A ribizli után a második kedvenc gyümölcsöm a szilva.
Most ebből készítettem egy szaftos, finom süteményt. Csak egy baj van vele,
hogy nehéz kivárni a pihentetés végét, hogy végre szeletelhessük és
falatozhassuk.
A recept megjelent a Kifőztük magazin szeptemberi számában is.
Hozzávalók kb. 20
szelethez
Morzsához:
*12 dkg liszt
*7 dkg porcukor
*7 dkg vaj
Krémhez:
*50 dkg szilva
*3 dl víz
*4-5 evőkanál cukor
*1 tk őrölt fahéj
*3 dkg vaníliás pudingpor
Tésztához:
*25 dkg liszt
*1 csipet só
*1 púpozott kk sütőpor
*6 dkg porcukor
*6 dkg vaj
*1 tojás sárgája
*10 dkg tejföl
Szóráshoz:
*1 ek búzadara
A morzsához a lisztet a porcukorral, vajjal
összedolgozzuk és hűtőbe rakjuk.
A töltelékhez a szilvát kimagvaljuk, a gyümölcshúst
apróra vágjuk és 1,5 dl vízzel puhára főzzük, ha szükséges pépesítjük. Hozzáadjuk
a maradék vízzel és a cukorral elkevert pudingport, pár perc alatt sűrűre
főzzük, a fahéjjal ízesítjük.
A tésztához a sóval, sütőporral, porcukorral
elvegyített lisztet összedolgozzuk a vajjal, tejföllel, és a tojás sárgával.
Lisztezett felületen 20*30 cm-es tepsi méretére nyújtjuk úgy, hogy a sütinek
egy ki pereme is legyen. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egy villával
megszurkáljuk, kevés búzadarával megszórjuk. Egyenletesen elsimítjuk rajta a
kihűlt pudingot. Megszórjuk a morzsával.
180 fokos sütőben hőlégkeveréses
módban 35 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt pár órát pihentetjük, mert melegen
még folyékony a puding.
Szeletelve, porcukorral megszórva kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése