2019. augusztus 31., szombat

Süngombás-kecskesajtos céklalevélsaláta


A süngomba egy igazi különlegesség. Nagyon örülök, hogy a Bio-Fungi jóvoltából kipróbálhattam. Kinézetre olyan, mintha egy fehér sün lenne, vagy hasonlít az oroszlán sörényére is. 
Egy roppant egyszerű és könnyű fogás készült egy részéből, amit a kertben szedett zsenge céklalevéllel egészítettem ki, valamint egy kevés kecskesajttal, ami mostanában nagy kedvencünkké vált. Érdemes kipróbálni azoknak, akik egy kis különlegességre vágynak. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin augusztusi számában is.

Hozzávalók 4 személyre
*10 dkg Amigo süngomba
*3 nagy marék zsenge céklalevél
*5 dkg medvehagymás kecskesajt
*3-4 evőkanál olaj
*só, bors
*2 nagy gerezd fokhagyma

A süngombát kisebb darabokra vágjuk, a céklaleveleket többször átmossuk, lecsepegtetjük. 
A felforrósított olajon megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a gombát. Ízesítjük sóval, borssal és világosra pirítjuk. A gombát a céklalevéllel tányérra halmozzuk, rámorzsoljuk a kecskesajtot, és azonnal kínáljuk.

2019. augusztus 24., szombat

Bögrés mogyorókrémes muffin


Ha gyorsan szeretnék egy kis sütit, akkor csak előveszem a szekrényből a muffin formát, meg egy csészét, és már készül is a muffin. Csupán pár perc az összeállítása, a többi a sütő feladata. A gyerekek is nagyon szeretik, főleg ez a mogyorókrémes finomság jött be nekik igazán. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin júliusi számában is.
Hozzávalók 12 db-hoz, 2,5 dl-es bögrével mérve
*1,5 bögre liszt
*1 csipet só
*1 csomag sütőpor (12g)
*2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
*3 közepes tojás
*1 bögre cukor
*2 púpozott ek nutella
*1/3 bögre olaj
*½ bögre tej

A tojást kihabosítjuk a kétféle cukorral, a nutellával, és az olajjal. Beleszórjuk a sóval, sütőporral, kakaóval elvegyített lisztet. 
A tejjel csomómentesre keverjük. 
A tésztát egyenletesen elosztjuk a muffintepsi papírkapszlikkal bélelt mélyedéseiben, és 170 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.


2019. augusztus 18., vasárnap

Zöldborsóleves darás pulykagombóccal


Nálunk, ha nem is minden nap, de a héten többször is készül leves. Régebben minden vasárnap húsleves került az asztalra, de ez mára kicsit megváltozott. Általában valami egyszerű, de laktató változatot kap a család. Ez a leves is pontosan ilyen. Pár zöldség, némi hús, és kész is az ízletes, és színes kanalazni való. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin júliusi számában is. A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
Gombóchoz:
*20 dkg darált pulykacombfilé
*1 kisebb tojás
*1 csapott kk fokhagymássó
*1 csipet őröltbors
*2 púpozott ek rizsdara
Leveshez:
*1 csésze zöldborsó (2,5 dl)(lehet fagyasztott is)
*2 nagyobb sárgarépa
*1 nagyobb petrezselyem
*1 kisebb karalábé
*2 nagyobb krumpli
*1 közepes vöröshagyma
*4 ek olaj
*2 liter zöldség alaplé
*1 nagy csipet só
*1 csipet őröltbors

A húst összedolgozzuk a tojással, fűszerekkel, rizsdarával és félretesszük pihenni. 
A zöldségeket megtisztítjuk, a répát és a petrezselymet felkarikázzuk, a vöröshagymát apróra, a krumplit, a karalábét kisebb kockára vágjuk. 
A felforrósított olajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a répát, petrezselymet, karalábét, alaplevet. Ízesítjük a fűszerekkel. Ha már majdnem puha minden zöldség, akkor beleszórjuk a borsót és a krumplit. 
A húsból vizes kézzel kisebb diónyi golyókat formázunk és a gyöngyöző levesben kb. 7-8 perc alatt készre főzzük. 
Melegen kínáljuk.