán a tepsibe reszeljük.
A tésztából kimaradt tojás fehérjét kemény habbá verjük, a túróba forgatjuk, majd a tésztára simítjuk.
Rászórjuk a ribizlit.
A másik tésztát a tetejére reszeljük.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon alul-felülsütéssel kb. 35-40 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintve kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.


2 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyon finom lehet!!! Ki is fogom próbálni, bár mi a ribizlit csak lekvárnak szeretjük /de úgy nagyon!!/, így azt hiszem eper, vagy meggy lesz helyette. Köszönet érte! Évi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos vagyok benne, hogy eperrel vagy meggyel is nagyon finom lesz :-)

      Törlés