A tarkedli vagy cseh fánk az a kelt tésztás édesség, ami bármikor, bármilyen ízesítéssel elfogy nálunk. Most a kókuszt
az eperrel és a bodzával házasítottam. Nagyon szuper lett a végeredmény. Érdemes kipróbálni. A recept megjelent a Kifőztük magazinban is.
*30 dkg liszt
*1 nagy csipet só
*3 dkg kókuszreszelék
*2 ek cukor
*4,5 dl tej
*1 dkg friss élesztő
*2 közepes tojás
*0,5 dl olaj
*1 citrom reszelt héja
*1 késhegynyi Bourbon őrölt vanília
Sütéshez:
*olaj
Szószhoz:
*25 dkg eper
*1 dl bodzaszirup
*0,5 dl víz
*1 ek frissen facsart citromlé
*1 csipet cukor
*1 ek étkezési keményítő
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a cukorral megszórva felfuttatjuk. A lisztet elvegyítjük a sóval, a kókusszal, a vaníliával, és
a reszelt citrom héjával. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojásokat, az olajat és simára keverjük. Letakarva 1 órát pihentetjük.
A tarkedli sütő
mélyedéseit vékonyan kikenjük olajjal és két evőkanálnyi tésztát közepes lángon megsütünk benne.
A megtisztított epret kisebb darabokra vágjuk, a vízzel, a bodzasziruppal és a citromlével felforraljuk. Ha szükséges, adunk hozzá cukrot. Pépesre
turmixoljuk. Mérsékelt lángon kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük.
A tarkedlit a bodzás eperszósszal kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése