2020. május 27., szerda

Bodzás cukor

Nagyon örülnék, ha egész évben tartana a bodzavirág szezon. Egyszerűen imádom. Már a második adag szörp készül. Most pedig megláttam Gabojsza oldalán ezt a cukrot. Hát, szuper ötlet, köszönet érte. Gyorsan ki is próbáltam. Nagyon egyszerű és az az illat. Kár, hogy nem tudom megmutatni. De lássuk az elkészítést.

Hozzávalók:

*4 nagy tányér bodzavirág

*30 dkg kristálycukor


Az apró bodzavirágokat lecsipkedjük, a cukorral együtt késes aprítóba rakjuk. (A virágot én nem mostam meg, mert a kert végéből, nem forgalmas, poros helyről szedtem.) 
Pulzálva addig dolgoztatjuk, míg a virágok már nem látszódnak. Egy tálcára kiterítjük. Hagyjuk megszáradni, néha átkeverjük. (Nekem egy éjszaka alatt tökéletes lett). 
Az összeállt cukrot ismét aprítóban homogénre dolgozzuk. Felhasználásig lezárt üvegben tartjuk. 
Desszertek, sütemények ízesísére tökéletes.

2020. május 26., kedd

Újhagymaszár-pesztós tészta


Nemrég mutattam, hogy készítettem egy adag újhagymaszár-pesztó (recept ITT). Az első felhasználása egy finom kis zöld tészta, amihez csak egy kis tojást kínáltam. Nem az a hagyományos, megszokott ízvilág, de akik szeretik a különleges ételeket, azoknak érdemes kipróbálni. A recept megjelent a Kifőztük magazin májusi számában is.
Hozzávalók 2 személyre
*15 dkg spagetti tészta
*1 púpozott evőkanál hamis újhagymaszár-pesztó
*só
*őrölt fekete bors
Tálaláshoz:
*2 tojás

A tojásokat keményre főzzük, héjukat eltávolítjuk. 
A tésztát bő, sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük és lecsepegtetjük. 
Alaposan összeforgatjuk a pesztóval. 
Ízesítjük sóval, borssal. 
A kisebb darabokra vágott tojással kínáljuk.

Újhagymaszár-pesztó


A tavaszban az egyik legjobb dolog az újhagyma. Most van itt az ideje, nagyon szeretjük akár frissen is szendvicshez, omletthez. De mi történik a zöld szárával? Van, aki azt is szívesen elfogyasztja, van, aki csak a fehér részét kedveli. Utóbbi esetben készülhet belőle egy jó kis pesztó. Kínálhatjuk pirítóshoz, sültekhez, de tészta ételek ízesítésére is alkalmas. A recept megjelent a Kifőztük magazin májusi számában is. Az elkészítés során használt botmixert a Russell Hobbs biztosította.
Hozzávalók 2 személyre
*3 csokor újhagyma zöld szára (kb. 15 db)
*1 kis csokor friss petrezselyemlevél
*2 nagy gerezd fokhagyma
*2 ek darált dió
*3 ek olívaolaj
*1 csipet só
*1 csipet őrölt fekete bors

A megmosott újhagymát és a petrezselyemlevelet kisebb darabokra vágjuk. 
Hozzáadjuk a megpucolt fokhagymát, a diót és az olajat. Botmixerrel pépesítjük, majd ízesítjük sóval, borssal. 
Pirítóshoz, sültekhez, tészta ételekhez kínáljuk.