2021. május 23., vasárnap

Kókuszos tarkedli bodzás eperszósszal

A tarkedli vagy cseh fánk az a kelt tésztás édesség, ami bármikor, bármilyen ízesítéssel elfogy nálunk. Most a kókuszt az eperrel és a bodzával házasítottam. Nagyon szuper lett a végeredmény. Érdemes kipróbálni. A recept megjelent a Kifőztük magazinban is.
Hozzávalók kb. 27 db-hoz
*30 dkg liszt
*1 nagy csipet só
*3 dkg kókuszreszelék
*2 ek cukor
*4,5 dl tej
*1 dkg friss élesztő
*2 közepes tojás
*0,5 dl olaj
*1 citrom reszelt héja
*1 késhegynyi Bourbon őrölt vanília
Sütéshez:
*olaj
Szószhoz:
*25 dkg eper
*1 dl bodzaszirup
*0,5 dl víz
*1 ek frissen facsart citromlé
*1 csipet cukor
*1 ek étkezési keményítő
 
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a cukorral megszórva felfuttatjuk. A lisztet elvegyítjük a sóval, a kókusszal, a vaníliával, és a reszelt citrom héjával. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojásokat, az olajat és simára keverjük. Letakarva 1 órát pihentetjük. 
A tarkedli sütő mélyedéseit vékonyan kikenjük olajjal és két evőkanálnyi tésztát közepes lángon megsütünk benne.
A megtisztított epret kisebb darabokra vágjuk, a vízzel, a bodzasziruppal és a citromlével felforraljuk. Ha szükséges, adunk hozzá cukrot. Pépesre turmixoljuk. Mérsékelt lángon kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. 
A tarkedlit a bodzás eperszósszal kínáljuk.

 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése