2019. március 31., vasárnap

Meggyes-mákos túrópötty


Valami nagyon egyszerű édességet szerettem volna készíteni és akkor benéztem a hűtőbe. Volt ott egy kevés túró, akkor jött az ötlet egy kis gyümölcsös, csokoládés desszerthez. A meggyhez nagyon jól illik a mák, ezért került bele egy kevés. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin februári számában is.
Hozzávalók 20 db-hoz
*25 dkg túró
*2 evőkanál méz
*2 púpozott ek darált mák
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*1 késhegynyi vanília
*kb. 20 db meggy
Bevonáshoz:
*20 dkg étcsokoládé
*1 evőkanál olaj

A túrót áttörjük és összedolgozzuk a mézzel, mákkal, reszelt citromhéjjal, vaníliával. 
Teáskanálnyi adagból vizes kézzel golyót formázunk, a közepébe egy-egy lecsepegtetett meggyet téve. 
Tálcán legalább 1 órát a hűtőben pihentetjük. 
A csokoládét az olajjal megolvasztjuk, a golyókat megmártjuk benne és hagyjuk, hogy a csoki megszilárduljon.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.

2019. március 30., szombat

Szedres-túrós tésztafelfújt


Az előző szezonban nagyon szép lett a szeder termés a kertben, ezért bőven került belőle a mélyhűtőbe is. Azt gondoltam, ideje lesz felhasználni, és készítettem egy részéből egy kis tésztás finomságot, mégpedig édességet. Könnyű, a gyümölcstől lédús desszert lett belőle, amihez a tésztát a WISE PASTA biztosította. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin márciusi számában is.
Hozzávalók 5 személyre
*20 dkg szezámfusili
*20 dkg sovány túró
*4 nagyobb tojás
*1 kezeletlen citrom héja
*4 dkg négyszeres erősségű édesítőszer
*1 vaníliarúd kikapart magja
*1 csapott kávéskanál só
*2 dl tejszín
*20 dkg szeder

A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük és lecsepegtetjük. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját az édesítővel, a vaníliával, a citrom reszelt héjával, a sóval kikeverjük, hozzáadjuk a tejszínt, a villával áttört túrót és a kihűlt tésztát. Óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojás fehérjét és a szedret. Vajjal kikent közepes méretű formába simítjuk a keveréket. 180 fokra előmelegített sütőben alul-felülsütéssel kb. 50 perc alatt megsütjük. 
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.

Tipp: az egész étel 71,1 g,  1 adag 14,22 g szénhidrátot tartalmaz.

2019. március 24., vasárnap

Almáspite-gombóc


Ha gombócot emlegetünk, akkor elsősorban a szilvás és a túrós jut az eszünkbe. De érdemes kipróbálni az almával töltött változatot is. Kellemesen fűszeres, puha és szaftos. Remek desszert egy könnyű ebéd után. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin februári számában is. 
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók kb. 10 gombóchoz
a tésztához:
*35 dkg krumpli (tisztítva mérve)
*2 közepes tojás
*1 csapott kk só
*4 jó púpozott ek barna rizsliszt (+ egy kevés a formázáshoz)
*1 púpozott ek útifű maghéj

a töltelékhez:
*2 nagyobb alma
*1-2 ek cukor

a forgatáshoz:
*2 dl barna rizsdara
*3 ek olaj
*2 dl langyos víz

a tálaláshoz:
*fahéjas porcukor ízlés szerint

A megpucolt és apróra vágott krumplit puhára főzzük, leszűrjük és lecsepegtetjük. Melegen áttörjük. 
Ha kihűlt, összedolgozzuk a sóval, tojással, útifű maghéjjal, és a liszttel. 
Az almát megpucoljuk, a reszelő nagy lyukán lereszeljük, a levét kicsavarjuk, ízesítjük a fűszerekkel és a cukorral. 
A tésztát lisztezett felületen átdolgozzuk és hengert formázunk, 10 egyforma részre vágjuk. Egy darabot a tenyerünkben ellapítjuk, a közepére teszünk egy teáskanálnyi tölteléket, gombóccá formázzuk. Megismételjük a maradék tésztával és töltelékkel.
Egy felforrósított serpenyőben az olajon megpirítjuk a rizsdarát, majd lefedve 10 percet hagyjuk puhulni. 
A gombócokat bő vízben addig főzzük, míg a víz felszínére feljönnek. Szűrőkanálban lecsepegtetjük, és megforgatjuk a darában. Fahéjas porcukorral megszórva kínáljuk. 
A Facebookon is megtaláltok. 
Már Instagramon is fent vagyok.