2024. augusztus 29., csütörtök

Gombás tojásleves

Egy klasszikus leves egy kicsit másképpen.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 4 főre
*3 csapott ek teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
*3 ek olaj
*1 csapott tk fűszerpaprika
*1,5 liter víz
*1 csapott kk só
*1 csipet őrölt bors
*1 csapott kk őrölt köménymag
*1 tk házi ételízesítő
*7 tojás
 
A lisztet az olajjal simára keverjük és mérsékelt lángon világosra pirítjuk. A tűzről lehúzva megszórjuk a fűszerpaprikával, majd kevergetés közben felengedjük a vízzel.
Ízesítjük a fűszerekkel. Hagyjuk felfőni. Közben három tojást egy kis tálba ütünk, és villával jól elkeverjük, majd a forró levesbe csorgatjuk. Párszor átkeverjük. Az egész tojásokat egyenként egy kis tálba ütjük és óvatosan a levesbe engedjük. Körülbelül 10 percig mérsékelt lángon főzzük, néha óvatosan átkeverjük. A gombát vékonyra szeleteljük, a leveshez adjuk és tíz perc alatt készre főzzük. A levest melegen kínáljuk.

2024. augusztus 11., vasárnap

Lencsés gombaraguval töltött gömbcukkini

Idén is került gömb cukkini a kertbe, érett is be jó pár darab a bokrokon. Szeretem megtölteni, van, hogy csak simán hús nélkül, épp, mint most is. Azt kedvelem, amikor a cukkini húsa még épp roppan és nem túl puha.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 2 személyre
*2 kisebb gömbcukkini
*só
*őrölt bors
*3-4 ek olaj
*2 nagy paradicsom
*1/2 dl zöldségleves alaplé
*5 dkg cm lencsekonzerv
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 kis ág friss kakukkfű
*1 csipet négyszeres erősségű édesítő
 
A cukkinit ketté vágjuk, a belsejét kiskanállal kivájjuk. A zöldséget megszórjuk sóval és borssal. A töltelékhez a gombát kisebb darabokra vágjuk, a konzerv lencsét átmossuk és lecsepegtetjük. A gombát kevés felforrósított olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a hámozott, feldarabolt paradicsomot, alaplevet. Sűrűre főzzük. Közben ízesítjük a fűszerekkel és ha kissé savanyú, akkor kevés édesítőt is adunk hozzá. Végül beleforgatjuk a lencsét. Jól átforrósítjuk. A ragut az előkészített cukkini felekbe töltjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 22-25 perc alatt roppanósra sütjük. Párolt basmati rizs körettel kínáljuk.
 

2024. augusztus 10., szombat

Hagymás serpenyős karaj

A család valami újra, valami másra vágyott, ezért hirtelen ötlettől vezérelve ezt a serpenyős húst találtam ki. A karaj puha, ízletes lett. Párolt rizs körettel kínáltam. Biztosan máskor is asztalra kerül majd nálunk.
Hozzávalók 4 személyre
*8 nagyobb karaj szelet
*só
*őrölt bors
*3 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
*5 dkg vaj
*0,5 dl olaj
*3 dl zöldségleves alaplé
*1 nagy fej vöröshagyma
 
A hús szeleteket kissé kiklopfoljuk, megszórjuk sóval és borssal, majd megforgatjuk a lisztben. Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat és az olajat, majd egyenként megpirítjuk a karaj szeleteket rajta. Végül felengedjük az alaplével, belerakjuk az összes húst, lefedve puhára főzzük. Egy hagymát vékony szeletekre vágunk és a húshoz adjuk. Ha szükséges utánízesítjük. Ha a hús megpuhult és a szaft besűrűsödött párolt basmati rizs körettel kínáljuk.
 

2024. augusztus 7., szerda

Gombás-cukkinis hússaláta

A maradékmentés jegyében készült ez az egyszerű, szaftos, húsos, zöldséges fogás.
A recept a Kifőztük oldalon is megjelent. 
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 2 személyre
*2 ek olaj
*só
*őrölt bors
*25 dkg grillezett csirkehús csont nélkül
*1 kisebb zsenge cukkini (20 dkg)
*1 kis vöröshagyma (8 dkg)
*10 dkg tejföl
*2 púpozott ek cm majonéz
*1 ek cm dijoni magos mustár
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
*friss oregánó
*morzsolt rózsabors
 
A húst apró csíkokra, a cukkinit vékony szeletekre vágjuk, a vöröshagymát felkockázzuk. A gombát vékonyra szeleteljük, kevés felforrósított olajon megpirítjuk, sózzuk és borsozzuk. A tejfölt a majonézzel, mustárral kikeverjük, beleforgatjuk a kihűlt gombát, a hagymát, a cukkinit és a húst, majd ízesítjük sóval és borssal. Pár órát a hűtőben pihentetjük. Tálaláskor friss oregánó levélkékkel és rózsaborssal megszórva kínáljuk.
 

2024. augusztus 4., vasárnap

Tejfölös-patisszonos gombapaprikás

Krémes, szaftos, húsmentes fogás. Gyorsan elkészül, nem kell sok időt a konyhában tölteni vele. Kínálhatjuk (basmati) rizs vagy bulgur, esetleg teljes kiőrlésű tészta körettel is.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*1 kisebb patisszon (tisztítva mérve 20 dkg)
*4-5 ek olaj
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt fekete bors
*1 kák fűszerpaprika
*0,5 dl zöldségleves alaplé
*1,5 dl tejföl
*1 tk gm zabpehelyliszt
 
A meghámozott tököt kisebb kockára vágjuk, a gombát vékonyra szeleteljük. Mindkettőt kevés felforrósított olajon megpirítjuk. Megszórjuk sóval, borssal, fűszerpaprikával. A zöldség alaplével pár perc alatt megfőzzük. Megszórjuk kevés liszttel, krémesítjük a tejföllel. Ha kellőképpen besűrűsödött a szaftja akkor kínáljuk.
 

2024. augusztus 3., szombat

Alma-cukkini tallér

Cukkini, mint desszert? Miért is ne. Almával kiegészítve olyan finomság lett belőle, mint egy illatos, fűszeres almás palacsinta. Aki szeretné sima liszttel és cukorral is kipróbálhatja. Azzal is működik.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók kb. 17 db-hoz
*30 dkg alma (tisztítva mérve)
*30 dkg cukkini (tisztítva mérve)
*1 csipet só
*1 csapott teáskanál négyszeres erősségű édesítő
*1 kávéskanál almás pite fűszerkeverék
*1 késhegynyi bourbon vanília
*1 kávéskanál reszelt citromhéj
*1 nagy tojás
*4 dkg gm zabpehelyliszt
*kevés olaj a sütéshez

Az almát és a cukkinit meghámozzuk, mindkettőt lereszeljük. Ízesítjük sóval, édesítővel, a fűszerekkel. Hozzáadjuk a tojást és a lisztet. Alaposan összekeverjük. Olajjal kikent, felforrósított serpenyőben mérsékelt lángon csapott evőkanálnyi adagokat elsimítunk, majd mindkét oldalát megsütjük. Kevés porított édesítővel kínáljuk.
 

2024. augusztus 2., péntek

Zöld borsos-feta sajtos paradicsomsaláta

Idén is többfajta paradicsom került a kertbe. Most a kedvencem ez a körte alakú sárga koktél. Apró, ízletes, kevésbé savas, mint a piros társa. Salátának is tökéletes.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók 2 személyre
*25 dkg koktélparadicsom
*1 nagy marék friss saláta
*4 dkg feta sajt
*1 nagy csipet őrölt zöld bors
*1 kk olívaolaj
 
A megtisztított paradicsomot ketté vágjuk, hozzáadjuk a széttépkedett salátalevelet, rámorzsoljuk a sajtot, meglocsoljuk az olajjal és megszórjuk a tört zöld borssal. Sültekhez, grillezett húsokhoz kínáljuk.

2024. augusztus 1., csütörtök

Fűszeres paradicsomos cukkinikrém

Tudom, nem túl dekoratív étel, de sokkal finomabb, mint ahogy kinéz. Könnyű, egyszerű, vegán zöldségkrém a vajas-szalámis kenyér helyett a kertben szedett zöldségekből. Én picit darabosan kedvelem, így nem dolgoztam túl krémesre, de ez természetesen ízlés kérdése.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók 2-3 személyre
*1 zsenge cukkini (35 dkg)
*1 nagy paradicsom (10 dkg)
*10 ml olívaolaj
*1 nagy csipet őrölt fekete bors
 
A cukkinit és a paradicsomot egyforma nagyságú kockára vágjuk és közepes méretű tepsibe rakjuk. Meglocsoljuk az olajjal, megszórjuk a fűszerekkel. Alaposan összeforgatjuk. 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Picit hagyjuk hűlni, majd merülő mixerrel darabosra dolgozzuk. Teljes kiőrlésű kenyérre kenve kínáljuk.