2020. január 13., hétfő

Sült birskrémleves fűszeres morzsával


Mostanában igencsak jól tud esni egy melengető leves ebben a hideg időben. Ősszel kevés birsalmánk termett, annak egy részét használtam fel egy fűszeres, illatos kanalazni valóhoz. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában is. 
Az elkészítés során használt turmixgépet a Russell Hobbs biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
Sütéshez:
*4 nagyobb birsalma
*2 ek barna cukor
*1 kk őrölt fahéj
Morzsához:
*8 dkg barna rizsliszt
*0,5 kk őrölt fahéj
*1 csipet őrölt szegfűszeg
*5 dkg vaj
*4 dkg barna cukor
Továbbá:
*2-3 ek cukor
*1 vaníliarúd kikapart magja
*0,5 kk őrölt fahéj
*2 dl tejszín
*1 dl tej

A morzsa hozzávalóit a turmixgépben pulzálva morzsalékosra dolgozzuk, sütőpapíros lemezre terítjük, és 180 fokos sütőben 15 perc alatt megpirítjuk.
A birsalmát kisebb darabokra vágjuk, magházát kivágjuk, a gyümölcsöt tepsibe sorakoztatjuk, megszórjuk fahéjjal, cukorral és 200 fokon kb. 30 perc alatt puhára sütjük. 
Fazékba rakjuk, felengedjük annyi vízzel, ami épp ellepi, ízesítjük cukorral, fahéjjal, vaníliával és felforraljuk. A turmixgépben pépesítjük. 
A tűzhelyre visszatéve a tejszínnel és a tejjel krémesítjük. Ha szükséges utóízesítjük. 
A levest melegen a ropogós morzsával kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése