Ha gombócot emlegetünk, akkor elsősorban a szilvás és a
túrós jut az eszünkbe. De érdemes kipróbálni az almával töltött változatot is.
Kellemesen fűszeres, puha és szaftos. Remek desszert egy könnyű ebéd után.
A
recept megjelent a Kifőztük magazin februári számában is.
A felhasznált
ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók kb.
10 gombóchoz
a tésztához:
*35 dkg krumpli (tisztítva mérve)
*2 közepes tojás
*1 csapott kk só
*4 jó púpozott ek barna rizsliszt (+ egy kevés a
formázáshoz)
*1 púpozott ek útifű maghéj
a töltelékhez:
*2 nagyobb alma
*1 tk almáspite fűszerkeverék
*1 csipet őröltcitromhéj
*1 csipet bourbonvanília őrölt
*1-2 ek cukor
a forgatáshoz:
*2 dl barna rizsdara
*3 ek olaj
*2 dl langyos víz
a tálaláshoz:
*fahéjas porcukor ízlés szerint
A megpucolt és apróra vágott krumplit puhára főzzük,
leszűrjük és lecsepegtetjük. Melegen áttörjük.
Ha kihűlt, összedolgozzuk a
sóval, tojással, útifű maghéjjal, és a liszttel.
Az almát megpucoljuk, a
reszelő nagy lyukán lereszeljük, a levét kicsavarjuk, ízesítjük a fűszerekkel
és a cukorral.
A tésztát lisztezett felületen átdolgozzuk és hengert formázunk,
10 egyforma részre vágjuk. Egy darabot a tenyerünkben ellapítjuk, a közepére
teszünk egy teáskanálnyi tölteléket, gombóccá formázzuk. Megismételjük a
maradék tésztával és töltelékkel.
Egy felforrósított serpenyőben az olajon megpirítjuk a
rizsdarát, majd lefedve 10 percet hagyjuk puhulni.
A gombócokat bő vízben addig
főzzük, míg a víz felszínére feljönnek. Szűrőkanálban lecsepegtetjük, és
megforgatjuk a darában. Fahéjas porcukorral megszórva kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése