2020. január 12., vasárnap

Kakaós-sütőtökös csavart kalács


Maradék sült tök felhasználására remek ötlet egy kis kalács sütés. Amellett, hogy csodás színt ad a tésztának, azok is ehetik, akik nem kedvelik a tök ízét, hisz nem érezhető a kalácson. Kívül kicsit ropogós, belül kellemesen puha. Egy csésze kávé, vagy egy bögre kakaó mellé nagyszerű reggeli, vagy uzsonna. Érdemes kipróbálni.
A recept megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában is.
Hozzávalók 2 kalácshoz
Tésztához:
*42 dkg liszt (+2 evőkanál a nyújtáshoz)
*1 kk só
*1,5 dl tej
*2 dkg friss élesztő
*2 ek cukor
*1 vaníliarúd kikapart magja
*1 tojás sárgája
*5 dkg vaj
*15 dkg sült, áttört sütőtök

Töltelékhez:
*3-4 ek olaj
*3 ek cukor
*2 ek cukrozatlan kakaópor
Lekenéshez:
*0,5 dl tej

Az élesztőt felfuttatjuk a tejben egy kevés cukorral. A lisztet elvegyítjük a sóval, maradék cukorral, a vanília magjaival. Hozzáadjuk a vajat, a tojás sárgáját, a sütőtököt, a felfutott élesztőt és alaposan kidagasztjuk. A tésztát két egyenlő részre osztjuk és letakarva a duplájára kelesztjük. 
Az egyiket lisztezett felületen téglalap alakúra és 1 cm vékonyra nyújtjuk. Megkenjük olajjal, megszórjuk a cukor és kakaópor keverékének a felével. A szélesebb oldaláról feltekerjük, hosszában ketté vágjuk. A két szálat egymáson áttekerjük, a végét összecsípjük. Sütőpapíros tepsibe átemeljük, ahol addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik. 
A másik tésztával ugyanígy járunk el. 
170 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. 
Melegen lekenjük tejjel, és letakarva átgőzöljük. 
Porcukorral megszórva kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése