Arra az elhatározásra jutottam, hogy fánkot sütök. Majd
gondoltam egyet, és egy kevés maradék krumplipürét is felhasználtam hozzá. Ez
volt az a tipikus étel, amit sokkal tovább tartott elkészíteni, mint elfogyasztani.
Pillanatok alatt eltűnt a tálcáról. Azt hiszem gyakori vendég lesz nálunk.
Hozzávalók kb.
14 db-hoz
*25 dkg liszt
*0,5 kk só
*70 ml tej
*2 dkg friss élesztő
*1 tk cukor
*8 dkg maradék krumplipüré
*1 tojás sárgája
*3 púpozott ek vaj
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral,
hozzáadjuk a sóval elvegyített liszthez. A tojás sárgájával, a krumplival és a
vajjal alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Lisztezett
felületen 1,5-2 cm vékonyra nyújtjuk. Közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk,
közepébe a hüvelykujjunkkal mélyedést nyomunk.
Letakarva további 35 percet
pihentetjük.
Felforrósított ujjnyi olajban fejjel lefelé fordítva, lefedve kb.
1 percig sütjük, majd megfordítva, fedő nélkül a másik oldalát is barnára
sütjük.
Hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Porcukorral megszórva,
lekvárral kínáljuk.
Guszta! Ez nálunk is gyakran asztalra kerül hol fánk hol perec formában.
VálaszTörlésKöszönöm :-)
Törlés