2020. november 15., vasárnap

Lapcsánkás pulyka őzgerincben

Már régen megfogalmazódott bennem, hogy fogok készíteni egy ilyen ételt. Most el is jött az ideje. Kicsit macerásnak tűnik, de mindenképpen megéri kipróbálni, mert a végeredmény egy nagyon finom és mutatós fogás, amit akár vendégvárás vagy nagyobb családi ünnepek alkalmával is előre megsüthetünk és az adott napon már csak a szeleteléssel és a tálalással van dolgunk. A recept megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában is. A felhasznált formát a Cookori biztosította.
Hozzávalók kb. 22 szelethez
*40 dkg pulykamell filé
*só
*őrölt fekete bors
*20 dkg szeletelt szalonna
Rétegezéshez:
*3 nagyobb krumpli
*2 nagyobb tojás
*3 nagy gerezd fokhagyma
*1 csapott kávéskanál só
*1/2 kávéskanál őrölt fekete bors
*4 púpozott evőkanál liszt
Forgatáshoz:
*2 púpozott evőkanál liszt
 
A húst felszeleteljük, vékonyra klopfoljuk és megszórjuk sóval, borssal. 
A krumplit finomra reszeljük, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a zúzott fokhagymát, a sót és a borsot. Egy 30*4,5 cm-es őzgerinc formát a vékony szalonnával keresztben kibéleljük úgy, hogy egy kicsit fedjék egymást és a forma szélén túllógjanak. A pulyka szeleteket megforgatjuk a lisztben, majd a krumplis masszában és a formába rétegezzük. A túllógó szalonna szeletekkel befedjük. 
Alufóliával letakarjuk. 180 fokra előmelegített sütőben alul-felülsütéssel 1 órát puhítjuk. A fóliát eltávolítva további 20 percet sütjük. 
A formából egy tepsire borítjuk és további 30 percet pirítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd vékonyra szeletelve kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése