Maradék sült tök felhasználására remek ötlet egy kis
kalács sütés. Amellett, hogy csodás színt ad a tésztának, azok is ehetik, akik
nem kedvelik a tök ízét, hisz nem érezhető a kalácson. Kívül kicsit ropogós, belül kellemesen puha. Egy csésze kávé, vagy egy bögre kakaó mellé nagyszerű reggeli, vagy uzsonna. Érdemes kipróbálni.
A
recept megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában is.
Hozzávalók 2
kalácshoz
Tésztához:
*42 dkg liszt (+2 evőkanál a nyújtáshoz)
*1 kk só
*1,5 dl tej
*2 dkg friss élesztő
*2 ek cukor
*1 vaníliarúd kikapart magja
*1 tojás sárgája
*5 dkg vaj
*15 dkg sült, áttört sütőtök
Töltelékhez:
*3-4 ek olaj
*3 ek cukor
*2 ek cukrozatlan kakaópor
Lekenéshez:
*0,5 dl tej
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben egy kevés cukorral. A
lisztet elvegyítjük a sóval, maradék cukorral, a vanília magjaival. Hozzáadjuk
a vajat, a tojás sárgáját, a sütőtököt, a felfutott élesztőt és alaposan
kidagasztjuk. A tésztát két egyenlő részre osztjuk és letakarva a duplájára
kelesztjük.
Az egyiket lisztezett felületen téglalap alakúra és 1 cm vékonyra
nyújtjuk. Megkenjük olajjal, megszórjuk a cukor és kakaópor keverékének a
felével. A szélesebb oldaláról feltekerjük, hosszában ketté vágjuk. A két
szálat egymáson áttekerjük, a végét összecsípjük. Sütőpapíros tepsibe
átemeljük, ahol addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik.
A másik tésztával
ugyanígy járunk el.
170 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.
Melegen
lekenjük tejjel, és letakarva átgőzöljük.
Porcukorral megszórva kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése